Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.25 11:34 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Beckenbauer: Ballacknak kell a fináléba vezetnie minket!

Tizenkét év óta először szerepel hírnevéhez méltón a Nationalelf az Európa-bajnokságon, nem csoda, ha országszerte hatalmas érdeklődéssel várják a szurkolók a szerda esti, Törökország elleni elődöntőt. A szakemberek többsége a németek győzelmére tippel Fatih Terim sérülésektől és eltiltásoktól megtizedelt csapata ellen, így Franz Beckenbauer sem kivétel: a „Császár” biztosra veszi, hogy Joachim Löw csapata kerül a bécsi döntőbe.

Vezérnek kell lennie: Michael Ballack Eb-fináléba vezetheti szerda este a Nationalelfet
Fotó: Reuters
Vezérnek kell lennie: Michael Ballack Eb-fináléba vezetheti szerda este a Nationalelfet

„Megemelem a kalapom a törökök előtt, de minden tiszteletem ellenére sem gondolom, hogy az utunkba tudnának állni. Háromszor találtak be az utolsó pillanatokban, nem hinném, hogy ma is sikerül nekik” – nyilatkozta Beckenbauer a Bildnek.

Szavazás

Ki jut tovább a német–török elődöntőből?

Írja be az itt látható számot!
„Bízom benne, hogy Löw megtalálja a helyes felállást. Az egyetlen kérdés, hogy bordasérülése után ismét százszázalékos lesz-e Torsten Frings. Ha nem, akkor ki kell hagyni a csapatból, mert az egyenes kieséses szakaszban már nem szabad kockáztatni egy nem teljesen fitt játékos szerepeltetését. Amennyiben Frings nem játszik, valószínűleg marad a portugálok elleni meccsen győztes kezdőcsapat” – tette hozzá.

A „Császár” szerint a továbbjutás kulcsa Michael Ballack teljesítménye: ha a német válogatott szellemi vezére ismét jó teljesítményt nyújt, az döntőt érhet.

„Michael Ballacknak kell a fináléba vezetni minket. Már hosszú ideje valódi kapitány és vezér a pályán. A legfontosabb pillanatokban szerez sorsdöntő gólokat, gondoljunk csak az osztrákok elleni szabadrúgására, vagy a portugálok elleni fejesére. A Chelsea-ben töltött időszak az előnyére vált. Megismerkedett egy másik futballkultúrával, olyan világklasszisokkal játszik együtt hétről hétre, mint Drogba vagy Lampard. Túlesett egy tanulási folyamaton, amely a válogatottnak is nagyon hasznos” – mondta.

A dicséretekből kijutott a Bayern Münchenben nem mindig képességeiknek megfelelően teljesítő játékosoknak is. Az Eb-n remeklő Bastian Schweinsteiger és Lukas Podolski Beckenbauer szerint láthatóan kettőzött erővel küzd a kontinenstornán – még a testbeszédük is erről árulkodik.

„Podolskiék kitűnően szerepelnek, a Bayernnél az idén kevésszer láttunk tőlük ilyen jó teljesítményt. Szerintem 2006 óta nem voltak ilyen remek formában. Poldi kettőzött erővel küzd az Európa-bajnokságon, és a testbeszéde is magabiztosságról árulkodik. Kihúzza magát, minden mozdulatával azt üzeni: ‹‹Itt vagyok, számolni kell velem!››”

EURO 2008, ELŐDÖNTŐ

Németország–Törökország
Bázel, St. Jakob Park, 20.45
V.: Busacca (svájci)