Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.11 18:11 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Cristiano Ronaldo és Deco játékára nem volt ellenszere a cseheknek

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában a portugál válogatott 1–1-es félidőt követően 3–1-es győzelmet aratott Csehország fölött. A találkozón Deco 8. percben szerzett találatával szerezte meg a vezetést Scolari együttese, amit még Libor Sionko a 17. percben egalizálni tudott. A második félidőben született Cristiano Ronaldo- és Ricardo Quaresma-találat azonban eldöntötte a három pont sorsát.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!
Fotó: Reuters
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

KÉPGALÉRIA

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
Cristiano Ronaldo ezúttal is sokszor volt a földön, de amikor éppen a két lábán állt nem mellékesen eldöntötte a három pont sorsát az A-csoport harmadik meccsén, a cseh-portugál derbin.

A Manchester United aranylábú zsenije a 63. percben Deco passzát váltotta gólra, amivel 1–1 után másodszor szerezte meg a vezetést csapata számára. A portugál válogatott pedig bő fél óra múlva már 3–1-es győzelmét ünnepelhette. Persze a mindent eldöntő találat előtt és után is akadt egy-két érdekes esemény a pályán.

Vegyük például az első gólt, amire nem kellett sokat várni. Némiképp komikus körülmények között, de megszerezte a vezetést a portugál válogatott a találkozó 8. percében.

Egy Ronaldo, Deco, Nuno Gomes összjáték után a (még) Barcelona játékosa elé került a labda, aki „bebrusztolta” a cseh kapuba a játékszert (nem mellékesen Marek Jankulovszki is egy állomás volt a hálóba vágódó labda útjában). Az esetnél Petr Cech szinte mindent megtett, a gól hárításához azonban még a világ egyik legjobb kapusának képességei is kevésnek bizonyultak.

A mérkőzés folytatása aztán méginkább bizonyította, hogy a cseh válogatott kapus poszton nem áll csehül. A Chelsea játékosa, Petr Cech szinte befalazta saját kapuját, s próbálkozhatott bárki (Decotól a nők kedvencéig, Cristiano Ronaldóig), senki sem járt sikerrel. Legalább is az első félidőben.

Ezzel szemben, illetve emellett azonban félő volt, hogy az első meccsen Svájc ellen harmatos produkcióval előrukkoló, viszont mindhárom pontot begyűjtő cseh válogatott Cech parádéi ellenére sem érnek el semmit a portugál csapat ellen - mármint támadásban.

Az 1996-os Európa-bajnokság ezüstérmese a nyitómeccshez képest azonban sokkal határozottabb volt az ellenfél térfelén is. Az attraktív futballnak pedig a 17. percben jött meg az eredménye. Libor Sionko érkezett a legjobb ütemben Jaroslav Prasil szögletére, és védhetetlen fejest zúdított Ricardo kapujába.

A folytatásban a második félidő remek, jó iramú összecsapást hozott. Na nem az első tíz perc, az elég gyenge volt, hanem a többi. Felváltva forogtak veszélyben a kapuk, hol a Karel Brückner legénysége szerezhetett volna gólt, hol pedig a mediterrán válogatott technikás klasszisai előtt adódott lehetőség. Majdnem minden kimaradt. De nem.

A 63. percben Deco húzogatott a tizenhatos jobb oldalánál, majd középre gurított, ahol érkezett Ronaldo. Az eset végeredménye már ismert.

A hosszabbítás perceiben pedig Ricardo Quaresma forgatta meg a tőrt a cseh válogatottban. Az egyedül kilépő Ronaldo önzetlenül készítette le a labdát, a Porto játékosa pedig higgadtan az üres kapuba lőtt.EURO 2008, A-CSOPORT

2. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–3 (1–1)
CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–3

A KEZDŐCSAPATOK
CSEHORSZÁG PORTUGÁLIA
Petr Cech Ricardo
Zdenek Grygera José Bosingwa
Tomás Ujfalusi Pepe
David Rozehnal Ricardo Carvalho
Marek Jankulovski Paulo Ferreira
Libor Sionko Joao Moutinho
Tomás Galásek Petit
Jan Polák Deco
Marek Matejovsky Cristiano Ronaldo
Jaroslav Plasil Simao Sabrosa
Milan Baros Nuno Gomes
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Karel Brückner Felipe Scolari

Gólszerző: Libor Sionko (17'), Deco (8'), Cristiano Ronaldo (63'), Ricardo Quaresma (90')
Csere: Tomás Galásek h. Jan Koller (73'), Marek Matejovsky h. Stanislav Vlcek (68'), Jaroslav Plasil h. David Jarolím (85'), Simao Sabrosa h. Ricardo Quaresma (80'), Nuno Gomes h. Hugo Almeida (77'), Joao Moutinho h. Fernando Meira (73')
Sárga lap: Jan Polák (22'), José Bosingwa (30')