Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.30 10:57 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Beckenbauer: „Joachim Löwnek ezen az úton kell továbbmennie”

Méltó győztesnek nevezte az 1964 után második Európa-bajnoki címét begyűjtő spanyol válogatottat Franz Beckenbauer. A Bayern München első embere szerint a németeknek nincs miért szégyenkezniük: a tornán bebizonyította a Nationalelf, hogy a világ közvetlen elitjébe tartozik.

Életkép vesztes döntő után: Joachim Löw vigasztalja az összeomlott Bastian Schweinsteigert
Fotó: Reuters
Életkép vesztes döntő után: Joachim Löw vigasztalja az összeomlott Bastian Schweinsteigert

„Könnyedén meg lehet vonni az Eb mérlegét a döntő után: a legjobb válogatott megérdemelten diadalmaskodott. Az oroszok elleni 4–1-es győzelemtől a tegnapi döntőig végig dominálták a tornát” – írta Beckenbauer reggeli jegyzetében a Bildben.

„A spanyolok egyszerűen jobbak voltak a döntőben, de nem érdemes szomorkodnunk. Minden idők egyik legerősebb tornáján lettünk másodikak, bebizonyítottuk, hogy a világelitbe tartozunk. Az angolok ki sem jutottak. A franciák, az olaszok és a hollandok korán elbúcsúztak. Büszkék lehetünk a teljesítményünkre” – tette hozzá.

A „Császár” szerint Joachim Löw az Eb-n bebizonyította, hogy méltó a Nationalelf vezetésére, és 2010-re még erősebb német csapatot alakíthat ki.

„Elismerésemet kell kifejeznek Jogi Löwnek és a csapatának is. Az Eb-ezüstérmet minden szövetségi kapitány nagyon szívesen elfogadná. Ezen az úton kell továbbmennie a szakembernek, a jövőben még erősebbek lehetünk” – dicsérte a szakembert.

„A finálét egy hiba és egy kiváló egyéni villanás döntötte el, de ha nem lennének hibák, gólok se esnének. Elkerülhető gólt kaptunk. Jens Lehmann messzire kirohant a kapujából, de a kijövetelével elbizonytalanította Lahmot, aki egy kicsit hezitált. Ez elég is volt Fernando Torresnek, aki higgadtan kihasználta a ziccert. Fantasztikus képességű csatár” – elemezte Beckenbauer a 33. perc sorsdöntő pillanatát.

A „Császár” mellett a világ- és Európa-bajnok, hosszú ideje szakkommentátorként dolgozó Günther Netzer is a győzteseket dicsérte.

„Részemről fejet hajtok a spanyol csapat előtt. Az Európa-bajnokság legjobb csapata voltak, az olaszok elleni meccset kivéve tökéletes tornán vannak túl. A német válogatott folyamatosan fejlődik, de a döntőn megmutatkoztak a korlátai. A spanyolokat hihetetlenül jól összerakta Aragonés, példát vehetünk róluk. Ballack helyzeténél a 68. percben még reménykedtem az egyenlítésben, de egy rövid időszak után a spanyol válogatott visszavette az irányítást, és nem adott esélyt nekünk. Megérdemelten győztek” – nyilatkozta a lefújás után.