Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.08.19 15:36 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Az utóbbi tíz év leggyengébb rajtját produkálta a francia bajnok Lyon

A francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban címvédő, legutóbbi hat kiírásban megszakítás nélkül győztes Lyon harmadik bajnokiját játszotta le szombaton a 2007-2008-s kiírásban, is már másodszor kényszerült vesztesen elhagyni a pályát. Ilyen gyatra idénykezdetre esetükben tíz éve nem volt példa!

A Lorient győzelméből két góljával oroszlánrészt vállallt Marama Vahirua (jobbra)
A Lorient győzelméből két góljával oroszlánrészt vállallt Marama Vahirua (jobbra)
A Lyonnak gyakorlatilag honi viszonylatban ellenfele nincs már évek óta. Egy-egy kisiklás ugyan rendre befut nekik szezononként, de ettől a riválisok még messze elmaradva követik őket, esélyük sem volt, hogy nyílttá tegyék a bajnoki címért folytatott küzdelmet. Amely rendszerint már a szezon felénél lényegében eldőlt.

A Lyon még azt is megengedhette magának, hogy nyaranta egy-egy kulcsjátékosától megváljon, természetesen nem aprópénzért.

A távozót feledtető helyettes mindig akadt. Egészen idáig. A teljességhez tartozik, hogy önmagukhoz képest már idén tavasszal sem sziporkáztak, de a bajnokság kiegyensúlyozottságára volt jellemző, valamint a hatalmas erőfölényükre a riválisokkal szemben, hogy így is utcahosszal nyerték a bajnokságot.

Idén viszont hiába nyerte az első fordulóban hazai pályán az Auxerre ellen 2-0-ra, a folytatásban előbb a Toulouse, majd tegnap a Lorient vendégeként is egygólos vereséget szenvedtek.

Így jelen pillanatban három ponttal a tizenegyedik helyen állnak. Igaz, a Lens elleni hazai találkozójuk elmaradt, viszont a negyedik forduló sem teljes még. Akár még hátrább is szorulhatnak.

A Lyon vártnál gyengébb rajtjához tartozik, hogy válogatott kapusuk, Coupet, illetve ugyancsak válogatott brazil légiósuk, Cris sérülés miatt egyelőre nem áll Alain Perrin vezetőedző rendelkezésére. Előbbi négy, utóbbi hat hónapig hiányzik majd a folytatásban is, mindkettőjüknek súlyos térdsérülése van.

Coupet-n és Crisen kívül nem volt a pályán a Lorient elleni vesztes csapatban Govou, Muller és Källström sem.

„A szerencse nem a mi oldalunkon állt” – zárta rövidre szakmai értékelését a második bajnoki vereséget követően Perrin mester.

„Ez még csupán a harmadik bajnokink volt a szezonban – így a brazil karmester, Juninho -, hátravan még 35 találkozónk.”

„Sok a hiányzónk” – mondta Jean-Michel Aulas klubelnök.

Márpedig, ha a klub első embere nem idegeskedik, akkor a többiek fölöslegesen aggodalmaskodnak idő előtt.

A gondok akkor szoktak kezdődni, amikor az edző-játékos még úgy hiszi, akár még ez is belefér a szezonba, az elnök viszont szerint már nem.

Ez a pont még nem érkezett el, ahhoz viszont talán már közelebb jutottunk, hogy az immár hat éve egyeduralkodó Lyont valamelyik rivális letaszítsa a trónról.

Ám ez aligha a Toulouse, Lorient páros lesz. Előbbiek eddig csak a Lyont verték meg, további két találkozójukon kikaptak. Utóbbi viszont nem egy olyan nagycsapat, amely egy egész szezont kiegyensúlyozottan végig tudna játszani. Bár remek rajtjuk – három győzelem, egy döntetlen – egyelőre tiszteletet parancsoló… A 2006-2007-s idényt azonban csak a tizenkettedik helyen zárták.
2021.01.15 10:56:03

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

„Felvette a vállára a keresztet, hogy a legjobb legyen/ a legnagyobb idegen hatalommal szemben.”

2021.01.12 14:40:53

Minden más foci MATYKÓ KÁROLY

A két csoportgyőztes által vívott döntőben a házigazdák Brazíliát győzték le.

2021.01.12 12:34:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Két piros lap is villant a rangadón, a szentgyörgyiek ikszeltek a Craiovával.

2021.01.08 10:58:00

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Castro, Chávez, Morales – ilyen volt az  „isteni” Diego kapcsolata a tekintélyelvű államvezetőkkel.

2021.01.02 13:05:15

Minden más foci K. T. I.

A 422. Old Firm-derbit Callum McGregor öngólja döntötte el a két skót gigász között.