juniorsport.hunyomtatott 2008.07.02 00:28 Frissítve: 2012.03.14 02:41

Xavi Hernandezt csak Humphrey Bogartnak hívják barátai

Xavi Hernandez nem tartozik a legtöbbet sztárolt futballisták köze, nem hallani nőügyeiről, legújabb autóiról és divathóbortjairól. Őt egyvalami érdekli igazán, a foci, és ennek az elkötelezettségnek most meg is lett az eredménye: azon túl, hogy a spanyol válogatottal megnyerte a napokban véget ért Európa-bajnokságot, őt választották meg a torna legjobb játékosának.

Xavi (jobbra) visszafogott ember, de az Eb-győzelem ünnepléséből ő is kivette a részét
Fotó: Reuters/ Christian Charisius
Xavi (jobbra) visszafogott ember, de az Eb-győzelem ünnepléséből ő is kivette a részét

Xavi nem csak abban különleges, hogy nem igazán foglalkozik a külsőségekkel, hanem abban is, hogy ő a klubhűség egyik mintaképe, ami a mai futballban egyre ritkább. A 28 éves középpályás ugyanis 11 éves kora óta játszik a Barcelonában, és nem is igazán van kedve eligazolni máshova (kivásárlási ára egyébként 100 millió font).

Eddigi pályafutása során 419 alkalommal lépett pályára a katalán klub színeiben, ezzel az örökranglistán a negyedik helyet foglalja el.

Az apró termetű, 170 cm magas futballista 11 éves korától lépked felfelé a ranglétrán, és tehetségére már korán felfigyeltek a válogatottnál is. 1999-ben tagja volt az ifi vb-t nyert csapatnak, ugyanebben az évben az El Pais az év újoncának választotta.

Egy évvel korábban, 18 évesen mutatkozott be a nagycsapatban: a Mallorca elleni Szuperkupa-döntőben lépett pályára, és egyből gólt is szerzett.

2000-ben tagja volt az olimpián ezüstérmes válogatottnak, és ez az év azért is volt fordulópont az életében, mert ekkor szerepelt először a felnőtt válogatottban, mégpedig Hollandia ellen. Játszott a 2002-es és 2006-os vb-n, valamint a 2004-es Eb-n, az idei Európa-bajnkoságon pedig végre a csúcsra ért, hiszen a csapataranyon kívül hazavihette a legjobb játékosnak járó díjat is.

- Azért őt választottuk, mert kreatív játéka a legnagyobb mértékben befolyásolta a spanyolok látványos és eredményes futballját – mondta Andy Roxburgh, az UEFA technikai bizottságának vezetője.

Xavi magánéletéről keveset tudni, az viszont sokat elmond bohókás egyéniségéről, hogy az egyik beceneve A Professzor, a másik pedig Humphrey Bogart. Xavi a Barcelonával is számos sikert elért már: háromszor lett bajnok a katalánokkal, 2006-ban pedig BL-t nyert az együttessel.