Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.08.20 13:54 Frissítve: 2011.04.29 00:02

A világbajnok után az Európa-bajnok is elvérzett Pekingben

Horvátország és Dánia az idén összecsapott már egyszer, mégpedig az Európa-bajnokság fináléjában, míg az olimpián már a legjobb négy között találkoztak. A horvátok győztek, ami azt jelenti, hogy a világbajnok németek csoportbeli búcsúja után az Eb-címvédő dánok sem jutottak a négy közé.

Goran Sprem (fehérben) a fellegekben, Kasper Hvidt – és a dánok – a padlón
Fotó: Reuters
Goran Sprem (fehérben) a fellegekben, Kasper Hvidt – és a dánok – a padlón

Horvátország–Dánia meccs az olimpia negyeddöntőjében. Jellemző az ötkarikás torna kiélezettségére, hogy az év elején Európa-bajnoki döntőt vívó két csapat már a legjobb nyolc között összekerült. Ráadásul úgy, hogy a kontinensbajnok korábban, már a csoportmeccsek alatt ki-ki meccsen búcsúztatta a világbajnok németeket...

A negyeddöntőt a horvátok kezdték jobban. Elsősorban Goran Spremnek köszönhetően. A balszélső tíz perc alatt négyet szórt, a dánok pedig rögtön az elején leblokkoltak (5–1), így az első félidőben nem maradt más feladatuk, mint futni az eredmény után.

Nos, sikeresen tették, mert bár a szünetre a "kockásoknál" volt az előny, de volt már előtte iksz is, és Ulrik Wilbek együttese meccsben maradt.

A második félidőben teljesen fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban a horvátok jobban koncentráltak a hajrában. Blazenko Lackovic góljával elhúztak kettővel, majd az 54. percben az addig haloványan teljesítő és gólt sem szerző Ivano Balic is betalált (23–20).

A dánok hiába kapták sorra a heteseket, az egyébként kiválóan védő Miirko Alilovic helyére beálló Venjo Losert fontos lélektani pillanatban hárított egyet. A sokat látott horvát együttes pedig van olyan rutinos, hogy ilyen előnyből már nem veszíti el a meccset. Nem is tette.

Horvátország a négy közé lépett, és Franciaországgal vív majd a legjobb négy között a döntőbe jutásért.

Ajánljuk figyelmükbe azt a mérkőzést is.

A férfi kézilabdatorna teljes menetrendjét itt érheti el.

FÉRFI KÉZILABDA

3. NEGYEDDÖNTŐ
Horvátország–Dánia 26–24 (14–12)

KORÁBBAN
Franciaország–Oroszország 27–24
Izland–Lengyelország 32–30