BÁLINT MÁTYÁS
BÁLINT MÁTYÁS
online 2009.08.05 23:46 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Egy sima, egy fordított

Szávay Ágnes csúnya vereséggel kezdte a kemény pályás idényt a Los Angeles-i WTA-viadalon. Czink Melindának legalább egy jó szettje volt – mielőtt ugyancsak az első fordulóban búcsúzott volna Los Angelesben.

Három labdamenet.

Fogadóként ennyit nyert Szávay Ágnes a 700 ezer dolláros Los Angeles-i WTA-viadal első fordulójában az orosz Jelena Vesznyina ellen. A világranglista 34. helyén álló teniszező ugyan elkövetett két kettős hibát is az őt két helylyel megelőző magyar ellen, ám még az is csak öt pont: egy teljes teniszmérkőzés alatt édeskevés.

Meccset nyerni meg főként nem lehet ilyen mutatóval – Szávaynak sem sikerült. Az igazán szomorú hír azonban az, hogy Ági nemcsak kikapott, nemcsak bréklehetősége sem volt, hanem összesen egyetlen árva játékot tudott nyerni a kemény pályán amúgy valóban veszélyes Vesznyina ellen: 6:1, 6:0 lett a vége, mindössze ötven perc alatt.

Szóval a hétfő nem az ő napja volt. Hiába utazott ki edzőjével, Karl-Heinz Wetterrel még múlt szerdán az Egyesült Államokba, gondjai voltak az átállással (több éjjel alig aludt), és az sem volt ínyére, hogy míg napokig szélcsendben tréningezett, a Vesznyina elleni mérkőzésre feltámadt a szél. Az orosz ráadásul remekül játszott, neki minden bejött, míg Áginak – saját elmondása szerint – gyakorlatilag semmi: rengeteglabdája érkezett mindössze egykét centivel a vonalon kívülre. Így aztán első fellépése a kemény pályás szezonban igencsak rövidre sikerült, ám sem ő, sem a felkészülését irányító edző nem kongatja a vészharangot: a jövő heti cincinnati premiertornán ennél csak jobban szerepelhet.

A Los Angeles-i viadal másik magyar résztvevője, Czink Melinda (59.) kétszer annyi időt töltött a pályán az orosz Jekatyerina Makarova (40.) ellen, mint Szávay a maga meccsén, de végül hasonlóan végezte. Pedig az első szettben még minden rendben volt. A balkezes magyar ugyan már ekkor kétszer is elvesztette a szerváját, de még győztesen kerekedett ki a brékháborúból. A második felvonásban viszont hiába értékesítette mindkét fogadólehetőségét, Makarova még jobban ritörnözött, és kiegyenlített. A harmadik játszma pedig rémálomszerűen alakult: Czink 0:3 után hetedik kettős hibájával juttatta két bréklabdához Makarovát, majd két újabb elrontott szervának köszönhetően máris 0:4-re állt. Ekkor ugyan (épp az orosz kettős hibájával) nyert egy játékot, de a következő két gémen ellenfele viharos gyorsasággal végigszáguldott, Czink így kereken 100 perc elteltével 3:6, 6:4, 6:1-gyel kényszerült búcsúzni – ő is Cincinnatiban javíthat, bár nem biztos, hogy a bivalyerős versenyen alanyi jogon főtáblás lehet.