H. D.nyomtatott 2009.03.13 12:30 Frissítve: 2012.03.06 02:40

A labdarúgás sötét oldala: válogatás a legnagyobb futballbunyókból

„A labdarúgás egyszerű játék: huszonkét ember kergeti a labdát kilencven percen keresztül, és a végén mindig a németek győznek.” Gary Lineker híres mondása több szempontból sántít, de a leggyengébb pontja talán az, hogy a futballt játéknak nevezi. Már régóta nem beszélhetünk barátságos mérkőzésekről a profi csapatok között, és gyakran előfordul, hogy a játékosok ölre menő küzdelmet vívnak egymással a pályán. Videós összeállításunkban válogatást mutatunk be a világ legnagyobb futballbunyóiból, az 1962-es santiagói csatától Maradona bosszúján át Marta brutális rúgásaiig.

A Valencia és az Inter 2007-es BL-nyolcaddöntőjének visszavágója után történtekre valószínűleg sokan emlékeznek
Fotó: Action Images (archív)
A Valencia és az Inter 2007-es BL-nyolcaddöntőjének visszavágója után történtekre valószínűleg sokan emlékeznek
A futballbunyók egyik legnagyobb klasszikusa a csak „santiagói csataként” emlegetett Chile–Olaszország mérkőzés, melyet az 1962-es chilei világbajnokság kettes csoportjában vívtak a csapatok. A párharcnak nem sok köze volt a futballhoz, igazi háborút láthatott a közönség. A találkozó játékvezetője csak így kommentálta a – többek között – orrtöréssel és nyakon rúgással tarkított összecsapást: „Nem futballmeccset vezettem, hanem egy csatát.” Végül a házigazda nyert 2–0-ra, és a bíró mindössze két embert állított ki – mindketten olaszok voltak.

A SANTIAGÓI CSATAValószínűleg sokan emlékeznek a Manchester United és az Arsenal 1990. október 20-i bajnokijára, amikor egyik pillanatról a másikra elszabadultak az indulatok. Nigel Winterburn, az „ágyúsok” védőjének belépője után Brian McClair és Denis Irwin rugdosni kezdte a földön fekvő játékost, és egy pillanattal később az összes futballista egymásnak esett. A meccset végül az Arsenal nyerte meg 1−0-ra, és az idény végén bajnok lett.

AZ ARSENAL ÉS A MANCHESTER UNITED BALHÉJA 1990-BŐLAz utóbbi években az Internazionale és a Valencia összecsapásai általában nem sok jót tartogattak, legalábbis azoknak a futballszurkolóknak, akik főleg a labdarúgásra kíváncsiak, nem pedig verekedést akarnak látni. Az olasz és a spanyol együttes egy csoportba került a BL 2004–05-ös idényében, és az Inter első meccsen aratott 5–1-es sikere után a második felvonás nem sikerült túl nyugodtra. Adriano akaszkodott össze Marco Caneirával, és a brazil csatár dühében leütötte ellenfelét. A piros lapot kapó Adriano később bocsánatot kért a 0–0-s eredménnyel záruló találkozó után.

ADRIANO NEM CSAK LÁBBAL, ÖKÖLLEL IS JÓA Valenciánál valószínűleg nem felejtették el az esetet, amikor 2007-ben ismét megmérkőzött a két együttes. A BL nyolcaddöntőjében a 2–2-es milánói meccs után gól nélküli döntetlent játszottakak Valenciában, s a 90 perc után a búcsút nehezen viselő Inter-játékosok és a spanyol csapat tagjai összeverekedtek. A balhé David Navarro megmozdulásáról marad emlékezetes: aljas módon orrba vágta Nicolas Burdissót, akit lefogtak a Valencia játékosai. Ekkor szabadultak csak el igazán az indulatok. Navarrót – hét hónapra – eltiltották, de Julio Cruznak, Iván Córdobának és Maiconnak is ki kellett hagynia néhány BL-meccset.

A VALENCIA ÉS AZ INTER NAGY HARCAHa már spanyol együttesnél tartunk, Spanyolországban is voltak emlékezetes balhék. Ide tartozik Diego Maradona bosszúja az Athletic Bilbao ellen. Az argentin a Barcelona játékosa volt, amikor 1983-ban a Bilbao védője, Andoni Goikoetxea belépése után eltört a lába, és hosszú kényszerpihenőre szorult. A „visszavágón” azonban már pályára léphetett, és saját kezűleg (illetve „lábúlag”) állt bosszút az Athletic futballistáin.

MARADONA BOSSZÚJAJó néhány évvel később, 2007-ben is egymásnak esett két játékos egy spanyol bajnokin. A Zaragoza és a Sevilla meccsén Luis Fabiano és Carlos Diogo verekedett össze. A meccs felvételei alapján mindketten jól tették, hogy nem bokszolónak álltak, hanem futballistának: kettejük bunyója inkább egy női verekedésre hasonlított. Ráadásul azon felül, hogy az egész világ rajtuk röhögött, még fejenként ötmeccses eltiltást is kaptak.

