Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.14 20:39 Frissítve: 2011.10.14 02:43

Görög dráma: az orosz válogatott búcsúztatta a címvédő helléneket

A végig szinte hibátlanul játszó orosz válogatott 1–0-s győzelmet aratott Görögország ellen a svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon. A D-csoport szombat esti mérkőzésén Konsztantyin Zirjanov 33. percben szerzett gólja döntötte el a három pont sorsát. Az utolsó fordulóban így a szbornaja ki-ki meccset játszhat Svédországgal, míg a görög-spanyol meccsnek már nincs jelentősége. Az Európa-bajnokság címvédője kiesett, Spanyolország csoportelsőként jutott tovább a legjobb nyolc közé.

A sorsdöntő pillanat: Nikopolidisz
Fotó: Reuters
A sorsdöntő pillanat: Nikopolidisz "eltévedt", Zirjanov meg eldönti a mérkőzést

„Ez két, papíron esélytelen csapat mérkőzése” – vezette be a D-csoport görög–orosz találkozóját Guus Hiddink, a szbornaja trénere.

Persze a „papíron esélyteleneknek” egyben döntővel ért fel az összecsapás: a címvédők vereségükkel igen hamar búcsút mondhattak volna az Eb-nek, és az oroszok kampányának sem tett volna jót egy újabb zakó…

NÉZZE MEG A SORSDÖNTŐ GÓLT!

Ennek megfelelően a bemelegítéssel töltött első tíz percet követően mindkét csapat intenzíven tesztelni kezdte a másik védelmét. Az oroszoktól az első lövést Biljaletgyinov adta le, a választ Pacacoglu postázta, de élesen középre tett labdáját Akinfejev összeszedte.

A 14. percben a görög szurkolók félrenyelték ijedtükben az esti frappét: Pavljucsenko jobbról cselezett befelé, ravasz emelését Nikopolidisz kipiszkálta. A szöglet után ismét ijedezhettek, de Zsirkov iszonyú erővel a lelátó népét fenyegette a kapu helyett…

A hellének először a 20. percben kerültek igazi ziccerbe, de a szülővárosában félistenként kezelt Angelosz Hariszteasz bólintása a nagyot mentő Szemsovról kapu mellé pattant.

A 33. percben aztán az életet viszonylag stresszmentesen felfogó görögök alighanem elgondolkodhattak, hogy milyen súlyos és nehéz tárgyat vágjanak a tévéhez – bár inkább a veterán Nikopolidiszt kellett volna megkövezni.

Az őszülő halántékú kapus rutintalan turistaként tévedt el egy beadásnál a tizenhatoson belül, Szemak az alapvonalról szépen visszahúzta a labdát, amit Zirjanov az üres kapuba továbbított, 0–1! Egészen megmagyarázhatatlan kapushiba volt…

A sokkolt görögöknél rögtön jött is a váltás, igaz kényszerűségből: Szeitaridisz megsérült, a helyére jött irányítónak Karagunisz. Bemutatkozása „parádésra” sikeredett: előbb nemes egyszerűséggel fenékre ült egy szabadrúgásnál, majd az orosz kontrát egy lerántással állította meg… „Réhaklész” joggal ráncolta homlokát a szünetben.

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!

A második játékrészre már élénkebben jöttek ki a kék-fehérek, tudván, hogy 45 percre vannak a kieséstől: Hariszteasz kapott parádés labdát, majd jó levétel után botrányosan gyenge, lövésnek szánt valamit küldött Akinfejev kezébe…

Hiddink csapata Pavljucsenko révén válaszolt: az orosz center megmutatta Hariszteasznak, hogy miként kéne eltalálni egy labdát, de éles szögből leadott bombáját Nikopolidisz bravúrral kitolta – ezzel bebizonyítva, hogy az elemzőknek igaza van, és addig jó kapus, amíg a gólvonalon marad.

A lassan élvezetessé váló meccsen ezután Pavljucsenko hagyott ki ziccert, a görögök retorzióként tiszta helyzetig játszottak ki egy akciót, de Baszinasz fölébombázott. Ezzel még nem volt vége a rohangálásnak: egy szép kontra után Biljaletgyinov lőtt a bal kapufa mellé.

Ha már nem ment akcióból, megy pontrúgásból – gondolhatták a görögök, de ismét bebizonyosodott, hogy ez nem az Euro 2004: Hariszteasz Akinfejev ölébe bólintott egy szöglet után. A csatár után a rendületlenül lövöldöző Karagunisz próbált meg egyenlíteni, de bivalyerős lövése elszállt a kapu mellett.

A kép ez maradt a hajrára is, az oroszok elhibázták rendre a veszélyes kontrákat, a görögök pedig erőtlenek voltak kapu előtt, amikor meg betaláltak, Rossetti nem adta meg szabályosnak tűnő góljukat.

2004-ben a hellének remek formaidőzítéssel és fegyelmezett játékukkal felülhettek Európa trónjára – most egyéni hibáik és gólképtelenségük kiesést eredményezett.

A címvédő már két mérkőzés után búcsúzott a továbbjutási álmoktól, korábban a németek (kétszer) és a dánok estek ki Európa-bajnokként már a csoportmérkőzések után.

Négy éve a görög válogatott az Olümposzon érezhette magát, 2008-ra maradt Hádész birodalma – no meg a korai búcsú a kontinenstornától. Spanyolország ezzel csoportelső, a másik továbbjutó helyről a svéd–orosz csata dönt.

Az egyszeri csoda megismételhetetlen maradt.EURO 2008, D–CSOPORT

2. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 0–1 (0–1)
GÖRÖGORSZÁG – OROSZORSZÁG 0–1 (0–1)
 
Helyszín: Salzburg, Wals Siezenheim-stadion
Nézőszám: 30 000
Játékvezető: Roberto Rosetti
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (mindhárman olaszok)

A KEZDŐCSAPATOK
GÖRÖGORSZÁG OROSZORSZÁG
Antoniosz Nikopolidisz Igor Akinfejev
Jurkasz Szeitaridisz Alekszandr Anjukov
Szotiriosz Kirjakosz Szergej Ignasevics
Trajanosz Dellasz Gyenyisz Kologyin
Vaszilisz Toroszidisz Jurij Zsirkov
Kosztasz Kacuranisz Dmitrij Torbinszkij
Angelosz Baszinasz Szergej Szemak
Hrisztosz Pacacoglu Konsztantyin Zirjanov
Angelosz Hariszteasz Igor Szemsov
Joannisz Amanatidisz Dinijar Biljaletgyinov
Nikosz Liberopulosz Roman Pavljucsenko
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Otto Rehhagel Guus Hiddink

Gólszerző(k): Konsztantyin Zirjanov (33’)
Cserék: Jurkasz Szeitaridisz h. Jorgosz Karagunisz (39’), Nikosz Liberopulosz h. Theofanisz Gekasz (60’), Joannisz Amanatidisz h. Szteliosz Jannakopulosz (80’) ill. Dinijar Biljaletgyinov h. Ivan Szajenko (70’), Jurij Zsirkov h. Vaszilij Berezuckij (87')
Sárga lap: Jorgosz Karagunisz (42’), Nikosz Liberopulosz (58'), ill. Ivan Szajenko (77’), Dmitrij Torbinszkij (84')