Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.08.22 16:03 Frissítve: 2011.04.29 00:02

Az izlandi férfi kézilabdázók befagyasztották a spanyolokat

Ahogy már beszámoltunk róla, a férfi kézilabdatorna elődöntőjének első mérkőzésén Franciaország legyőzte Horvátországot, míg a másik ágon folytatódott az izlandi csoda: az olimpia meglepetéscsapata legyőzte a korábbi világbajnok Spanyolországot. Izland történetének első nyári ötkarikás aranyérmét nyerhetik meg a kézilabdázók, ha a döntőben felülmúlják Franciaországot.

Az izlandiak így örültek a győzelemnek
Fotó: Reuters
Az izlandiak így örültek a győzelemnek

FEÉRFI KÉZILABDA

ELŐDÖNTŐ
Izland–Spanyolország 36–30
Az izlandiak remekül kezdték a találkozót, hiszen úgy lőttek öt gólt, hogy közben egyet sem kaptak, így 5–0-s izlandi vezetésnél időt kért a spanyol szövetségi kapitány, Juan Carlos Pastor.

Az időkérés után Ruben Garabaya megszerezte az első spanyol gólt, de Steinn Gudjonsson izlandi emberhátrányban is eredményes volt, így maradt az ötgólos különbség.

7–2-es északi vezetést követően azonban megkezdték a felzárkózást a spanyolok, és bő tíz perc alatt egyenlítettek is.

A második félidőt azonban ismét az izlandiak kezdték jobban, és ötgólos előnyre tettek szert. Sőt a szünet utáni 18. percben Gudjon Sigurdsson átlövésből szerzett gólja révén már 30–24-re is vezetett a szigetország gárdája.

Ekkor a spanyol szövetségi kapitány ismét időt kért, ám ezúttal az időkérést nem követte látványos felzárkózás.

Ezt az izlandiak elsősorban remek védekezésüknek, illetve Björgvin Gustavsson kapusnak köszönhették. Együttesük végül 36–30 arányban győzött.

Az izlandi kézilabdázás eddigi legnagyobb sikere egy 1992-ben, Barcelonában elért olimpiai negyedik hely volt, de ezzel a győzelemmel ezt most már biztosan túlszárnyalja Gudmundur Gudmundson csapata, hiszen Franciaország ellen olimpiai döntőt játszhat vasárnap.

A kézilabdázók ezzel biztosan megszerzik Izland negyedik érmét a nyári olimpiák történetében, de arra is van esélyük, hogy először az ország történetében aranyérmet nyerjenek!

EDDIGI IZLANDI OLIMPIAI ÉRMEK

Sportág Versenyszám Év Helyezés Név
atlétika férfi hármasugrás 1956 2. Vilhjalmur Einarsson
cselgáncs férfi 100 kg 1984 3. Bjarni Fridriksson
atlétika női rúdugrás 2000 3. Vala Flosadottir