Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.05.26 09:43 Frissítve: 2012.01.31 02:43

Akinfejev el szeretné felejteni a négy évvel ezelőtti rossz emlékeket

Igor Akinfejev a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon bekerülhetett volna a futball történelemkönyvébe, mivel a legfiatalabb játékos lehetett volna, aki valaha is pályára lépett a kontinenstornán. Georgij Jarcev szövetségi kapitány azonban nem adott játéklehetőséget az akkor tizennyolc éves kapusnak, így a csúcsdöntés elmaradt. A CSZKA Moszkva hálóőre az idei Eb-n jó eredménnyel feledtetné a négy évvel ezelőtti rossz emlékeket.

Igor Akinfejev előre tekint
Foto: Action Images
Igor Akinfejev előre tekint

Igor Akinfejevnek személyes ügye is a 2008-as Európa-bajnokság. A fiatal kapus már négy éve is ott volt az orosz válogatott keretében, de a portugáliai Eb-n nem lépett pályára. Pedig ha játszott volna, megdöntötte volna a belga Enzo Scifo húsz éves csúcsát, aki 1984-ben 18 éves, 3 hónapos és 25 napos volt a franciaországi tornán.

Akinfejev a kispadról nézte végig, hogy csapata elveszti első két csoportmérkőzését Spanyolország és Portugália ellen, így a szbornaja elsőként búcsúzott a tornától.

„Lehetett hallani olyan pletykákat, hogy az utolsó csoporttalálkozónkon én kapok lehetőséget, de Georgij Jarcev (az akkori orosz szövetségi kapitány) nem így döntött – mondta Akinfejev. Tizennyolc évesen akkor nem gondolkoztam ezen, de most már látom mekkora lehetőséget szalasztottam el. Futballtörténelmet írhattam volna.”

A még mindig csak huszonkét éves kapus 2004-ben debütált az orosz válogatottban, amivel a legfiatalabb kapus lett a nemzeti csapat történetében, beleértve a szovjet időket is. Ezen kívül is szinte az összes létező kapusrekordot ő tartja hazájában.

„Nincs értelme már ezen keseregni, mivel minél többet gondolok rá, annál csalódottabbnak érzem magam. Éppen ezért csak az idei tornával foglalkozok” – tekintett előre a CSZKA portása.

„Remek, fiatal csapatunk van, és ha képesek leszünk a tudásunknak megfelelően játszani, akkor meglepetést szerezhetünk pár embernek.”

Bár a közvélemény szerint ő a legjobb orosz kapus, Akinfejev egy súlyos térdsérülés miatt szinte a teljes tavalyi évet kihagyta, így meg kell küzdenie a kezdő pozícióért. Nem lehet nyugodt, hiszen a legnagyobb „riválisának” számító Vjacseszlav Malafejev például UEFA-Kupa-győztes lett a Zenittel.

„Egy biztos, ellentétben néhány korábbi kapitánnyal, Guus Hiddinknél nincsenek bérelt pozíciók, mindig a legjobb formában lévő játékos játszik” – így Akinfejev.