PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
online 2009.08.05 23:46 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Több gól, több gólpassz

Péntek este fél kilenckor a címvédő VfL Wolfsburg és a VfB Stuttgart mérkőzésével megkezdődik a Bundesliga 2009–2010-es idénye. Mi, magyarok három csapatért is szoríthatunk: a Hertha BSC – immár 13. éve – Dárdai Pállal áll fel, míg Lőw Zsolt az újonc Mainz 05, Hajnal Tamás pedig a Borussia Dortmund színeiben vág neki a második szezonjának. Utóbbival beszélgettünk, többek között arról, hogy a klub fennállásának századik esztendejét illene emlékezetessé tenni…

Mit vár jobban, a Köln elleni szombati idénynyitót vagy a Svédország elleni, szeptember ötödikei világbajnoki selejtezőt?

Mivel mindig a soron következő összecsapás foglalkoztat, egyelőre a Köln elleni meccs jár a fejemben – felelte Hajnal Tamás a szerdai két edzés között. – Ez persze nem jelenti azt, hogy ne várnám már a vébéselejtezőt is, sőt… Persze a svédek előtt még a románokkal is játszunk egy fontos mérkőzést, úgyhogy jobban teszem, ha egyelőre nem rágódom azon, mi lesz szeptember ötödikén.

Akkor maradjunk a hétvégénél! Kedvezőbb helyzetet nehéz elképzelni: hazai pályán fogadják a bajnokaspiránsnak éppenséggel nem nevezhető Kölnt.

Nem venném a bátorságot arra, hogy kijelentsem, ez ideális helyzet. Annak ellenére sem, hogy valószínűleg nehezebb dolgunk lenne, ha a Bayern München otthonában kellene pályára lépnünk. Mielőtt bárki is előre elkönyvelné a három pontunkat, emlékeztetném: ez a világ egyik legerősebb bajnoksága, így az a csapat, amelyik tagja a Bundesliga mezőnyének, valóban a legjobbak közé sorolandó. Arról nem beszélve, hogy ez lesz az első meccs, mert hiába előzte meg számos felkészülési találkozó, valójában itt kapunk választ arra a kérdésre: milyen állapotban vagyunk? Persze győzni akarunk, ez nem kérdés.

Van ok a bizakodásra?

Úgy érzem, van. A keretünk lényegében együtt maradt, csupán egy-két labdarúgó távozott, akik pedig érkeztek, úgy tűnik, erősségei lehetnek a Dortmundnak. Az mindjárt az elején kiderül, hogy két, rosszabb esetben három kulcsemberünk nélkül mire megyünk, hiszen a csapatkapitányunk, Sebastian Kehl és Dédé biztosan nem játszhat, és a kapusunk, Roman Weidenfeller is sérült. Látja, már csak ezért sem állíthatom, hogy ideális a helyzetünk.

A tesztmeccsekről szóló beszámolók szerint jó formában van.

Magam is úgy érzem, hogy az elmúlt hetekben jól ment a futball. A tervezett munkát elvégeztem, az erőnlétem megfelelő, bízom benne, hogy ez a tétmeccseken is megmutatkozik.

Első dortmundi évében harminc bajnokin öt gólt szerzett. Bravúr lenne, ha a másodikat jobb mutatókkal zárná?

A gólok, illetve a gólpasszok számán feltétlenül javítani akarok. Az elmúlt idényben tizenegy asszisztot adtam, erre büszke is voltam, de az idén többször szeretném kihagyhatatlan helyzetbe hozni társaimat. S amiatt sem keseregnék, ha nyolc-kilenc góllal fejezném be a bajnokságot. Ám csapatjátékról lévén szó a lényeg egyértelműen az, hogy a Borussia szerepeljen jól – nekem pedig az az elsődleges feladatom, hogy ami tőlem telik, hozzátegyem remélt menetelésünkhöz.

Mire számít, mely együttesekkel vívnak majd ölre menő csatákat?

Az összessel. De ha arra kíváncsi, kiket várok a dobogóra, nyolc gárdát kapásból fel tudok sorolni. A Bayern, a Wolfsburg, a Stuttgart, a Hamburg, a Werder, a Leverkusen és a Hoffenheim is éremesélyes nálam.

Ez csak hét.

A Dortmund a nyolcadik…

Nem inkább az első? A centenáriumot mégiscsak aranyéremmel lehetne felejthetetlenné tenni.

Noha a klub csak decemberben lesz százéves, az ünnepségek sorozata már januárban megkezdődött. A tavaszi szereplésünk méltó volt ehhez a légkörhöz, a szurkolóink arról áradoztak, hogy esztendők óta nem volt részük annyi szép élményben, mint az elmúlt hónapokban. Nincs kimondva, hogy bajnokságot kell nyernünk azért, mert jelentős mérföldkőhöz érkezik a klub, ám ha éppen most sikerülne kivívni az elsőséget, az csak szebbé tenné az ünnepet. Szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek a történetnek, többek között ezért is szeretném felülmúlni legutóbbi teljesítményemet.

Olvasom, hogy a klub múlt szerdán értékesítette az ötvenezredik szezonbérletet. Jó lehet Dortmund-játékosnak lenni…

Ha azt mondom, hogy fociláz van a városban, elhiszi? Az edzőnk, Jürgen Klopp amúgy is az egyik legnépszerűbb ember errefelé, és most már a csapat is hatalmas elismertségnek örvend. A drukkerek díjazzák, hogy tetszetősen futballozunk, hogy a sok futás mellett marad energiánk arra, hogy gólokat rúgjunk, és hogy a BVB újra az élmezőnyhöz tartozik. Ebből következően fantasztikus hangulatban várhatjuk a rajtot. Szóval igaza van, jó Dortmund-játékosnak lenni…