Beköszönt a nyugalom

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.07.16. 23:26
Címkék
Ha minden a tervek szerint alakul, a jövő évi vb-n részt vevő 13 csapat és a Formula–1 vezetői rövidesen megegyeznek a sportág jövőjéről, és a Magyar Nagydíj hétvégéjének kánikulájában szentesítik a békét.

A jelek szerint a Magyar Nagydíj idejére véget ér a Formula–1 jövőjéről szóló hosszú huzavona, a 2010-es vb-re nevező 13 istálló ugyanis szerdán Genfben megegyezett a jövő évi szabályok túlnyomó többségéről, és készen áll arra, hogy aláírja a sportág működésének alapjait tartalmazó egyezményt.

„Sikerült átbeszélnünk a szabálytervezetet, már csak néhány apró részlet hiányzik ahhoz, hogy mindenben megegyezzünk” – mondta a nyolc F1-es csapatot (Ferrari, McLaren, BMW, Brawn, Renault, Toro Rosso, Red Bull, Toyota) tömörítő FOTA egyik tagja. Ha az összes csapat beleegyezik a 2010-es idényre előzetesen kihirdetett szabályok megváltoztatásába, az FIA-nek el kell fogadnia a módosító tervezetet. Ha ez megtörténik, a jelenlegi istállók F1-es tagságát 2012 végéig garantáló Concorde-szerződést is aláírhatják, ami a békefolyamat legutolsó lépését jelentené. Az autosport.com információi szerint ennek hivatalos bejelentésére éppen a Hungaroringen kerülne sor, de vannak kétkedők.

„Bízom benne, hogy most már semmi sem állhat az egyezség és a nyugalom útjába, de túl sok meglepetés történt már a Formula–1 körüli politikában ahhoz, hogy nagy tételben fogadni is merjek rá” – mondta Mario Theissen, a BMW csapatfőnöke. A bajszos sportvezető vélhetően saját pilótái győzelmére sem fogad a jövő héten, Nick Heidfeldtől és Robert Kubicától a pontszerzés is szép eredmény lenne. Amíg a Brawn és a Toyota az előrejelzett hőségtől várja az utóbbi futamokon nyújtott gyenge formájának javulását, a bajor vállalat csapatánál már talán a forróságban sem bíznak. A koponyeg.hu szerint biztosra vehető a hőség péntektől vasárnapig, az első edzésnapon 37 fokos hőség tombol majd, ez vasárnapra fokozatosan enyhül, a versenynapon hat fokkal alacsonyabb csúcsra számíthatunk, ami kimeríti a kánikula fogalmát.

Azaz érdemes felkészülni, beszerezni a szalmakalapot és a magas faktorszámú naptejet, nem is beszélve a rengeteg italról. Sébastien Bourdais-nek biztosan nem lesznek ilyen gondjai, a Toro Rosso ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy felbontotta a francia pilóta szerződését – utódlásáról később döntenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik