Érmek után kitüntetések: Peking hőseit díjazták a Parlamentben

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.08.29. 16:10
A pekingi olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat, valamint a felkészítésükben segédkező edzőket, orvosokat, sportági és klubvezetőket tüntetett ki – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára – Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Parlament Kupolatermében.
Kemény Dénes kitüntetését vizsgálja, a csapat tagjai ezen már túlvannak...
Fotó: MTI/Beliczay László
Kemény Dénes kitüntetését vizsgálja, a csapat tagjai ezen már túlvannak...
Kemény Dénes kitüntetését vizsgálja, a csapat tagjai ezen már túlvannak...
Fotó: MTI/Beliczay László
Kemény Dénes kitüntetését vizsgálja, a csapat tagjai ezen már túlvannak...

Az államfő köszöntőjében kiemelte: annál nagyobb kitüntetés nincs, mint amikor valaki ott áll a dobogón a világ előtt. Ezért a teljesítményért a nemzet köszönete is jár, és ez a kitüntetés a nemzet nagyrabecsülését és köszönetét fejezi ki - fogalmazott Sólyom László, aki a kormányfőnek, továbbá Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének társaságában adta át az elismeréseket. Az ünnepségen jelen volt Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A díjazottak hosszú sorát Kemény Dénes, a Pekingben megszakítás nélkül harmadszor ötkarikás aranyérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nyitotta meg, aki a legmagasabb elismerésként a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Összesen nyolcvanheten részesültek kitüntetésben, közülük a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a pólósoktól a kínai fővárosban triplázó Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán, továbbá Angyal Zoltán, a kajak-kenusok és Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, valamint Sári Nándor, a Kőbánya SC edzője kapta meg.

Tisztikeresztet vehetett át többek között Cseh László, a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó és a kenus Vajda Attila, a pekingi magyar különítmény első aranyérmese, s Lovagkeresztet a második helyen végzett birkózó, Fodor Zoltán, a szintén ezüstérmes Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajakos, és a harmadik helyezett Kozmann György kenus.

A ceremóniáról tizenhárman hiányoztak: a sportolók közül Mincza-Nébald Ildikó, a Pekingben bronzérmes párbajtőröző, Bódi Bernadett, Borbás Rita, Kovacsicz Mónika, Szűcs Gabriella kézilabdázók, Brávik Fruzsinna, Kisteleki Dóra, Primász Ágnes vízilabdázók és Beé István kajakos, továbbá Mátéfalvi Csaba, a vízilabda-válogatott edzője, Tállay András, a Sportkórház sebésze és Németh Pál, a Dobó SE nyugalmazott mesteredzője maradt távol, míg Kásás Zoltán, a vízilabdacsapat edzője kitüntetését fia, a válogatott tagja, Tamás vette át.

Az elismerésben részesülők között volt Ambrus Gábor, a Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének vezetője, aki a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta.

A magyar sportolók a pekingi olimpián három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szereztek.

A KITÜNTETETTEK MONDTÁK

Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya:
„Ez a negyedik állami kitüntetésem, három az olimpiai aranyak, egy pedig világbajnoki győzelem után jött. Úgy érzem, ez azt jelenti, nemcsak a lelátó, a szurkolók vannak velünk, hanem azok a vezetők is, akik vélhetően ugyanúgy a tévén keresztül néztek bennünket és így fejezik ki a csapat iránti elismerésüket, szeretetüket."

Cseh László, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó:
„Előbbre léptem a ranglétrán, hiszen négy éve, amikor Athénban bronzérmes voltam, Lovagkeresztet kaptam, most Tisztikeresztre méltattak érdemesnek. Nagyon örülök neki, ez úgy gondolom, hogy nemcsak a három pekingi ezüst elismerése, hanem az elmúlt négy év összegzése is egyben.

Ludasi Róbert, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület edzője:
„Természetesen minden kitüntetésnek örül az ember, de ilyenkor elgondolkodom, hiszen igazából ez a mi olimpiánk lett volna, ha Kolonics Gyuri még ma is élne. Fantasztikusan mentek korábban az edzéseken, de ez már csak a ha kategória... Millió érzelem kavarog most bennem, hiszen egy hónap alatt kellett egy párost felkészítenem és meg kellett mutatnunk, hogy Koló tragédiája után is meg tudjuk csinálni. Csodálatos érzés volt megélni ezt a harmadik helyet, de azt mondom, bár soha ne kaptam volna kitüntetést, csak Gyuri élne."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik