Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.26 20:43 Frissítve: 2012.02.16 02:44

Három a spanyol igazság: Luis Aragonés legényei jutottak be a döntőbe

A ma esti Oroszország–Spanyolország Európa-bajnoki elődöntőn eldőlt, hogy a hispánok lépnek pályára a fináléban a németek ellen. A nem túl izgalmas első félidő után a „mustársárga fúriák” Xavi révén megszerezték a vezetést, majd az erőtlen orosz támadásokat könnyedén visszaverve Fabregas vezetésével még két találatot bevittek a „szbornajának”. A spanyolok győzelme megérdemelt volt.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT!
Fotó: MTI/EPA
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT!

FOTÓGALÉRIA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Az előzetesen megadott kezdőcsapatokon a spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Aragonés nem változtatott, kollégája, Guus Hiddink is csak egy helyen: Dinyijar Biljaletgyinov helyére egyetlen légiósát, Ivan Szajenkót állította a középpálya bal oldalára.

Mindkét gárda 4–1–3–2-es felállásban kezdte a csatát, és nem volt túl biztató jel az oroszok számára, hogy elkezdett cseperegni az eső – a csoportmérkőzésen négy gólt is kaptak kissé darabos védőik miatt a spanyoloktól. Hiddink természetesen megtette, ami tőle telik: az akkori Gyenyisz Kologyin, Roman Sirokov belső kettős után ezúttal a Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics párossal operált.

Az első negyedóra nem hozott szép játékot, szemmel láthatóan óvatosságra törekedtek a felek. David Villa törte meg a jeget, de nem túl erős lövését Igor Akinfejev elcsípte az alsó saroknál, majd ezt a szakaszt Roman Pavljucsenko szép, de pár centivel a kelleténél magasabbra szabott szabadrúgása zárta le.

Ezután sem sok feljegyzésre méltó eseménynek lehettünk szem- és fültanúi: Fernando Torresnek például volt ideje dekázgatni az ellenfél térfelén, Konsztantyin Zirjanov pedig majd egy percig gondolkodott egy szöglet elvégzése előtt legfontosabb teendőiről. Ennek a negyedórának a végét is egy szabadrúgás jelezte: Villa lövését Akinfejev magabiztosan fogta.

Nem sokkal ezután Pavljucsenko tanítani való mozdulattal lőtt kapura, Iker Casillas rövid légi út után belepiszkált a félmagas lövésbe, amely egyébként mellé ment volna – talán éppen ezért sem ítélt a játékvezető, Frank De Bleeckere szögletet. Aragonésnek már az első félóra után bele kellett nyúlnia a mérkőzésbe: lecserélte a megsérült Villát, a góllövő lista éllovasát és a középpályás Cesc Fabregast küldte be helyére.

Az egy csatárral támadó spanyolok így is ki tudtak alakítani egy helyzetet, ám a lövésre már nem maradt elegendő ereje a liverpooli támadónak. Mindössze egyperces volt a hosszabbítás, és a félidőben igazságosnak mondható 0–0-val vonultak az öltözőbe száradni és melegedni a csapatok.

Az első játékrészben finoman szólva sem sziporkáztak a csapatok, Arsavin és Pavljucsenko teljesen súlytalan volt, egyetlen komoly helyzetet tudtak mindössze kialakítani, utóbbi révén. A gyors hispán támadók egy-két alkalommal megtalálták a rést az orosz falon, ám a befejezéseket rendre elrontották. A szünetben szomorúan konstatálhatták a spanyol szurkolók, hogy a nagy esélyesként számon tartott „vörös fúriák” immáron 165 perce gólképtelenek.

Erősen elgondolkodhattak az öltözőben e tényen a spanyolok, és az 50. percben meg is szerezték a vezetést: Iniesta két jó csel után élesen lőtt jobbról középre, ahol a berobbanó Xavi Akinfejev lábai között a hálóba lőtt.

Hiddink egy kettős cserével próbálta meg felrázni csapatát: Szajenko és Igor Szemsov helyére a jóval támadóbb szellemű Dmitrij Szicsovot és Dinyijar Biljaletgyinovot küldte be. A 62. percben ennek ellenére Ramos szép előre törése után Torres szerzett kis híján újabb spanyol gólt.

Pár minutum múltán ismét ő lépett ki a védők közül, ám Zsirkov egy gyönyörű becsúszással tisztázott előle. Aragonés - hogy le ne maradjon Hiddink mögött semmilyen téren sem – szintén kettős cserére szánta el magát: Xavi és Torres helyére Xabi Alonsót és Daniel Güizát küldte be be.

S milyen jól tette Hortaleza bölcse! A másik csereember, Fabregas emelt káprázatosan Güiza elé a védők fölött, a spanyol gólkirály mellel levette a labdát és higgadtan a kapuba emelt a kifutó Akinfejev fölött.

Az erőtlen orosz támadások könnyedén lepattantak Puyolékról, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a kitámadó csapat újabb gólt kapott: Fabregas tálalt remekül bal oldalról az érkező Silva elé, aki tíz méterről a kapu jobb oldalába talált – ezzel el is dőlt a mérkőzés.

A hátralévő időben mindkét csapat előtt egy-egy lehetőség adódott, de az eredmény nem változott: a spanyol válogatott megérdemelten került döntőbe.

Hiddink csapata ma nem tudta azt az erőtől duzzadó játékot hozni, mint az elmúlt két mérkőzésükön, hiszen a spanyol védők egyszerűen levették sztárjait a pályáról, a hispán középpályások pedig ügyesen semlegesítették kollégáikat. Aragonés cseréi ráadásul teletalálatnak bizonyultak, az oroszokban pedig egyszerűen nem volt ma annyi átütőerő, hogy akár csak a szépítő találatot is megszerezzék.

Vasárnap így Németország–Spanyolország döntőt rendeznek az Európa-bajnokságon, a fináléra Bécsben kerül sor.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT!
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT!


EURÓPA–BAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ
OROSZORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–3 (0–0)
OROSZORSZÁG – SPANYOLORSZÁG 0–3

Helyszín: Bécs, Ernst-Happel-Stadion
Nézőszám: 53 000
Játékvezető: Frank De Bleeckere
Asszisztensek: Peter Hermans, Alex Verstraeten

A KEZDŐCSAPATOK
OROSZORSZÁG SPANYOLORSZÁG
Igor Akinfejev Iker Casillas
Alekszandr Anjukov Sergio Ramos
Vaszilij Berezuckij Carlos Marchena
Szergej Ignasevics Carles Puyoll
Jurij Zsirkov Joan Capdevila
Szergej Szemak Marcos Senna
Konsztantyin Zirjanov Andrés Iniesta
Igor Szemsov Xavi Hernández
Ivan Szajenko David Silva
Andrej Arsavin David Villa
Roman Pavljucsenko Fernando Torres
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Guus Hiddink Luis Aragonés

Gólszerző(k): Xavi Hernández (50.), David Silva (82.), Daniel Güiza (73.)
Cserék: Igor Szemsov h. Dinyijar Biljaletgyinov (56.), Ivan Szajenko h. Dmitrij Szicsov (57.), Xavi Hernández h. Xabi Alonso (69.), David Villa h. Cesc Fabregas (34.), Fernando Torres h. Daniel Güiza (69.)
Sárga lap: Dinyijar Biljaletgyinov (59.), Jurij Zsirkov (57.)