A futball óriásai - Guttmann, Ancelotti, Guardiola, Suárez, a Barca-sztori

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.02. 14:22
A futball óriásai – ezt a nagy sikerű focis sorozatot a Kanári Könyvek, az Akadémiai Kiadó alkiadója jelenteti meg. Ezek a könyvek nem csupán a szó szűk értelmében vett futballrajongóknak szólnak. A Guttmann-, a Guardiola-, a Suárez- vagy a Barca-sztori és a többi, a sorozat könyveiben elmesélt történet annyira nagyszerű és inspiratív, hogy letehetetlenek azok számára is, akik „korábban nem is gondolták volna", hogy a foci (jelenleg sajnos elsősorban a világfoci) és a hozzá kapcsolódó könyvek ilyen sokat adhatnak. (x)

Könyveink érzékletesen mutatják be a futball nagy egyéniségeit és gazdag kultúráját, igazi csemegéket és váratlan meglepetéseket kínálva olvasóinknak. Ilyen, különösen izgalmas olvasmány a most megjelent Guttmann Béláról szóló könyvünk. Eddig ez a név csak kevesek számára mondott valamit Magyarországon, pedig Guttmann Béla a 20. századi futball történetének megkerülhetetlen, legendás alakja, a magyar Guardiola, Mourinho és Ancelotti egy személyben, akire külföldön magától értetődően hivatkoznak a focikommentátorok, híres átka pedig még egy popzenekar dalában is felbukkan.

Legnagyobb tette a BEK kétszeri megnyerése volt a Benficával 1961-ben és 1962-ben. A döntőkben emlékezetes csatákban győzte le az akkori szupersztár csapatokat, a Kocsissal, Cziborral és Kubalával felálló Barcelonát, majd a Puskással és Di Stéfanóval felálló Real Madridot. Ez utóbbi, 5:3-as meccsen Puskás három gólja is kevés volt Guttmann ellen. Előtte óriási szerepe volt a brazil foci felfejlesztésében az 1950-es évek második felében. 1939-ben és 1947-ben magyar bajnok volt az Újpesttel, majd egy évvel később Puskás és Bozsik edzője lett a Kispestnél. A könyvvel tisztelegni kívánunk e világszerte csodált, kalandos életű ember emléke előtt, aki ezzel elfoglalhatja méltó helyét a magyar futballemlékezetben az Aranycsapat mellett.

A sorozat zászlóshajója a futball egyik alapkönyve, a Jonathan Wilson által írt nagyszabású Futballforradalmak. A könyv egyszerre a foci olvasmányos és átfogó enciklopédiája és kultúrtörténete, ugyanakkor remek nosztalgiakalauz is. Írója, a világszerte ismert focikommentátor szinte házi szerzőnk. A kapusokról, e különleges pozícióban lévő, és ezért különös lelkületű, szinte szimbolikus lényekről szóló, letehetetlen Kívülállókja nemrégiben jelent meg a sorozatban. Az örök tragikus kapussors: a kapus magányosan edz, egyedül néz szembe a kapura törő csatárokkal, miközben biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb mindenképpen gólt kap. Ez elkerülhetetlenül benne van a játékban. És ilyenkor egyedül kell kiszednie a labdát a hálóból, és egyszerre mindenki hátat fordít neki – hiszen indulnak a középkezdéshez. Ha a kapus hibázik, azért mindig góllal fizet. Ő és a csapat is. Ha kiejt egy beadást, vagy gólt kap a rövid sarokra, netán lyukat rúg, azt sohasem felejtik el, és sohasem bocsátják meg neki. Sem a csapat, sem a nézők.

A foci régi óriásai mellett a mai óriások munkásságát is bemutatjuk olvasóinknak. Carlo Ancelotti a mai foci egyik legmegbecsültebb szakembere. Legújabb könyve, Az én focim egyedülálló bepillantást enged munkájának szakmai részleteibe, sőt egyenesen szakmai titkaiba. Ancelotti a Real Madrid vezetőedzője volt 2015 nyaráig, az előző évben Bajnokok Ligáját nyert a csapattal, a világ top öt edzője között van. Edzőként senki nem nyerte meg nála többször a Bajnokok Ligáját. Megtudhatjuk, hogy pontosan mit is csinál egy ilyen kaliberű vezetőedző, menedzser. A könyv egyszerre érdekes olvasmány a szakembereknek és a szélesebb olvasóközönségnek is. Külön bónusza a könyvnek, hogy Ancelotti szakmai-taktikai szempontból bemutatja nekünk nekünk edzői pályafutása legmeghatározóbb tíz mérkőzését.

Tanulságos és izgalmas emberi történet a Barca csatáráé, Luis Suárezé. Mindennél többet elmond róla, hogy mennyire jól beilleszkedett a világ legjobb csapatába, mennyire jó csapatjátékos. Olvasmányos életrajzi könyve, a Minden határon túl bemutatja, hogyan vezetett az útja az uruguayi szegénynegyedből a Groningenen, az Ajaxon és a Liverpoolon át (ezekről a csapatokról is sok érdekes dolgot megtudhatunk a könyvből) addig, hogy a világ egyik legjobb csatára legyen. A könyv nagy erénye az őszinteség és a hitelesség.

És hát ott van a sorozat két örökérvényű darabja a sikerről és az innovációról. A Barca. A világ legjobb csapatának története részletesen és olvasmányosan mutatja be a Guardiola-féle szupercsapat kialakulását és történetét. A szerző első kézből származó információkból dolgozik, bejáratos a Barca öltözőjébe. A Pep Guardiola. Ahogyan nem győzött még senki a Barca-féle diadalmenetet mutatja be Guardiola személyére fókuszálva, remek kiegészítője a Barcának. Hogyan volt lehetséges, hogy valaki egy ilyen sikercsapatot hozott létre úgy, hogy szinte nem volt semmiféle edzői tapasztalata?

AKCIÓ!

December 20-ig 25%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg focis könyveinket, illetve Usian Bolt: A szélnél is sebesebben című könyvét a kiadó webshopjában!

Az Ön kuponkódja: AK-NEMZETISPORT

Kérjük, hogy a kuponkódot a vásárlási folyamat 3. lépésében, a „kuponkódok beváltása" mezőben tüntesse fel!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik