Krasz Emilnyomtatott 2007.06.06 14:09 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Luis Aragonés nem újítja meg jövő nyáron lejáró szerződését

Az Európa-bajnokságra ki még nem jutottak, a szerda esti Liechtenstein elleni kötelező győzelmet még nem aratták le, ám minden bizonnyal a spanyol futballszurkolók döntő többségének már most nagy kő esett le a szívéről, hiszen Luis Aragonés szövetségi kapitány bejelentette: nem újítja meg 2008 nyarán, az Európa-bajnokságot követően lejáró szerződését.

Luis Aragonés az Eb után távozik a spanyol válogatott éléről, de az még közel sem biztos, hogy csapata ott lesz a kontinenstornán
Reuters
Luis Aragonés az Eb után távozik a spanyol válogatott éléről, de az még közel sem biztos, hogy csapata ott lesz a kontinenstornán

"Döntésemről már tájékoztattam a szövetség vezetőit, hogy legyen elég idejük felkészülni a váltásra” – mondta Aragonés.

A spanyol válogatott kispadján a 68 éves szakember utóda jelen állás szerint a Del Bosque, Lotina, Víctor Fernández, Irureta négyesből kerülhet ki.

Aragonés 2004 júliusa óta irányítja a nemzeti együttest, akkor Inaki Saeztől vette át a stafétát és a csapatot. A korábbi selejtező-sorozatokon magabiztos spanyol válogatott, már Aragonés irányításával, csak a Szlovákia elleni pótselejtezőn biztosította helyét a tavalyi világbajnokságra.

A közvélemény már ezt is nehezen fogadta el a szakembertől, akinek legvisszhangosabb magánszáma az ominózus Reyes-Henry-féle történet volt. A szakember a válogatott egyik edzésen Reyes feltüzelésére rasszista megjegyzést tett a francia támadóra.

Aragonés további „bűnei” között szerepel, hogy a vb-re nem vitte ki az egyik spanyol idolnak számító Fernando Morientest, majd a németországi tornán a franciák elleni nyolcaddöntőt 3-1-re elbukva idejekorán vettek búcsút a megmérettetéstől.

Melléfogásait csak tetézte azzal, hogy a vb után, már az őszi Eb-selejtezőkre készülve kihagyta a keretből az éveken keresztül kirobbanthatatlannak hitt kapitány, Raúlt.

Ilyen előzményeket követően a fokozottnál is nagyobb érdeklődés követte a spanyolok Eb-selejtezőbeli szereplését, ám ott nagy csalódás érte őket.

A Liechtenstein elleni hazai kötelezőt még biztosan hozták, ám azt követően Észak-Írországban, majd Svédországban is kikaptak. A közvélemény és a sajtó a kapitánynak esett, egyedül a szövetség állt ki a lemondását többször is felajánló szakember mellett.

A gárda azóta mindhárom mérkőzést megnyerte, a kedélyek némiképpen megnyugodtak, a szerdai Liechtenstein elleni idegenbeli fellépésen sem képzelhető el más eredmény, mint vendéggyőzelem, amellyel máris továbbjutó helyre léphetnek.

Aragonés a mérkőzés előtt gondolt egy merészet és kezdőcsapatát Barcelona-játékos nélkül állította össze. A katalánok nem menetelnek éppen a bajnokságban, kínkeservvel tartják a lépést a listavezető, velük szemben helyzeti előnyben lévő Real Madriddal, de ez a legkevésbé a spanyol keretben lévő Puyol, Iniesta vagy éppen Xavi hibája.

Utóbbi eltiltása miatt egyébként sem léphetett volna pályára szerda este, ám klubtársait a kapitány állította a partvonal mellé.

A szerda esti selejtezőn Iker Casillas áll a spanyol kapuban, előtte a Sergio Ramos, Marchena, Javi Navarro, Capdevilla négyes alkotja majd a védőfalat. A középpályán Fabregas veszi át Xavi szerepét, munkáját Albelda segíti. A két szélen Joaquín és Silva kerül bevetésre. Elöl David Villa helye atombiztos és megkérdőjelezhetetlen, kérdéses viszont a másik ék személye. Itt Luis García és Soldado közül választhat a kapitány.