A gyilkos humorú legenda veszi át a skót válogatottat

Vágólapra másolva!
2013.01.15. 18:08
null
Szellemes replikák, pazar játékosmúlt: Strachan most skót kapitányként bizonyíthat (Fotó: Reuters)
A Skót Labdarúgó-szövetség (SFA) hivatalosan is bejelentette, hogy Gordon Strachan lesz a felnőttválogatott szövetségi kapitánya.

 

Strachan Craig Leveintől veszi át annak a skót nemzeti csapat irányítását, amely pocsékul (két döntetlen, két vereség, csoportutolsó hely) kezdte a világbajnoki selejtezőket. Az 55 éves szakember – aki most először irányít válogatottat – hároméves szerződést írt alá a szövetséggel. Strachan játékosként ötvenszer szerepelt a skót válogatottban, két világbajnokságon (1982, 1986) vett részt. Edzőként legutóbb a Middlesbrough-t irányította, ahonnan 2010 októberében távozott – klasszikus gesztussal, szerződését széttépve (ezzel lemondva a kompenzációról is).

„Megvan a tapasztalatom, szeretek emberekkel foglalkozni, fejleszteni másokat. Büszke vagyok a kinevezésemre – eljött a megfelelő idő, hogy a válogatottnál is kipróbáljam magam. Az edzői pályafutásom minden állomása új kihívás volt, de most állok először olyan kihívás előtt, mely során egy egész nemzetnek kell megfelelni” – mondta Strachan, aki szellemes nyilatkozatai miatt a brit sportsajtó egyik kedvence.

„Azt akarom, hogy a szakmai stáb és a játékosok visszaadjanak valamit a szurkolóknak, mert jelenleg a skót szurkolók híresebbek, mint a skót válogatott. Mindent bele kell adnunk, és végre ki kell jutnunk egy nagy tornára” – tette hozzá. Skócia 1998 óta nem jutott ki világ- vagy Európa-bajnokságra, jelenleg a 72. a FIFA-világranglistán.

STRACHAN-DUMÁK

Strachan híres szellemes, fanyar humorú megjegyzéseiről, mellyel a sajtó munkatársait és saját játékosait is szórakoztatja – egy kis válogatás. Először pedig a mottója:

 

„Egy pöttöm skót fazon vagyok, aki mindig járatja a pofáját.”

Riporter: „Gordon, válthatunk egy gyors szót?”
Strachan: „Sebesség" (és ezzel elsétál)

Riporter: „Hopp, vége a veretlenségi szériának. El tudja viselni?"
Strachan: „Nem, nem tudom elviselni, egy emberi roncs leszek. Hazamegyek, talán alkoholba fojtom bánatom, talán leugrok egy hídról. Hm, azt hiszem, mégis el tudom viselni.”

Riporter: „Gordon, a véleménye szerint James Beattie befér az angol válogatottba?”
Strachan: „Nem érdekel. Én skót vagyok.”

Riporter: „Mely területeken volt jobb a Middlesbrough a csapatánál?”
Strachan: „Leginkább azon a nagy zöldön...”

Riporter: „Gordon, nehezen emészti meg a vereségeket?”
Strachan: „A hülye kérdéseket is nehezen emésztem meg.”

Riporter: „Ez a legjobb szezonkezdete edzőként?”
Strachan: „Még megvan a melóm, így tuti jobb, mint a Coventrynél...”

Riporter: „Ostoba kérdésnek hangzik, de nyilván örül, hogy megszerezte az első győzelmét a csapattal?”
Strachan: „Pontosan így van. Ez ostoba kérdés. Nem is válaszolom meg. Pontosan meghatározta, ez egy ostoba kérdés volt!”

Riporter: „Isten hozta a Southampton FC-nél. Úgy véli, Ön a megfelelő ember arra, hogy összekapja a csapatot?”
Strachan: „Nem. Ha feltennék nekem ezt a kérdést, azt mondanám: inkább szerződtessék George Grahamet, mert én teljesen alkalmatlan vagyok.”

„Tizenhét évesen valószínűbb, hogy Michael Jackson hív fel, nem pedig Sven-Göran Eriksson” (a tini Wayne Rooneyról, mikor még Eriksson volt az angol kapitány, és Jacko is élt)

„Pahars minden létező vírust elkapott már a számítógépes vírus kivételével, és most valószínűleg azt is megpróbálja” (a Southampton volt csatáráról, a jelenleg a lett U21-eseket irányító Marians Paharsról)

„Sokkal fontosabb dolgok forognak az agyamban. Van például egy joghurtom, aminek lejár a szavatossági ideje, és ma meg kell ennem. Ez sokkal jobban érdekel, mint Agustín Delgado.” (Strachant nem hatja meg a riporteri kérdés, melyben játékosáról, az ecuadori Agustín Delgadóról érdeklődnek)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik