Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.01.29 20:06 Frissítve: 2012.02.13 02:47

Elefántcsontpart mellett a nigériaiak jutottak a legjobb nyolc közé

Elefántcsontpart könnyedén győzte le 3-0-ra Mali válogatottját Didier Drogba, Marc Zoro és Boubacar Sanogo góljával. Eközben Nigéria begyűjtötte a három pontot John Obi Mikel és Ikechukwu Uche találatával, a „szuper sasok” jutottak tovább a csoportból az „elefántok” mögött második helyen az Afrika-kupa B csoportjában. Mali három mérkőzésen egyetlen gólt szerzett, ez pedig kevés volt a továbbjutáshoz.

Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába
Reuters
Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába
ELEFÁNTCSONTPART-MALI

A csoport egyik továbbjutója már ismert volt a záróforduló előtt, ugyanis Elefántcsontpart két győzelmével már a negyeddöntőben érezhette magát.

Ennek ellenére aktívabban kezdtek az „elefántok”, és már a mérkőzés elején vezetést szereztek: Didier Drogba, a csapat első számú gólfelelőse lőtte ki a „sasok” kapujának bal alsó sarkát. A támadónak ez volt az ötvenedik gólja nemzeti színekben.

Röviddel később meg is duplázhatták volna előnyüket a narancssárgák, ám előbb Zoro fejese hagyta el a jobb kapufa mellett a játékteret, majd Arouna Koné tévesztett nem sokkal célt.

A mali együttes teljesen veszélytelen volt Barry Copa kapujára az első 45 percben, és a látottak alapján nem számított meglepetésnek, hogy korábbi két mérkőzésükön mindössze egy találatra voltak képesek a „sasok”.

A második játékrész elején mégis Mali ragadta magához a kezdeményezést, és Keita 21 méteres szabadrúgásával egyenlíthettek is volna, de az „elefántok” portása szép vetődéssel ütötte ki a bal alsó sarokba tartó labdát.

Ezután jött a hidegzuhany: Zoro fejesével megduplázták az elefántok az előnyüket, ez az eredmény pedig már a másik összecsapáson vezető Nigériának kedvezett.

A félidő közepén Dramane Traoré bólintott a kapufára, tehát a szerencse sem állt a „sasok” mellé.

A lefújás előtt öt perccel dőlt el minden: Boubacar Sanogo gurított a hálóba egy kapusról kipattanó labdát, és ezzel biztossá vált, hogy Nigéria kerül az Afrika-kupa legjobb nyolc együttese közé.


NIGÉRIA-BENIN

A kvartett másik továbblépőjének személye még kérdéses volt a harmadik forduló előtt, Nigériának tehát nagy téttel bírt az összecsapás.

A Benin elleni találkozón azonban nem látszott, hogy a „szuper sasoknak” kötelező volt begyűjteniük a három pontot. Unalmasan teltek a percek a találkozó, és csak elvétve forogtak veszélyben a kapuk, gólnélküli félidő után vonulhattak tehát a csapatok az öltözőbe.

A második félidőben sem tűnt úgy, hogy Nigéria győzelemre játszik, ám ennek ellenére vezetést szerzett: egy távoli szabadrúgás pattant ki Yoannról, amelyet Odemwingie ívelt vissza középre, John Obi Mikel pedig közvetlen közelről bólintott a hálóba.

A 63. percben Uche is beköszönhetett volna, de a benini hálóőr hatalmas vetődéssel kipiszkálta a jobb sarokba tartó labdát.

Ami késett, nem múlott: Ikechukwu Uche nem sokkal a végső sípszó előtt már nem hibázott, így Nigéria lépett tovább csoportmásodikként a B jelű kvartettből.


AFRIKA-KUPA

B CSOPORT, 3. FORDULÓ
Elefántcsontpart-Mali 3-0 (Drogba 10., Zoro 50., Sanogo 88.)
Nigéria-Benin 2-0 (Mikel 52., Yakubu 87.)


A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Elefántcsontpart 3 3 0 0 8 1 7 9
2. Nigéria 3 1 1 1 2 1 1 4
3. Mali 3 1 1 1 1 3 -2 4
4. Benin 3 0 0 3 1 7 -6 0
2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.

2021.09.14 09:44:45

Minden más foci CSILLAG PÉTER

The U.S., Canadian and Mexican candidate venues fight for the 2026 World Cup matches.