Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.30 13:12 Frissítve: 2011.10.14 02:43

Koronát és jogart kapott a spanyol válogatott barcelonai „agya”

A várakozásoknak megfelelően spanyol játékosok dominálnak az Eb utáni szokásos választásokon: a torna legjobbja az UEFA szakembereinek véleménye szerint a 28 éves Xavi Hernández lett, az Eb kiemelkedő játékosainak keretébe pedig nyolc társa, Casillas, Marchena, Puyol, Fábregas, Iniesta, Marcos Senna, Fernando Torres és Villa is bekerült.

Talán Xavi legnagyobb pillanata az Eb-n: a labda Akinfejev hálójában, a torna legjobbja örömfutásra indul
Fotó: Reuters
Talán Xavi legnagyobb pillanata az Eb-n: a labda Akinfejev hálójában, a torna legjobbja örömfutásra indul

Teljesen megérdemelten került Európa trónjára a spanyol válogatott, és a selección „agya” is megérdemli a sikert: az UEFA technikai bizottsága a győztes spanyol válogatott kiválóságát, a barcelonai Xavi Hernándezt választotta a kontinenstorna legjobbjának.

A 28 éves középpályás öt alkalommal lépett pályára az Eb-n, egy gólt szerzett, az orosz válogatott ellen, megtörve ezzel a szbornaja ellenállását. Aragonés csapatának kulcsfontosságú láncszeme vitathatatlanul a torna egyik legnagyobb egyénisége volt – valódi vezérként állt a selección élére. Hatvanharmadik válogatottsága után a csúcson ünnepelhet.

Az UEFA Andy Roxburgh vezette technikai bizottsága – ennek a testületnek volt tagja a magyar Mezey György is – a torna legjobbján kívül megválasztotta a torna huszonhármas csapatát is: az Eb gárdájába kilenc spanyol került be.

„Azért szavaztam Xavira, mert ő volt az ész, ő diktálta a spanyol válogatott tempóját. Klasszisteljesítményt nyújtott” – nyilatkozta a döntésről Roxburgh.

Xavi klasszisát a finálé is igazolta: azonkívül, hogy ő adta a gólpasszt Fernando Torresnek, elképesztő pontossággal dirigálta a selecciónt.

Az Eb-döntőn ő futotta a legtöbbet (11,44 km), s mindeközben hihetetlen precizitással passzolt: 63 átadásából és beadásából 54 ment emberhez (87 százalék). Tulajdonképpen elmondható: amennyire a spanyol válogatott halálpontos passzjátéka uralta az Eb-t, annyira dominálta Xavi a csapat játékát.

Nem véletlen, hogy bár Torres lett a döntő legjobbja, az elemzés alapján az UEFA honlapja megállapítja: a kis barcelonai középpályásnak legalább annyit köszönhet a válogatott.

A TORNA ALL-STAR KERETE

Kapusok: Gianluigi Buffon (Olaszország), Iker Casillas (Spanyolország), Edwin van der Sar (Hollandia).
Védők: Bosingwa (Portugália), Philipp Lahm (Németország), Carlos Marchena (Spanyolország), Pepe (Portugália), Carles Puyol (Spanyolország), Jurij Zsirkov (Oroszország).
Középpályások: Hamit Altintop (Törökország), Luka Modric (Horvátország), Marcos Senna (Spanyolország), Xavi (Spanyolország), Konsztantyin Zirjanov (Oroszország), Michael Ballack (Németország), Cesc Fabregas (Spanyolország), Andrés Iniesta (Spanyolország), Lukas Podolski (Németország), Wesley Sneijder (Hollandia).
Csatárok: Andrej Arsavin (Oroszország), Roman Pavljucsenko (Oroszország), Fernando Torres (Spanyolország), David Villa (Spanyolország).