Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.19 18:42 Frissítve: 2010.10.28 02:39

„Oroszország vezető futballhatalma lesz Európának” – állítja Hiddink

Guus Hiddink már alighanem hozzászokott ahhoz, hogy csapatával a várakozásokon felül szerepel egy nagy tornán: a világ egyik legjobb edzője most az orosz válogatottal lépett tovább a negyeddöntőbe az Európa-bajnokságon, és készülhet az oranje elleni összecsapásra. Szerdán még a svédek elleni, továbbjutást hozó mérkőzésről beszélt mindenki, a csütörtöki edzésen azonban Hiddink már az orosz futball jövőjéről is beszélgetett az újságírókkal.

Szigorú és következetes: Guus Hiddink épp a svédek elleni meccsre visszatérő Arsavinnak magyaráz
Fotó: Reuters
Szigorú és következetes: Guus Hiddink épp a svédek elleni meccsre visszatérő Arsavinnak magyaráz

„Köszönjük, Guus!” – harsogtak csütörtök reggel a svédek elleni győzelmet és a nyolc közé jutást ünneplő orosz újságok főcímei, és a holland szakembernek valóban van mit köszönni.

A függetlenedés óta az orosz nemzeti csapat ugyanis még sosem jutott tovább egy világversenyen sem az egyenes kieséses szakaszba – most a szbornaja végre át tudta lépni a saját árnyékát, és a hollandokkal csap össze a negyeddöntőben.

„Hatalmas siker ez, főleg, ha azt nézem, honnan indultunk. Feljövőben van az orosz foci, ez ebből is játszik” – nyilatkozta Hiddink.

A holland szakember úgy véli, az orosz labdarúgás néhány éven belül a valódi európai nagyhatalmak szintjére emelkedik, hisz a hatalmas ország szinte korlátlan lehetőségeket kínál – ráadásul a helyi mágnások számolatlanul öntik a pénzt a futballba.

„Az A-csapat sikere egyfajta kirakat. A jó szereplést arra kell használnunk, hogy minél jobb lehetőségeket teremtsünk a fiatal labdarúgóknak. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, modern módszerekkel kell őket felkészíteni” – mondta.

„Amennyiben ezt megtesszük, akkor ez a hatalmas ország az európai nagyok közé kerül és vezető futballhatalom lesz. A lehetőség erre mindenképpen megvan” – tette hozzá.

Hiddink kőkemény vezetési stílusához hozzászoktak játékosai is, akik hatalmas tisztelettel tekintenek a mesterre.

A holland szakember kihagyta Kerzsakovot (mondván, bomlasztja a csapategységet), az Eb-n remeklő Pavljucsenkót fogyókúrára rendelte a kontinenstorna előtt; Andrej Arsavin pedig hiába tért vissza parádés játékkal eltiltása után, a csapatkapitányi karszalagot nem adta neki Hiddink, Andorra elleni buta kiállítása miatt.

„Én nem tanácsokat adok a játékosoknak, hanem követelek. Nem akarok arrogánsnak látszani, de a nemzetközi szint nagyobb kihívást jelent, és egyértelművé tettem a játékosoknak: vagy harcolnak és teljesítik a követelményeket, vagy pedig repülnek a keretből” – vallott edzői filozófiájáról.

„A svéd meccs után azt mondtam a fiúknak, hogy nagyon büszke vagyok rájuk. A selejtezőkön hullámzó volt a játékunk, de most megmutattuk, hogy képesek vagyunk megfelelni a kihívásoknak. Nem ígérhetem, hogy mindig ilyen jól játszunk, de azt garantálom, hogy a játékosaim tudják, mivel tartoznak a szurkolóknak, ha nemzeti mezben játszanak” – mondta.

Az Eb legjobb formában játszó csapata ellen Hiddink lemérheti, valójában mire képes a szbornaja: elődöntőbe jutás esetében a drukkerek kezdhetnek megint csodát emlegetni…