MTInyomtatott 2008.06.27 09:00 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Euro 2008: magának akarja a győztes kupáját a provokátor

Az osztrák futballprovokátornak nevezett Michael Kriess saját maga számára kívánja zároltatni a labdarúgó Európa-bajnokság győztesének járó kupát, és az erről szóló keresetet be is nyújtotta a bécsi bíróságra, ahol gyorsított eljárásban kérte az ítélet meghozatalát.

A korábbi válogatott futballista, Werner Kriess fia azt követően szánta el magát erre a lépésre, hogy két nappal a kontinenstorna előtt az európai szövetség (UEFA) felbontotta a szerződését, így nem működhetett közre műsorközlőként az innsbrucki és klagenfurti stadionban.

Az UEFA Kriess "múltja" miatt nem engedélyezte ennek a feladatnak az ellátását.

Kriess az őt ért anyagi és erkölcsi kár, illetve hírnevének megsértése miatt 58 980 eurós kártérítésre tart igényt. Mivel elmondása szerint attól fél, hogy az UEFA ezt az összeget nem kívánja kifizetni, biztosítékként le szeretné foglaltatni a győztesnek járó trófeát, melynek értékét egy szakértő 15 400 euróra becsülte.

Kriess 2007 őszén hívta fel magára a figyelmet, amikor aláírásokat gyűjtött a házigazda osztrák válogatott visszalépéséért, mert úgy gondolta, a házigazdák sokkal gyengébbek a riválisoknál.

Egy honlapot is létrehozott, melynek címlapján az osztrák címerállatot, a sast fejbe lövik egy labdával. Emiatt a bíróság 1500 euróra megbüntette.