VAJDA GYÖRGYonline 2007.03.25 23:14 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Lipcsei Péter továbbra is a Fradi legjobb játékosa 2

A Ferencváros–Kaposvár edzőmérkőzésen az NB II-ben szereplő FTC csapatkapitányát, Lipcsei Pétert figyeltük, mégpedig arra voltunk kíváncsiak, a rutinos futballista miképpen szolgálja játékával a másodosztály Keleti csoportjának élén álló együttesét.

Mély nyomokat hagyott Sir Alex Ferguson kétnapos magyarországi látogatása az edzőkben. Szerda délután, a Ferencváros–Kaposvár előkészületi mérkőzés előtt Gellei Imre (FTC) és Prukner László (Kaposvár) a Manchester United menedzserének előadásáról beszélgetett. Mindkét szakember úgy gondolja, hogy bár egészen más viszonyok uralkodnak az angol labdarúgásban, aki olvasni tud Alex Ferguson mondatai között, sok mindent átvetíthet a magyar viszonyokra.

Nézzünk egy példát: a skót mester kedden érzékletesen beszélt arról, milyen sokat is jelentett számára, hogy volt olyan remek labdarúgója, mint Roy Keane. A kiváló középpályás tizenkét éven át szolgálta a Manchester Unitedet, s a menedzser szerint a labdarúgó hajszálpontosan azt testesítette meg a pályán, amit ő a kispadon.

Nos, lehet, hogy jókora túlzás, de Lipcsei Péter is hasonló szerepet tölt be a Ferencváros életében, mint Roy Keane az MU-nál. A klubhűség mindenképpen hasonlít a két futballista pályafutásában: Lipcsei Péter is tizenkettedik éve futballozik a Ferencvárosban (a középpályás 1990-ben került az Üllői útra, 335 bajnoki mérkőzésen játszott zöld-fehér szerelésben, és ami még ennél is dicséretesebb, középpályás létére eddig 77 gólt szerzett, és 58szor volt válogatott).

Gellei Imre vezetőedző nem titkolja, hogy az egyébként borzasztóan nehéz helyzetben lévő csapat mennyi mindent köszönhet Lipcsei Péternek: ő biztatja a társakat, ő képviseli a Fradit az öltözőben és azon kívül is. Ő az edző jobbkeze, és hogy mennyire igaza van a Ferencváros szakvezetőjének, azt szerda délután is tapasztalhattuk.

Igaz, Lipcsei Péter csupán negyvenöt percet játszott (az edzőmeccseken a szakemberek előszeretettel cserélnek akár egy csapatra való játékost is, hogy minél több tapasztalatot szerezhessenek a futballisták formájáról), de amíg a pályán volt, százszázalékosan hajtotta végre edzője utasításait.

Nézzük pontokba szedve, mi volt a feladata az FTC csapatkapitányának.

1. LABDASZERZÉS

– Lipcsei Péter a védelem előtt játszva, amolyan előszűrőként próbálta megakadályozni a kaposvári támadásokat, labdaszerzés után pedig rögvest tőle indultak a ferencvárosi akciók. Szinte hibátlanul passzolt, s ami ennél is fontosabb, átadásai nem alibimegoldások voltak, hanem hatékonyan irányított. Mélységi passzai után a kaposvári kapuhoz közelebb helyezkedő társak mindig megindulhattak a labdával, azaz a csapatkapitány kereste a lehetőséget veszélyes helyzetek kialakítására.

2. SOK MOZGÁS

– a 34 esztendős játékos sokat futott, rendre felért a befejezésekhez is. Ami a játékában kifogásolható volt, hogy egyszer sem próbálkozott kapura lövéssel. Kétszer ugyan szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros, és mindkét alkalommal a csapatkapitány végezte el, de lövései célt tévesztettek.

3. IRÁNYÍTÁS

– Lipcsei Péter olyannyira képviselte a csapat vezetőedzőjét a pályán, hogy Gellei Imre hangját szinte nem is lehetett hallani. Igaz, a szakemberre amúgy sem a hangoskodás a jellemző, sokkal inkább a higgadtság, a megfontoltság, a nyugalom. Lipcsei hasznát vette portugáliai légióskodása során szerzett nyelvtudásának is: a Fradinál próbajátékon lévő Jeremias Buzt – aki az ősszel a DVTK-t erősítette – irányította. Egyetlen alkalommal sem korholta társait, inkább biztatta, buzdította Jovánczai Zoltánékat.

Lipcsei Péteren kívül Tököli Attilára is hasonló vezérszerep várna a tavasszal, csakhogy a Ferencvárosnál egyelőre nem tudják, mi lesz a 22-szeres válogatott csatár sorsa. A játékost szerződés köti a Fradihoz, azonban Tököli Attila nem hajlandó belemenni jövedelme csökkentésébe. Amint Balogh Ákos elnökségi tagtól megtudtuk (ő is ott volt a Promontor utcai edzőmérkőzésen), a vezetőség reményei szerint a hónap végéig egyezségre jutnak a játékossal.

FERENCVÁROS KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 1–1 (1–1) Promontor u., 500 néző. V: Farkas T. FTC. 1. félidő: Kemenes – Balog Z.,

Ferencz, Hegedűs Gy., Buz – Lipcsei, Lazics – Deme, Bartha, Laczkó Zs. – Jovánczai. 2. félidő: Szabó K. – Medgyesi, Dragóner, Szálkai, Nagy J. – Fitos, Nagy S., Brettschneider, Buz (Bartha) – Zsivoczky, Horváth D.

KAPOSVÁR. 1. félidő: Kovács Z. –

Kovácsevics, Petrók, Zahorecz, Radics – Maróti, Pintér A., Suljics, Szakály P. – Oláh, Bozsovics. 2. félidő: Milinte – Ghéczy, Ribi, Suljics (Balogh L.), Mező – Maróti, Vasziljevics, Lukács, Hajdú – Oláh (Reszli), Pearth

G: Deme, ill. Oláh