Teljes a lista a CERA szedőiről: mind a hat doppingoló neve kiderült

Vágólapra másolva!
2009.04.30. 08:58
A keddi és a szerdai nap folyamán szép lassan összegyűltek a nevek, immár biztos, hogy melyik hat sportoló bukott meg összesen hét pozitív mintával a pekingi olimpia doppingmintáinak újratesztelésén. Négy olimpiai bizottság megerősítette a híreket: az olaszok Davide Rebellint (országúti kerékpár), a németek Stephan Schumachert (országúti kerékpár), a bahreiniek Rasid Ramzit (atlétika), a Dominikai Köztársaságban pedig Yudelquis Contrerast (súlyemelés) nevezték meg. A „maradék” két sportoló a horvát középtávfutó Vanja Perisic és a görög gyalogló Atanaszia Cumeléka.
Padlóra került: Rasid Ramzi elveszítheti aranyérmét
Fotó: Action Images
Padlóra került: Rasid Ramzi elveszítheti aranyérmét
Padlóra került: Rasid Ramzi elveszítheti aranyérmét
Fotó: Action Images
Padlóra került: Rasid Ramzi elveszítheti aranyérmét

A legnagyobb a bahreiniek keserűsége, hiszen az országban hatalmas népszerűségnek örvendő, marokkói születésű Rasid Ramzi volt az egyik, aki pozitív mintát adott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére a szakemberek az új generációs CERA nevű szer nyomait keresték. A bahreini középtávfutó mintáját június elején tesztelik újra.

Az 1500 méteren olimpiai bajnok, 1500-on és 800-on világbajnok futó Pekingben a kenyai Asbel Kipropot előzte meg, így pozitív B-próba esetén az afrikai ország hatodik aranyát szerezhetné meg.

„Érdekes a hír, de nem így akarok olimpiai bajnok lenni. Várom a végső döntést. A döntőben mindent kiadtam magamból, és fájdalmas volt a vereség, most pedig még rossz szájíz is társul ehhez: az, hogy aki legyőzött, csalt” – nyilatkozta Kiprop.

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) kérésére a római ügyészség már nyomozást indított a kerékpársport egyik rutinos rókája, az országúti mezőnyversenyben ezüstérmes Davide Rebellin ellen, csapata és a CONI pedig szerdán felfüggesztette versenyzői licencét.

Rebellin feleségén (egyben menedzserén) keresztül kijelentette: nem használt doppingszert. Épp ő jegyezte meg pekingi ezüstérme után, hogy a medália a „tiszta kerékpározás diadala”.

A németek Stephan Schumacher esetét fájlalhatják, érdekesség az, hogy a kerekest 2009. március elején két évre eltiltotta a versenyzéstől a nemzetközi szövetség, mivel októberben kiderült: doppingolt a tavalyi Tour de France-on.

A szervezetében – csakúgy, mint most – utólagos vizsgálattal mutatták ki az eritropoetin (EPO) legújabb generációjához tartozó CERA-t. Mondhatni, törzsvásárló volt…

A Görög Olimpiai Bizottságban a szégyenlista lassacskán már nagyon hosszúra nyúlik: Atanaszia Cumeléka esete csak a legújabb a hellén doppingbotrányok sorában.

A 2004-ben aranyérmes gyaloglónak az augusztus 6-án adott mintája lett pozitív, Cumeléka azóta már vissza is vonult.

Az olimpia előtt és alatt tizenöt görög sportoló (köztük a teljes súlyemelő-válogatott) bukott le doppingszerek, elsősorban EPO használatával.

„Görögország tele van EPO-val, semmit sem tettek az elmúlt 20 évben a doppingolás ellen” – nyilatkozta keserűen a Szkai rádióállomásnak Sztavrosz Hacosz sportorvos.

Utolsóként a Dominikai Köztársaság ötkarikás testülete erősítette meg, hogy Yudelquis Contreras a hatodik, CERA-val megbukott sportoló. A Pekingben még Yudelquis Maridalinként versenyző súlyemelőnő az ötödik helyen végzett a nyáron a pekingi olimpia 53 kilogrammos kategóriájában. Az AP hírügynökség belső, NOB-os forrásra hivatkozva a horvát középtávfutó Vanja Perisicet nevezte meg, a nemzeti olimpiai bizottság közleményére még várni kell. A bukott hatos „összeállt”.

ÉRMESEK, PONTSZERZŐK LEHETNEK

A férfiak 1500 méteres síkfutószámában a bahreini Rasid Ramzi 3:32.94 perces idővel nyerte meg a döntőt a pekingi olimpián. Amennyiben bebizonyosodik, hogy doppingolt, az alábbiaknak megfelelően módosul a szám végeredménye.

PEKING 2008, ATLÉTIKA, FÉRFI 1500 MÉTERES SÍKFUTÁS – A JÖVŐBELI LEHETSÉGES VÉGEREDMÉNY
1. Asbel Kipruto Kiprop (Kenya) 3:33.11
2. Nicholas Willis (Új-Zéland) 3:34.16
3. Mehdi Baala (Franciaország) 3:34.21
4. Higuero (Spanyolország) 3:34.44
5. Iguider (Marokkó) 3:34.66
6. Van Deventer (Dél-Afrika) 3:34.77


Az férfi kerékpározók országúti mezőnyversenyében ezüstérmes olasz Davide Rebellin is pozitív mintát produkált, így nagy valószínűséggel e szám végeredménye is változik a közeljövőben.

PEKING 2008, KERÉKPÁR, FÉRFI ORSZÁGÚTI MEZŐNYVERSENY – A JÖVŐBELI LEHETSÉGES VÉGEREDMÉNY
1. Samuel Sánchez González (Spanyolország) 6:23:49 (38.362 km/óra)
2. Fabian Cancellara (Svájc) azonos idővel
3. Kolobnyev (Oroszország) a. i.
4. A. Schleck (Luxemburg) a. i.
5. Rogers (Ausztrália) a. i.
6. Botero (Kolumbia) 0.12 másodperc hátrány
65. Kusztor Péter 11:55 perc hátrány


A Dominikai Köztársaságból származó Yudelquis Contreras még Yudelquis Maridalinként érte el élete legjobb eredményét, a pekingi ötödik helyet a női súlyemelők 53 kilogrammos kategóriájában. Mivel az ő mintája is pozitív lesz, valószínűleg ebben a számban is változnak a pontszerző helyek.

PEKING 2008, SÚLYEMELÉS, NŐI 53 KG – A JÖVŐBELI LEHETSÉGES VÉGEREDMÉNY
1. Prapawadee Jaroenrattanatarakoon (Thaiföld) 221 (95, 126)
2. Jun Dzsin Hi (Dél-Korea) 213 (94, 119)
3. Nasztaszja Novikava (Fehéroroszország) 213 (95, 118)
4. Rumbewas (Indonézia) 206 (91, 115)
5. Roach (Egyesült Államok) 193 (83, 110)
6. Julia Rohde (Németország) 193 (83, 110)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik