Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.02.10 18:30 Frissítve: 2012.03.14 02:41

Elképzelhető, hogy Hitler miatt mezszámot kell változtatnia Tőzsérnek

Könnyen lehet, hogy Tőzsér Dánielnek új mezszámot kell választania, mivel egy flamand író felhívta rá a figyelmet, hogy a 88-as szám a „Heil Hitler” köszöntést szimbolizálja – adta hírül a sport.be belga sportportál. A magyar középpályás elmondta, hogy öt évvel ezelőtti választásához semmi köze sincs a náci vezérnek.

Tőzsér Dániel már az AEK-nél is a 88-as mezt viselte
Fotó: Action Images (archív)
Tőzsér Dániel már az AEK-nél is a 88-as mezt viselte
A 8-as szám egyes értelmezések szerint a német ábécé nyolcadik betűjét takarja, ami nem más, mint a H-betű. A két nyolcas egymás után tehát HH-t jelent, ami a Heil Hitler köszöntés rövidítése. Erre Herman Brusselmans flamand író hívta fel a figyelmet egy újságcikkben, és később a tévében is rossz érzését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valaki ezzel a mezszámmal játszik.

„Nem tudtunk erről a szimbólumról – mondta Jos Vaessen, a Genk elnöke. – Teljesen véletlenül láttam a műsort, amiben erről szó volt. Értesítettem a klubot, és ha Brusselmansnak igaza van, akkor le kell cserélnünk a számot.”

Tőzsér Dánielnek bevallása szerint nem is jutott eszébe a náci Németország vezére, amikor a mezszámát kiválasztotta.

„A mezszámomnak semmi köze Hitlerhez, nem rá utal. Mélységesen elítélem a rasszista eszméket valló embereket. Anele, Dugary és Matoukou a legjobb barátaim a csapatból, és Barda, az izraeli csapattársam sem emlékeztetett sosem erre a szimbólumra” – védte magát Tőzsér Dániel, aki nem saját ötlettől vezérelve választotta ezt a számot.

„Az édesanyám javasolta, még amikor a Ferencvároshoz kerültem. Ő elég komolyan foglalkozik a Feng Shuival, és azt mondta, hogy a 88-as szám szerencsét hoz. Öt éve ebben játszom, az AEK Athénnél is ez volt a mezszámom, semmi köze sincs Hitlerhez.”

Mindenesetre, ha váltania kell Tőzsérnek, akkor nem árt odafigyelnie, mit választ, nehogy belefusson egy hasonló „csapdába”. Két éve a belga belügyminiszter, Patrick Dewael felhívta a csapatok figyelmét, hogy ha lehet, tartózkodjanak a 18-as (Adolf Hitler) és a 88-as mezszámok kiosztásától. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a 18-as mezt is viseli egy játékos a Genknél. Eljaniv Barda...

MEZSZÁM-MIZÉRIA

Többeknek meggyűlt már a bajuk az általuk választott mezszámmal, talán a legnagyobb port Gianluigi Buffon esete verte fel, aki szintén a 88-as számot akarta viselni, még az AC Parma játékosaként.

A héten Dino Drpic, a Karlsruhe horvát légiósa „maradt le” a 69-es számról, miután a Német Labdarúgóliga nem engedélyezte annak viselését. Drpic ugye még a Dinamo Zagreb játékosaként egyszer a kezdőkörben szeretkezett a Maksimirben, tehát casanovai híre már megelőzte… A liga nem volt vevő a poénra.

Vannak persze, ahol engedékenyebbek a „nagyfőnökök”. A mexikói Guadalajara volt játékosa, Adolfo Bautista külön kérésére megkapta a 100-as számot, a Hibernian focistája, Derek Riordan pedig a 01-et, mivel a 10-es foglalt volt már. Juan Pablo Sorín először az 1+2-est viselte a Villarrealban, Iván Zamorano az 1+8-ast az Interben. A „marokkói mágusnak” becézett, 2004-ben autóbalesetben elhunyt Hisam Zeruali a 0-s számot viselte az Aberdeenben.
2021.04.16 16:04:46

Minden más foci H. D.

Az eszékiek egy ponttal vezetik a tabellát a két meccsel kevesebbet játszó Dinamo Zagreb előtt.

2021.04.14 13:33:41

Minden más foci NAGY ZSOLT

„A világ legjobbjai közé emelkedhet, már most olyan éretten futballozik, mintha 30 éves lenne.”

2021.04.14 11:29:28

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A Banská Bystrica győztes gólja másodpercekkel a lefújás előtt született.

2021.04.13 23:52:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Míg ezen évek alatt Székelyföld első topligás csapata, a Sepsi OSK talán nem csak az erdélyi gyökerű futballszurkolók nosztalgiából is táplálkozó rokonszenvét vívta ki, az FK Csíkszereda mostanában kezdi hasonló karrierjét.

2021.04.11 23:36:49

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Tagadhatatlan, hogy az amerikai ligák működési modelljében van valami megnyerő, ami kielégíti a szurkolók igazságosság és egyenlőség utáni vágyát. Kérdés, hogy a labdarúgásban, az esetlegesen bevezetendő szupersorozatban ez működhetne-e ugyanígy.