A CERA árnyékában: újravizsgáltatja a NOB a pekingi doppingmintákat

Vágólapra másolva!
2008.10.08. 13:09
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újra megvizsgáltatja a nyári olimpiai játékok alatt levett összes doppingmintát Lausanne-ban. A NOB a CERA nevű új generációs vérdopping nyomait keresi a mintákban, amellyel a héten bukott meg két országúti kerékpáros klasszis, a német Stefan Schumacher és az olasz Leonardo Piepoli. Az olimpián több mint 5000 doppingvizsgálatot végeztek el a szakemberek.
Lesz munkája a lausanne-i labornak: a NOB az összes pekingi mintát újra megvizsgáltatja
Fotó: Reuters
Lesz munkája a lausanne-i labornak: a NOB az összes pekingi mintát újra megvizsgáltatja
Lesz munkája a lausanne-i labornak: a NOB az összes pekingi mintát újra megvizsgáltatja
Fotó: Reuters
Lesz munkája a lausanne-i labornak: a NOB az összes pekingi mintát újra megvizsgáltatja

NEM MEGLEPETÉS

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a közvélemény csodálkozhat a mostani intézkedésen, a szakemberek számára ez nem jelent meglepetést.

„Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen újravizsgálatok. Ez egy koncepció része, és a laborok tarsolyában van még hasonló lépés. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik! Van rá idő, nyolc évig kell tárolni a pekingi mintákat” – mondta Tiszeker Ágnes.
Súlyos következményei lehetnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai döntésének: a testület ugyanis úgy határozott, hogy a pekingi nyári olimpián vett összes – több mint 5 000 – doppingmintát újraelemzik. Erre azért van lehetőség, mert a NOB-nak a mintavételeket követően még nyolc évig van joga az újravizsgálásra.

A NOB szóvivője, Emmannuelle Moreau szerint az új vizsgálatokon kifejezetten az új generációs, CERA nevű vérdoppingot keresik – ezzel a szerrel bukott meg a héten a Tour de France-minták elemzése közben két kerékpáros, a német Stefan Schumacher és az olasz Leonardo Piepoli.

A Schumacher-ügy kirobbanása után a NOB azonnal úgy döntött, hogy lausanne-i laboratóriumában megvizsgáltatja az összes, Pekingben levett doppingmintát. A Tour vezetői bevallottan újabb CERA-esetekre számítanak a minták elemzése során, és nagyon könnyen elképzelhető, hogy Pekingben is éltek sportolók a lassan lebomló vérdoppinggal.

Az eredetileg vérszegénységben szenvedő vesebetegeknek kifejlesztett készítményt – a Continuous Erythropoietin Receptor Activator rövidítése – tavaly júliusban hozták forgalomba az Európai Unióban. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja.

Doppingszerként abban különbözik elődjétől, hogy heti 1-2 kezelés helyett elég 2-4 hetente befecskendezniük a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat kevésbé gyorsan dolgozza fel a szervezet.

A CERA a hagyományos EPO-teszt finomított változatával mutatható ki, melynek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött. A kereskedelmi forgalomban Mircera néven kapható termék dobozán külön figyelmeztetés olvasható, mely szerint ha egészséges ember sokáig használja, akkor életveszélyes koszorúér-problémák léphetnek fel.

Az EPO (eritropoietin) olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig hordozóanyaghoz kötötték.

Az elmúlt hetekben CERA-val bukott le az idei Tour de France-on részt vevő kerekesek közül az olasz Riccardo Ricco és Leonardo Piepoli, illetve a német Stefan Schumacher. A spanyol Moises Duenas Nevado és Manuel Beltrán szervezetében EPO-ra bukkantak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik