Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.24 20:05 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Pekingben csak nézőként lehet ott az olimpiai bajnok sprinter

Miközben amerikai sporthivataloknak tartania kell magukat, egy amerikai bíróság döntéséhez, mely szerint Justin Gatlin, a dopping-használat miatt eltiltott sprinter részt vezet az USA atlétikai válogatóján, a nemzetközi testületek kihangsúlyozták: ahogy az olimpián, úgy egyetlen nemzetközi versenyen sem indulhat a visszaesőnek számító athéni bajnok.

Mostanában nem sok oka van az örömre...
Mostanában nem sok oka van az örömre...

Gatlin először 2001-ben bukott meg egy doppingvizsgálaton, majd 2006-ban produkált ismét pozitív mintát – a második után már négy éves eltiltással büntették. A 26 éves sprinter fellebbezéssel fordult a svájci illetőségű Sportdöntőbírósághoz (CAS), de elutasításban részesült a kérelme.

Ugyanakkor egy amerikai bíróság úgy döntött, hogy a sportoló elindulhat az USA olimpiai válogatóján. A kettősségre alapot adhat, hogy Gatlin első doppingolásakor egy olyan szerrel bukott meg, amelyet tartalmaz az a gyógyszer, amit gyermekkora óta húzódó betegségére szed.

Ezt a büntetését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) csökkentette, de a második esetnél ezt már nem vették figyelembe, és a fellebbezés után is helyben hagyták az eredeti négy évre szóló eltiltását – holott Gatlin ennek felezését szerette volna elérni, hogy ott lehessen Pekingben.

„Semmilyen nemzetközi atlétikai versenyen nem indulhat az eltiltása ideje alatt” – mondta a IAAF szóvivője, Nick Davies. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) evvel egyetértésben sietett leszögezni, hogy Gatlin nem lesz ott a pekingi játékok résztvevői között.

Egy amerikai bíróság azonban engedélyezte Gatlinnak, hogy az USA Atlétikai Szövetségének olimpiai válogatóján elindulhasson – ergo kiharcolhassa az ötkarikás részvételi jogot. Ugyanakkor az IAAF, az USA Olimpiai Bizottsága, Atlétikai Szövetsége, és Doppingellenes Ügynöksége ügyvédjei kijelentették egy amerikai bíróságnak semmi jogalapja nincs megváltoztatni a nemzetközi döntéseket.

„A CAS döntését tekintjük véglegesnek, az amerikai bíróságoknak nincs alapjuk arra, hogy megváltoztassák Gatlin büntetését. A sportolónak a svájci legfelsőbb bíróságon kellett volna folytatni egy újabb fellebbezéssel” – fogalmazott az IAAF szóvivője.