Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.05.19 00:55 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Guus Hiddink portréja

Guus Hiddink napjaink egyik legjobb edzője, aki mind klubszinten, mind válogatottjaival eljutott szakmája csúcsaira, sőt, Dél-Koreában nemzeti hős lett, egyéni kiváltságokkal.

Hiddink szülőhelyén, az SC Varsseveld csapatánál kezdte labdarúgó-karrierjét, s a középpályás 1967-ben igazolt a De Graafschaphoz, majd három év múlva a PSV Eindhovenhez. A sztárklubnál nem sikerült áttörnie, vissza is került a Graafschaphoz, majd az USA-ban is körülnézett (Washington Diplomats, San Francisco Earthquakes), hogy némi heerenveeni kiérő után a Graafschapból vonuljon vissza. Ugyanitt kezdte edzői karrierjét, 1985-ben lett segédedző a PSV-nél és két idény múlva már egyedül ült a padon.

A Phillips-gyáriakkal azon melegében történelmet írt, ugyanis több hazai bajnoki cím és kupagyőzelem megkoronázásaként 1998-ban megnyerte a BEK-et a Hans van Breukelen - Eric Gerets, Ivan Nielsen, Jan Heintze, Berry van Aerle, Ronald Koeman - Gerald Vanenburg, Edward Linskens, Sören Lerby - Willem Kieft, Hans Gillhaus (Anton Jannsen, 107.) összeállítású csapatával.

1990-ben elugrott pénzt keresni a Fenerbahcéba, nem sokkal később már a nagy Valencia alapjait fektette le, egyedülálló módon az 1993-94-es idényben kirúgták, majd nem sokkal később visszahívták. 1995 legelején átvette Dick Advocaattól a holland válogatottat, s egy bravúros hajrá végén kivezette az Oranjét az angliai Európa-bajnokságra, ahol nem vallottak kudarcot, hiszen a negyeddöntők során csak tizenegyekkel kaptak ki a két év múlva világbajnoki címet szerző franciáktól.

Azon a tornán a hollandok sem tétlenkedtek, hiszen az elődöntőben csak tizenegyesekkel maradtak alul a brazilokkal szemben. A bronzmérkőzésen már nem bírtak viszont a friss nemzetiségük miatt roppant lelkes horvátokkal, s a van der Sar - Stam, Numan, F. de Boer, Davids - Jonk, Cocu (Overmars, 46.), Seedorf - Kluivert, Bergkamp (van Hooijdonk, 57.), Zenden összeállítású gárda 2-1-es vereséget szenvedett. Dicsősége teljében átült a Real Madrid kispadjára, ám itt az idény végéig sem bírta, majd csalódottságában Ázsiáig menekült s Dél-Korea szövetségi kapitánya lett.

Az addig teljesen ismeretlen és gyengécske játékosokból egy paprikás, tüzes csapatot faragott, s nem kevés tagadhatatlan bírói segítséggel újra a vb-elődöntőig, majd negyedik helyig jutott. Az ország hivatalos hőseként tért meg a PSV-hez, akikkel a bajnoki címek mellé egy BL-elődöntőt is bezsebelt, majd hollandiai munkájával párhuzamosan ausztrál szövetségi kapitány lett. A Soocceroost jó szokásának megfelelően kivezette a világbajnokságra, s Németországban az auszik továbbjutottak csoportjukból, majd a következő körben a későbbi győztes olaszoktól csak egy 90. percben kapott büntetőgól miatt szenvedtek vereséget.

Már a torna előtt aláírt az orosz válogatotthoz, s a keleti birodalom újonnan jött gazdagságának következményeként egy igazán ütős válogatottat kovácsolhatott össze az egyre jobb helyi csapatok (Zenit, CSZKA) sztárjaiból. Igaz, a selejtezőcsoportból való továbbjutáshoz szükségeltetett némi szerencse, pontosabban az angolok szerencsétlenkedése, munkájával viszont annyira elégedettek Oroszhonban, hogy még az Eb kezdete előtt meghosszabbították a Chelsea által is üldözött szakember szerződését 2010-ig.

Dél-Koreában még napjainkban is valóságos személyi kultusz övezi, a "Hiddink for president" transzparensektől kezdve egészen odáig, hogy a vb után megtartott Miss Korea-választáson az indulók 55 százaléka őt jelölte meg első számú férjjelöltjeként. Megkapta a tiszteletbeli állampolgárságot is, mellé bónuszként egész életében első osztályon ingyen utazhat a Korean Airlines és az Asiana Airlines járatain, ingyen ihat sört Dél-Koreában, a taxiért sem kell fizetnie. Kvangdzsuban róla nevezték el a stadiont, a fáradalmait pedig a mellékjutalomként felajánlott hétvégi házában pihenheti ki. Hollandiában is becsben tartják, ennek ellenére adócsalásért hathónapos felfüggesztett börtönbüntetést és 45 ezer eurós bírságot szabtak ki rá.