A csavar is belefér

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 23:19
Címkék
Csapatfőnöke kitartásáért és elszántságáért dicsérte Mark Webbert a Nürburgringen aratott győzelme után, miközben Ross Brawn nem vette magára Rubens Barrichello szidalmait. A vb-éllovasnál aggódnak a Red Bull gyors fejlődése miatt.

„Úgy gondolom, a tasmániai kórházban fekve Mark álmodni sem mert erről a napról. Féltünk attól, hogy nem versenyezhet az idén, főleg akkor, amikor kiderült, hogy a lába mellett a vállát is eltörte, és erről elfelejtett értesíteni minket. Elképesztő, ahogy felépült, ez is mutatja, mennyire elszánt. Még most sincs ereje teljében, futni szinte egyáltalán nem tud, de hatalmas szíve van” – Christian Horner, a Red Bull-istálló csapatfőnöke roppant büszke volt Mark Webberre, aki nyolc hónappal a tavaly novemberi kerékpárbalesete után megszerezte első futamgyőzelmét.

A Formula–1 nagydíjgyőztesei közül senki sem várt olyan sokáig első sikerére, mint a vasárnap révbe érő ausztrál. Bár Adrian Newey főtervező az év elején kissé aggódott amiatt, hogy a Webber lábába tett rögzítőcsavarok miatt nehezebbé vált az autója egyensúlyának beállítása, a Red Bull-Renault elég jó autó ahhoz, hogy ezzel az apró gonddal is megbirkózzanak. A csapat a Brit és a Német GP-n összesen húsz pontot faragott le a Brawn-istállóval szembeni hátrányából, amelyet ezzel tulajdonképpen a felére csökkentett.

Csakhogy általánossá vált nézet, hogy minél hűvösebb az idő, annál erősebb a Red Bull, s a forróság a gumikkal finomabban bánó Brawn-Mercedeseknek ked­vez, főleg a rendkívül simán vezető Jenson Buttonnak. Horner szerint azonban csapata a fejlesztések terén erősebb a riválisnál, így az időjárástól függetlenül képes harcba szállni a győzelemért.

„Az elmúlt két futamon felénk billent a mérleg nyelve, és biztos vagyok benne, hogy ez a jelenség az időjárástól független volt. A Hungaroringen biztosan nagyon meleg lesz, ott majd kiderül az igazság” – mondta Horner.

A Brawn-istálló jelezte, készen áll arra, hogy a jövő évi költségvetéséből átcsoportosítson az idei fejlesztések javára, hiszen Brackleyben is látják, hogy a Milton Keynes-i szakemberek rendkívüli hatékonysággal végzik munkájukat, szinte bármihez nyúlnak, javítanak az autón. Ross Brawn csapatfőnöknek azonban nemcsak a tervezőkre kell figyelnie, hanem Rubens Barrichellóra is, a brazil ugyanis mérges volt a Német Nagydíj után – nem is rejtette véka alá, mit érzett, miután az első helyről visszaesett a hatodikra.

„Nagyon sokat várt a versenytől, de semmi sem sikerült, érthető, ha csalódott – mondta Brawn, aki szerint csak illúzió volt Barrichello korai elsősége. – Tudtuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak, ezért szélsőséges stratégiát dolgoztunk ki, ami az elején megtévesztő lehetett. Ám ha megnézzük az adatokat, érthetőbbé válik, mi történt. A leggyorsabb körök tekintetében Rubens csak a tizenegyedik volt, és így nem lehet versenyt nyerni. A sebességgel van a legnagyobb bajunk, és ha ezt nem orvosoljuk, valóban elveszítjük a vébét. Biztos vagyok benne, hogy ha higgadtan értékel, belátja, hogy nem volt több a versenyben. Remélem, ez a kirohanás nem veszélyezteti a jó kapcsolatunkat. A nehéz időkben is kitartott mellettünk, néhány mérges szó nem teheti tönkre az együttműködést.”

Közben sajtóértesülések szerint a Toro Rosso valóban megválik Sébastien Bourdais-tól, akinek a helyén a spanyol Jaime Alguersuari indulhat a Magyar Nagydíjon. A 19 éves barcelonai pilóta 2008-ban megnyerte a brit Formula–3-as sorozatot, az idén a Renault-világsorozatban szerepel – az összetett nyolcadik helyén áll, a júniusi mogyoródi viadal első futamán az ötödik, a másodikon az utolsó, 16. helyen ért célba. Helyzete kísértetiesen hasonlít Sebastian Vetteléhez, a német két éve szintén azután mutatkozott be versenyen a Toro Rossónál a Hungaroringen, hogy hetekkel korábban ugyanitt a WSR mezőnyében szerepelt. A Red Bull nemrég cserélte le tesztpilótáját, az új-zélandi Brendon Hartleyt Alguersuarira, állítólag ebben a spanyol Repsol olajvállalat által kínált pénznek is szerepe volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik