Iker Casillas: Luis Aragonés vezetett oda minket, ahol vagyunk

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.07.01. 07:42
Az előztes várakozásoknál jóval többen, több százezren ünnepelték hétfő este Madridban az Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottat, amely 44 év után ismét elfoglalta a kontinens trónját, a vasárnapi bécsi döntőben 1–0-ra legyőzve a németeket.
Ünneplő tömeg Madridban
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya
Ünneplő tömeg Madridban
Ünneplő tömeg Madridban
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya
Ünneplő tömeg Madridban

A spanyol válogatott helyi idő szerint 19:40 órakor érkezett meg a madridi repülőtérre. Kilépve a gépből – amelyre sebtében ráfestettek a „Campeones” (bajnokok) feliratot – a futballisták a „spanyol vagyok (yo soy espanol)” című dalt énekelték, és Luis Aragonés szövetségi kapitányt éltették.

Az örömmámorban úszó, diadalittas bajnokok nyitott autóbuszon indultak el a fővárosi Barajas légikikötőből a belváros felé, a másfél órás úton ujjongó tömeg éltette az aranyérmeseket, a népes fogadtatás megbénította a főváros közlekedését. A válogatott tagjai ezután a Castellana-sétányon vonultak végig, egészen a Colon térig, ahol megkezdődött a várhatóan hajnalig tartó fieszta. Madrid hasonló ünneplést nem látott 1964 óta, amikor a spanyol válogatott 2-1-re legyőzte a szovjeteket a Santiago Bernabéu Stadionban, és megszerezte az európai elsőséget.

A Colon térre érkezve a válogatott tagjai Luis Aragonést éltették, többször a magasba dobálták a trénert, majd Iker Casillas csapatkapitány és a trófea köré állva együtt énekelték az ünneplő tömeggel a Queen együttes „We are the champions” (Mi vagyunk a bajnokok) című világslágerét. Ezután a „Viva Espana” (Éljen Spanyolország!) című dal következett Manolo Escobar énekes élő előadásában.

„Ez a ti kupátok” - harsogta az ujjongó tömeghez fordulva a csapatkapitány, magasba emelve a hatkilós serleget. Casillas így folytatta: „Egy ember van, aki oda vezetett minket, ahol ma vagyunk, Luis Aragonés”. A szurkolók és a csapattagok magasztalása láthatóan az általában visszafogott és zord természetű szövetségi kapitányból is érzelmeket fakasztott.

„Olyan ember vagyok, akire nem jellemzők a nagy érzelemkitörések, de most annyira elhalmoztak dicséretekkel, hogy kissé érzelgős vagyok” - ismerte el újságírók előtt a tréner.

A tömeghez fordulva a szövetségi kapitány viszonozta a gesztust a futballistáknak, méltatta rátermettségüket, amely nélkül nem lehetett volna megnyeri az Európa-bajnokságot. „Hogy miért? Mert nekünk van a világon a legjobb csapatunk” - hangoztatta a 69 éves mester, aki Spanyolország legsikeresebb edzőjeként válik meg posztjától – lejár a szerződése –, és a játékosok unszolása ellenére sem kívánja vezetni a továbbiakban a nemzeti tizenegyet. Mint mondta: „nulla az esélye” annak, hogy marad.

Luis Aragonés vezetése alatt a spanyol válogatott 38 meccset nyert meg az 54-ből, beleértve az Eb-n aratott győzelmeket Svédország, a címvédő Görögország, a világbajnok Olaszország, kétszer Oroszország és Németország válogatottja ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik