Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.26 12:00 Frissítve: 2010.10.28 02:39

„A német csapat a visszavonulás előtti Michael Jordanre emlékeztet”

Magukkal ragadó, az utolsó pillanatig nyílt mérkőzések, túlzott taktikázás nélkül rohamozó csapatok: ez az Euro 2008, „a legnagyszerűbb nemzetek közötti futball-világesemény 1986 óta” – így értékeli a mértékadó amerikai sportmagazin, a Sports Illustrated az idei Európa-bajnokság eddigi küzdelmeit.

A szurkolók is élvezik az idei Eb-t
Fotó: Reuters
A szurkolók is élvezik az idei Eb-t

A lap szerint a görögök négy évvel ezelőtti bunkerfocija után most „heveny támadófutball” fertőzte meg a kontinens válogatottjait, és a hollandoknak adott lecke után egyértelműen az oroszok a torna meglepetéscsapata.

Az orosz Andrej Arsavinnak pedig két meccs elég volt ahhoz, hogy letaszítsa a támadók képzeletbeli trónjáról David Villát.

„Az oroszok és a spanyolok mellett – kiesésük ellenére – a hollandok és a horvátok a négy legnagyszerűbb csapat, ők olyan sebességgel játszanak, mint az NBA-ban a Phoenix Suns” – hoz kosárlabdás példát az amerikai lap.

A horvát együttes Németország ellen lőtt első góljának külön figyelmet szentel a cikkíró: „A torna legpompásabb és legkombinatívabb támadása volt, a 47 másodperces labdabirtoklás során a horvát csapat mind a tíz játékosa labdához ért, mielőtt Darijo Srna a hálóba továbbított.”

Az Eb-ről blogot vezető Grant Wahl újságíró szerint amellett, hogy új irányzatokat hozott a torna a kontinens futballjába, vannak csapatok, amelyek még mindig elkövetik a rájuk jellemző szokásos hibákat.

„Ki rabolta el a hollandokat? Mi lett a bámulatos középpályával, amely a csoportkör során oly sok helyzetet alakított ki?” – sajnálkozik Wahl a nagy esélyesnek tartott oranje búcsúján. A szintén favorit portugálok kiesését pedig így értékeli: „A portugálok gyermeteg védelmi hibák miatt csak maguknak köszönhetik a búcsút, a német együttes pedig a visszavonulás előtti Michael Jordanre emlékeztet, aki ismert minden apró trükköt és a megfelelő pillanatban remekül alkalmazta azokat” – az újabb kosárlabdás példa minden bizonnyal a harmadik német gól előtti apró, de sorsdöntő Ballack-lökésre utal.

Abszolút kritika a lap szerint csak a címvédő, ám roppant gyenge teljesítménnyel előrukkoló görög alakulatot illeti, amelynek kiesését megkönnyebbült sóhaj fogadta az öreg földrészen, zárja értékelését a Sports Illustrated.