Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.14 23:54 Frissítve: 2011.12.29 02:42

A kút mélyére bucskáztak az Olümposzról 2004 görög hősei

Van, mikor minden összejön, és van, mikor egyszerűen az égvilágon semmi nem sikerül. 2004-ben az előbbire, 2008-ban az utóbbira volt tökéletes példa a görög labdarúgó-válogatott, mely két vereségének köszönhetően máris búcsút mondhatott álmainak. Otto Rehhagel nem elégedetlen az oroszok elleni 0–1 után (a görög lapok és drukkerek biztos azok lesznek…), Guus Hiddink meg pláne. A szbornaja a svédekkel játszik ki-ki meccset a továbbjutásért a D-csoportban.

Padlón: a 2004-es döntő hőse, Hariszteasz (balra) vigasztalja Gekaszt
Fotó: Reuters
Padlón: a 2004-es döntő hőse, Hariszteasz (balra) vigasztalja Gekaszt

0–2, 0–1, 0 gól, 0 pont. Kissé sok nulla. Annyira, hogy a görög válogatott két mérkőzés után már ki is esett a Európa-bajnokságról, a spanyolok ellen pedig legfeljebb „szépen meghalni” lehet a jelszavuk.

A hellének kőkemény védekezésébe csúnya egyéni bakik csúsztak (Nikopolidisznak az orosz meccs után lesz mit magyarázni a bizonyítványán), ráadásul gólképtelenségük krónikusnak bizonyult – a mérkőzés utáni nyilatkozatából ítélve a szövetségi kapitány Otto Rehhagelnek is ettől tarthatott a legjobban.

„Nekünk egy kicsit nehezen megy a góllövés, az ellenfél találatánál mi is besegítettünk, ezt nem kellett volna. Összességében elégedettek lehetünk, az oroszok remekül futballoztak, rendkívül gyorsak voltak. Nekünk sajnos nem sikerült kihasználni a helyzeteinket. A görög válogatottra nem jellemző, hogy sokszor betalálna az ellenfelek kapujába. Hiába bíztam benne, hogy sikerül gólt rúgnunk, ez ma sajnos nem jött össze. Ellenfelünk elsőrangú csapat" – nyilatkozta.

Az orosz válogatott második csoportmeccsén is csak egyszer talált be, de mivel a védők ezúttal nem halmozták a borzalmas hibákat, mint a spanyolok ellen, ez elégnek bizonyult.

A szbornaja ki-ki mérkőzést vív a svédekkel, és mindenképpen győznie kell – döntetlen esetén jobb gólkülönbségük miatt a háromkoronások mennek tovább.

„Az első meccsünket gyermeteg hibák miatt veszítettük el, nagyon sokat beszéltünk ezekről, örülök, hogy ma már nem követtük el őket. Fegyelmezetten játszottunk, végig koncentráltunk és megérdemelten nyertünk. Kis hiányérzetem legfeljebb azért van, mert öt-hat óriási helyzetünkből csak egyet tudtunk kihasználni. Keményen küzdöttünk, és megfelelő eredményt hoztunk kényszerhelyzetben" – értékelt Guus Hiddink.

”Meg akartuk mutatni, hogy az orosz válogatottnak van tartása, úgy érzem, hogy sikerült. A fontos a három pont, készülünk a sorsdöntő meccsre” – tette hozzá Roman Pavljucsenko, az orosz válogatott csatára, akit az UEFA illetékesei a mezőny legjobbjának választottak.

A következő szerdán azt is megmutathatják, hogy kiélezett szituációban milyenek az idegeik.

A CÍMVÉDŐK SZEREPLÉSE 1964–2008

2008 Görögország kiesett a csoportmeccseken
2004 Franciaország negyeddöntő
2000 Németország kiesett a csoportmeccseken
1996 Dánia kiesett a csoportmeccseken
1992 Hollandia elődöntő
1988 Franciaország nem jutott ki
1984 NSZK kiesett a csoportmeccseken
1980 Csehszlovákia bronzérmes
1976 NSZK ezüstérmes
1972 Olaszország nem jutott ki
1968 Spanyolország nem jutott ki
1964 Szovjetunió ezüstérmes