LUIS FABIANO ÉS CARLOS DIOGO LÁNYOS BUNYÓJAA futballbunyók egyik legszégyenteljesebb esete a Newcastle-hoz kapcsolódik. Azt általában még megértik a labdarúgás szerelmesei, ha két rivális együttes játékosai egymásnak esnek a mérkőzés hevében, de az már nehezebben emészthető, amikor csapattársak ugranak össze, ráadásul egy tétmeccsen. Kieron Dyer és Lee Bowyer ezt megtette, kettős emberhátrányba sodorva csapatukat az Aston Villa ellen 3–0-ra elveszített találkozón.

A NEWCASTLE LEÉGETÉSEKétségtelen, Dél-Amerika a futballbunyók igazi hazája. Manapság is mindennaposak a hírek a szurkolói összetűzésekről − többek között − a brazil és az argentin bajnokságokból, ám az is rendkívül gyakori, amikor a játékosok között szabadulnak el az indulatok.

Az egyik − leginkább a videomegosztó oldalak által közismertté tett − verekedés a brazil Flamengo és az argentin Vélez Sarsfield 1995-ben vívott Szurperkupa-negyeddöntőjéhez köthető, amikor a „Vadállat” becenévre is hallgató Edmundo rossz emberbe kötött bele. A brazil támadó pofon csapta az argentin védőt, Flavio Zandonát, aki kegyetlenül visszavágott. Edmundo segítségére Romário sietett, aki sok mindent nem tehetett a maga 169 centijével, ám a társak is beszálltak a bunyóba a Maracaná Stadionban (Edmundo és Romário egyébként egy-egy góllal vette ki a részét a 3−0-s sikerből).

A „VADÁLLAT” LEÜTÉSEHa már a Flamengónál tartunk, akkor érdemes megnézni az együttesnek az uruguayi Penarol elleni összecsapását a Copa Mercosur 1999-es kiírásának elődöntőjében, amikor a brazil csapat nem csak a mérkőzést (3−2), a verekedést is elveszítette.

A FLAMENGO PENAROL ELLENI HARCABrazília és a világ futballjának egyik legnagyobb városi rivalizálásaként a két Sao Pauló-i nagycsapat, a Palmeiras és a Corinthians párharcait emlegetik. A két klub 1914 óta küzd egymásal, és gyakran előfordul, hogy a játékosok nem csak a labdarúgásban mérik össze az erejüket.

EGY ELFAJULT SAO PAULÓ-I DERBIArgentínában tét nélkül is képesek ölre menő küzdelmet vívni egymással a futballisták. Néhány hete a Tigre védője, Norberto Paparatto és az Argentinos Juniors támadója, Nicolás Pavlovich barátságosnak éppen nevezhető felkészülési mérkőzésen volt képes összeverekedni egy rossz becsúszás után. A találkozó a kisebbfajta tömegverekedés után folytatódott, és gól nélküli döntetlennel zárult.

ARGENTIN „BARÁTSÁGOS” MÉRKŐZÉSNem ritka a labdarúgásban, amikor a játékvezetők is részesei a verekedéseknek. Általában arra találunk példákat, amikor a bíró egy felbőszült futballista áldozata, de az is megesik, hogy a játékost kell megmenteni a játékvezetőtől.

AMIKOR A BÍRÓT VERIKAZÉRT A BÍRÓKAT SEM KELL FÉLTENIÉs végül, de nem utolsósorban nem szabad elfeledkezni a gyengébbik nem képviselőiről sem. Az egyre inkább a férfiakat is megszégyenítő képességű női játékosok lassan nemcsak futballtudásban, hanem keménységben is felveszik a versenyt az ellenkező nem labdarúgóival. A háromszoros aranylabdás brazil Marta nem mindig kíméli az ellenfeleket, és a női meccseken is előfordulnak tömegverekedések.

MARTA KEGYETLENKEDÉSETÖMEGVEREKEDÉS EGY NŐI MECCSEN2020.12.03 21:51:48

Minden más foci PIRCS ANIKÓ

„Mindig ki kell valamit találni, amivel ösztönözni tudjuk a fiatalokat” – véli a korábbi kapitány.

2020.12.02 15:30:02

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A kilencmérkőzéses nyeretlenségi szériáját megszakító szeredi csapat 37-szer szabálytalankodott.

2020.12.01 12:23:55

Minden más foci KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Már az is kisebb csoda volt, hogy Carlos Tévez túlélte nyomortól sújtott gyerekkorát – 76-szoros válogatottként ér véget a karrierje.