A csapatkapitány, Iker Casillas készen áll belépni az ismeretlenbe

Vágólapra másolva!
2008.06.29. 10:48
A Real Madrid kapusa már egy seregnyi trófeát tarthat otthon a vitrinjében, amióta megnyerte karrierje első jelentős serlegét: 1995-ben U15-ös Európa-bajnok lett a spanyol válogatottal. Mégis úgy érzi, hogy amikor vasárnap este kivezeti az Ernst Happel Stadionba a „vörös fúriát” (La Furia Roja), akkor számára ismeretlen területre téved majd.„Totálisan különbözik egy ilyen finálé, mondjuk egy Bajnokok Ligája-döntőtől – kezdte a még mindig csak 27 éves kiválóság. – Össze sem tudom hasonlítani az érzést azzal, mint amikor a Real Madriddal játszunk, hiszen akkor a klubcsapatommal vívom a döntőt és a mostani válogatottbeli társakkal olyankor ellenfelek lehetünk.”„Nemzetközi kupafináléba minden évben bejuthat az ember a csapatával, míg Európa-bajnokságot csak négyévente rendeznek. Ez aztán növeli is az ember vállára nehezedő felelősséget, ami idegessé tesz” – magyarázta a kapus. „Ami engem illet, már nagyon várom a mérkőzést, és érzem a felelősséget a társaimért, valamint az általunk képviselt 44 millió spanyolért” – jelentette ki Iker Casillas.
Hatalmas teher ez egy ilyen fiatal hálóőr számára, ám ha a spanyolok győznek, ő lehet az első kapus, aki csapatkapitányként diadalmaskodik Európa-bajnokságon. „Csak egy csapat nyerhet, és egy ember emeli elsőként magasba a kupát a végén” – jövendölt merészet a spanyol klasszis.

„Mindenesetre bízom benne, hogy végre sikerül megtörnünk a pocsék szereplést, miután már 44 év eltelt az előző győzelmünk óta, és 24 éve játszottunk legutóbb döntőben” – utalt az 1964-es elsőségre, illetve a franciák ellen 2–0-ra elvesztett 1984-es meccsre Casillas.

Az utóbbi esztendőben pedig éppen egy kapus, a spanyolok hálóját őrző Luis Arconada hibája volt az, ami kellett a franciák vezető góljához – a baszk kiválóság csúnyán bevédte a hasa alatt Platini gyengécske szabadrúgását.

„Ilyen az élet, de hát egy döntőben is vannak jó és rossz dolgok. Rossz, ha nem nyerjük meg, mert akkor az odavezető út értéktelenné válik, de persze megéri, ha végül győzni tudunk” – filozofált Casillas.

Nos, a spanyolok valóban hosszú utat tettek már meg, és mindössze egyetlen győzelem választja el őket attól, hogy a számukra ismeretlen világba betoppanjanak.

ARCONADA BAKIJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik