SIMON JÓZSEFonline 2009.08.05 23:46 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Elrepül a négy hónap

Ha Zalakaros, akkor pihenés, üdülés, fürdőzés. Kivéve, ha a női kézilabda-válogatott edzőtáboráról van szó. Tóth Tímea és társai a rekkenő hőségben is csak a nagykanizsai pörgős gyakorlásaik után élvezhetik luxusszállójuk világszínvonalú szolgáltatásait.

„Hogy úgy mondjam, nem nyersen érkeztünk az edzőtáborba, a klubjainkban már valamennyien megkezdtük a felkészülést az új évadra – mondta Tóth Tímea, a Vác világklasszis balátlövője. – A lányok edzettségi állapota eltérő, s ezt is figyelembe kell vennie Mátéfi Eszternek, aki csak szövetségi kapitánynak új, amúgy egyikünk előtt sem ismeretlen. A világ legjobb átlövőinek egyike volt, éppen az én posztomon játszott, s már edzőként is letette a névjegyét.”

A váciak között Németh András volt szövetségi kapitány irányításával készülő Tóth Tímea szerint eddig jól bevált, hogy a válogatott nyaranta Zalakaroson edzőtáborozik. Ezt Németh András vezette be kapitányként, azt tartva, hogy a világ egyik legjobb csapata – legerősebb vetélytársaihoz hasonlóan – tudásának, rangjának, presztízsének megfelelő körülmények között alapozhasson.

„Izzasztó, erős edzéseket vezényel a kapitány, főleg a taktikai gyakorlásra összpontosít, hiszen kevés az időnk, szeptemberben már a dániai világkupán szerepelünk – folytatta a 29 éve Zalaszentgróton született, vagyis ezen a héten szűkebb hazájába viszszatérő átlövő. – A csapatunkról?

Tizennégyen tudtunk eljönni Zalakarosra, ami kicsit kevés, jobb lenne a szokásoknak megfelelően tizennyolc-húsz tagú kerettel dolgozni. Ám a külföldi klubokból ezúttal nem hívhatta haza a lányokat a kapitány, mások pedig még a sérülésüket kezeltetik.”

A felfrissített, fiatal keretnél – Tóth Tímea szerint – ugyanolyan remek a hangulat, mint régen. Az összehasonlításhoz van alapja: 2002 óta tagja a válogatottnak, olimpiai negyedik (2008) és ötödik (2004) volt, vb-ezüstöt (2003) és -bronzot (2005) nyert, kétszer pedig ötödik volt az Eb-n (2002, 2006). Az elmúlt évadban betegeskedett, ám a tavasszal ismét csúcsformába lendült, júniusban már részese volt a vb-kvalifikáció kiharcolásának a szlovákok ellen.

„Sokat dolgozunk, de ez természetes, hiszen decemberben világbajnokság lesz – így Tóth Tímea. – A torna csak látszólag van meszsze, tudom, gyorsan elrepül a négy hónap. Addig ismét erős, ütőképes csapatunk lesz.”

A magyar válogatott tavaly az Eb-n és két évvel ezelőtt a vb-n egyaránt a nyolcadik helyen zárt. Tóth Tímea és társai nem titkolják, ennél jobb eredményre számítanak a világbajnokságon.