Nemzetisport.hu online 2009.08.06 23:33 Frissítve: 2023.01.23 14:21

Egy ország szurkol a Lokinak

A Puskás-stadionban is remek lesz a hangulat

A lelátói hangulatból mennyit érzékeltek a pályán?

Fantasztikusak voltak a szurkolók! Csapatunk nagyon régen lépett pályára ennyi néző előtt, és már a telt ház ténye is feldobott mindannyiunkat. Felemelő, egyben hihetetlen volt érezni a felénk sugárzó szeretetet, tudhattuk, hogy nem vagyunk egyedül. Remek érzés, hogy egy egész várost, sőt az egész országot képviseltük, és ezzel a sikerrel most rengeteg embernek szereztünk örömet.

Hátrány, hogy a következő meccseket már nem Debrecenben, hanem a Puskás Ferenc Stadionban kell lejátszaniuk?

Az biztos, hogy saját pályánkon otthonosabban mozgunk, ehhez szoktunk hozzá, de kár bosszankodni azon, amin nem változtathatunk. Őszintén remélem, hogy a fővárosban is remek hangulatot teremtenek a szurkolók. Nyilván Debrecenből is sokan eljönnek majd a találkozókra, de úgy vélem, a budapestiek is kíváncsiak lesznek ránk, szurkolni akarnak nekünk, hiszen nemcsak a Loki, hanem az egész magyar labdarúgás sikeréről van szó.

Pénteken tudjuk meg, melyik csapaton keresztül vihet az út a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Van konkrét vágya?

Nincs. Egyik ellenfél sem könnyű, eleve nem lehet az, ha idáig eljutott. Az már tény, hogy az Európa-liga-szereplést kiharcoltuk az őszre, ám természetesen merészebb álmokat szövünk, célunk az, hogy a Bajnokok Ligájában a főtáblán szerepelhessünk! Persze ezt a nagy lépést még meg kell tennünk. Majd meglátjuk, hogy a sors melyik csapatot sodorja az utunkba, de az biztos, hogy nehéz ellenfél következik.

A csatár álma: kijutni a világbajnokságra

A Debrecennel a bajnokság mellett az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában, a válogatottal pedig sorsdöntő világbajnoki selejtezőkön kell helytállnia. Nem lesz sok?

Nem, sőt ez így nagyszerűen is hangzik. Gondoljon bele: jobb lenne az ellenkezője? Remek érzés, hogy a válogatott és a DVSC is hatalmas lehetőség kapujában áll, hogy végre eljutottunk idáig, és én mindkettőnek részese lehetek. Ha minden a legszebb vágyainknak megfelelően alakul, hamarosan a Bajnokok Ligájában és a világbajnokságon is szerepelhetek. Ha más lenne ilyen helyzetben, biztosan irigyelném, tehát nem ijedek meg a sűrűn érkező nehéz feladatoktól, igyekszem a lehető legjobban felkészülni rájuk. Fizikailag és mentálisan kiváló állapotban a kemény sorozatokat is jól lehet bírni, ezért minden lehetőséget megragadok a pihenésre, a regenerálódásra. Ilyen a futballista élete, ezt a szakmát választottam, szeretem a munkámat. Remek év van mögöttem, sokat tettem ezért, de remélem, az előttünk álló esztendő minden fronton még csodálatosabb lesz.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemzetközi kupákra, konkrétan a Bajnokok Ligájára vonatkozó szolidaritási alapjából a BL negyedik körébe jutó DVSC-TEVA 2.1 millió eurót kap. Az összeg abban az esetben kerül át a magyar aranyérmes bankszámlájára, ha az utolsó selejtezőt elbukja. Ebben az esetben a Loki átkerül az Európa-liga (El) csoportkörébe, és ennek a sorozatnak a premizálási rendszere alapján juthat újabb egymillió eurós bevételhez, de megtarthatja a BL második kvalifikációs körében a Kalmar elleni továbbjutással „kiharcolt” 130 ezer eurót (az UEFA minden tagszövetsége bajnokának 200 ezer eurót utal át, ez az összeg mindenképpen az aranyérmeseknél marad). Azaz ha a hajdúságiak a második számú kupában lesznek érdekelve, csak a központi juttatások révén nagyjából 3.5 millió euróval gazdagodnak. Ha a debreceniek a BL-selejtező utolsó körét is sikerrel veszik, a 2.1 milliós playoff-bónusz és a Kalmar elleni UEFA-prémium is elúszik, „cserébe” viszont Nyonból 7.1 millió euró érkezik majd. A televíziós jogdíjakból eltérő arányban részesülnek a BL és az El csapatai: előbbiben 750, utóbbiban 150 millió euró a teljesítménymutató alapján szétosztandó összeg. A csoportkörös fellépéseket, illetve a pontszerzést külön díjazza az UEFA: a BL-ben a győzelemért 800 ezer, a döntetlenért 400 ezer euró jár, az El-ben 140 ezer, illetve 70 ezer euró a bónusz. Summázva: a BL-csoportkör (alapból) 7.3, az El 3.5 millió eurót ér. Ez utóbbit már tulajdonképpen magáénak mondhatja a Loki. A többi ráadás.