Nemzetisport.hu online 2009.08.05 23:46 Frissítve: 2011.12.15 02:41

Virtuális éremtábla: jövőre tarolni fogunk

A magyar úszósport kiugróan jól szerepelt a vasárnap véget ért világbajnokságon. Ez többek között azért is figyelemre méltó, mert jövőre Európa-bajnokságot rendeznek Budapesten, a Margitszigeten. A római eredményekből kiindulva felettébb sikeres viadal várhat ránk!

A magyar úszósport kiugróan jól szerepelt a vasárnap véget ért világbajnokságon. Ez többek között azért is figyelemre méltó, mert jövőre Európa-bajnokságot rendeznek Budapesten, a Margitszigeten. A római eredményekből kiindulva felettébb sikeres viadal várhat ránk!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a magyar úszósport visszatért a világ élvonalába. A római világbajnokság után az érzések is ezt mondatják az emberrel, de ami legalább ennyire fontos, a számok is alátámasztják az állítást. Arról már beszámoltunk, hogy a sportág éremtáblázatán a hetedik helyet szerezte meg a magyar válogatott, megelőzve többek között olyan nagyhatalmakat, mint Japán, Hollandia vagy Svédország.

És ezt még fokozni is tudjuk! Ha csupán az olimpiai számokat vesszük figyelembe, az ötödik pozíciót foglalja el az éremtáblán a csapat, azaz csak szuperlatívuszokban említhetjük a 16 sportolót felvonultató küldöttség szereplését.

Mivel a jövő nyáron a Margitszigeten Európa-bajnokságot rendeznek, dörzsölhetjük a tenyerünket. A 200 méter mellen felejthetetlen hajrával világbajnoki aranyérmet szerző Gyurta Dániel nem véletlenül fogalmazott sikere másnapján – nem másnaposan – ekképpen: „Már alig várom az Európa-bajnokságot, hiszen fantasztikus csapatunk van!”

A másik kedvenc, Hosszú Katinka az eredményhirdetés után nem kertelt, arra a kérdésre, hogy „Akkor most három aranyérem a célja a hazai viadalon?”, így válaszolt: „Három – minimum!”

Nézzük, mit mondanak a számok! Alábbi táblázatunkban kiemeltünk néhány európai úszónagyhatalmat, olyanokat, amelyek várhatóan főszerepet kapnak a Szigeten. Római világbajnoki szereplésüket úgy vettük górcső alá, hogy kivettük a többi kontinens versenyzőit, és megnéztük, így milyen eredményeket értek el. A konklúzió? Maradjunk annyiban, kifejezetten biztató ránk nézve.

Kezdjük azzal, hogy Hosszú Katinka nyakába 200 pillangón és 200 vegyesen is virtuális aranyérmet akaszthatunk. Sokra nem megy vele, viszont jól mutatja az esélyeit – egyben alátámasztja fentebb citált nyilatkozatát. Egy felettébb édes jelenet Rómából: a 200 vegyes után a társa eredménye láttán, a gratuláló puszik után a hetedik helyen végző Verrasztó Evelyn kaján mosollyal jegyezte meg: „Majd az Európa-bajnokságon legyőzöm.”

A férfi vegyest uraló amerikaiak mellett is mindig esélyes a sikerre Cseh László, mondani sem kell, mire mehet majd a kontinensviadalon. Ahol ráadásul 200 pillangón is rajthoz állhat, ha akar, illetve az Eb-program engedi – Rómában a betegsége keresztülhúzta ebbéli tervét.

Folytassuk a sort Kis Gergővel: a számítások szerint Ajka büszkesége is nagyot alkothat jövőre, vegyesen és gyorson is Európa legjobbjai között tartják számon. Mutina Ágnes és Jakabos Zsuzsanna nevét is igazán az Eb után tanulhatják meg a sportbarátok – már csak azért is, mert női váltónk (igazán látványos szám!) leendő szereplése is több mint reményteljes.

ekünk nem olyan rossz.