Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.07.24 08:51 Frissítve: 2011.12.01 02:48

Elvágyódik másodosztályba kiesett csapatából Szélesi Zoltán

Bár sokáig úgy tűnt, hogy az RC Strasbourg a francia Ligue 1 stabil középcsapata lehet, az idény végére borzalmas formába süllyedő világoskék-fehérek sorozatos vereségeik után a másodosztályra készülhetnek. Hogy Szélesi Zoltán is abban a gárdában lesz-e, amely megpróbálja kiharcolni a feljutást, az még kérdéses: a 26 éves szélsőhátvéd egyértelműen elvágyódik a csapattól.

El Strasbourgból? Szélesi Zoltán elvágyódik másodosztályba kiesett csapatától
Fotó: Imago
El Strasbourgból? Szélesi Zoltán elvágyódik másodosztályba kiesett csapatától
Országot és osztályt is váltott a 2007–08-as szezonban Szélesi Zoltán: az egykori újpesti hátvéd az Energie Cottbustól a francia Strasbourghoz igazolt, de míg volt csapata bennmaradt a Bundesligában, az elzásziak kiestek a Ligue 2-be. A Racing meggyengült kerettel készül a másodosztályra, így Szélesi minden bizonnyal kulcsszerepet kaphat a gárdában – viszont a 15-szörös válogatott védő inkább elhagyná a csapatot, ha megfelelő ajánlatot kap.

„A keret erőssége alapján a középmezőnyben lett volna a helyünk, de az idő előrehaladtával szétestünk” – mondta Szélesi a Nemzeti Sportnak.

„Az edző nem tudott fegyelmet tartani, s ez a meccseken is visszaköszönt, mégsem kérte számon rajta senki. Túlságosan offenzív felfogásban játszottunk, kitámadtunk, de nem tudtunk betalálni, míg a védekezésnél nem zárkóztunk vissza rendesen, így fordulhatott elő, hogy az utolsó fordulókban három-négy gólokat kaptunk. Egyszerűen nem voltunk együtt. Bár a befejező két játéknapon még volt esélyünk a bennmaradásra, addigra sokan elveszítették a hitüket” – tekintett vissza a kieséshez vezető útra.

A magyar hátvéd úgy véli, a Bundesligánál lényegesen játékosabb Ligue 1-ben több tekintetben is előrelépett, de azt könnyen el tudja képzelni, hogy képességeit a jövőben más klubnál kamatoztassa.

„Nincs meg az a ritmus és végletekig való küzdeni akarás, mint ami a német bajnokságot jellemzi, továbbá a Bundesligában tapasztalható agresszió is hiányzik, bár tény, a bírók nem is engedik azt. Az viszont tagadhatatlan, hogy fejlődött a játéktudásom, technikailag és taktikailag is sikerült előrébb lépnem” – mondta.

„Nem ismerem a francia második vonalat, de azért mindenképpen visszalépést jelent az élvonalhoz képest. Vannak hírek megkeresésekről, ám semmi konkrétumról nem tudok beszámolni. Természetesen csapatom is szép summát szeretne kapni értem, és nekem sem mindegy, hová igazolok. Persze nem akarok mindenáron elmenni – ilyenkor mérlegelni kell, és azután dönteni” – tette hozzá.

A Strasbourg mindenesetre alaposan meggyengült a másodosztályú szezonra: Alvaro visszatért a Sochaux-hoz, Gameiro a Lorient-hoz igazolt, Abessadki és Belaid Németországba, Rentería a Portóhoz, Schneiderlin pedig az angol Southamptonhoz távozott.

„Az edzőnk ugyanaz, a tulajdonosnak nagyszabású tervei vannak, de csak három-négy év múlva szeretne nagyobb összeget fektetni a futballba. Így biztosan nehéz dolgunk lesz, hiszen óriási harc várható a feljutásért. Van egy stabil kezdő tizenegyünk, de sérülések és eltiltások esetén nagy bajba kerülhetünk” – mondta Szélesi, aki reméli, másodosztályú játékosként is számíthat Erwin Koeman szövetségi kapitány behívójára.

„Bízom benne, hogy ha maradok, az nem lesz fekete pont Erwin Koeman szövetségi kapitánynál, elvégre több, második vonalban futballozó játékos is ott van a válogatottban. Persze jobb lenne jelentős célokért küzdő első osztályú klub színeiben szerepelni, de az a legfontosabb, hogy rendszeresen lehetőséget kapjak, és akkor szerintem nem lesz gond.”
2022.05.18 22:11:16

Minden más foci BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Éppen ezért lenne nagy felelősségük a mostani amatőröknek, öregfiúknak, hogy a legalacsonyabb szinten is példát mutassanak alázatból, sportszerűségből, labdarúgás-szeretetből. Ha a gyerekek azt látják, lehet a könnyebb utat választani, és nincs is igazi következménye a simlisségnek, nem várhatjuk el tőlük a későbbiekben, hogy megfeszüljenek a nagy győzelmekért.

2022.05.18 07:47:19

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

James Tavernier csak egy karnyújtásnyira van attól, hogy az Európa-liga gólkirálya legyen.