BÁLINT MÁTYÁS
BÁLINT MÁTYÁS
online 2007.01.12 00:56 Frissítve: 2011.06.11 00:07

Újra lebukott a legendás ütő

Minden idők második legeredményesebb ütőjátékosa, Barry Bonds megbukott egy tavalyi doppingteszten: a szervezetében tiltott anyagokat tartalmazó amfetaminszármazékokat találtak.

Lapértesülések szerint Barry Bonds, minden idők egyik legjobb baseballozója az elmúlt idényben megbukott egy doppingteszten: szervezetében amfetaminszármazékokat találtak. Bonds állítólag azzal próbált védekezni, hogy egy csapattársa szekrényéből elvett készítmény tartalmazhatta a tiltott anyagot.
Sem a játékos, sem az amerikai baseball-liga, az MLB nem kommentálta a hírt. A liga egyébiránt az első pozitív teszt után még nem bünteti az amfetaminok használatát (mi több, bizalmasan kezeli a vétkes nevét), a második lebukás után 25, a harmadik után pedig 80 mérkőzéses eltiltást szab ki.

A baseball a doppinggal leginkább fertőzött sportágak közé tartozik, miután az amerikai liga a közelmúltig csak jelképes büntetéseket rótt ki, és csak politikai nyomásra szigorított az ellenőrzéseken és a szankciókon.

A San Francisco Giants 43 éves élő legendájának sem ez az első doppingügye: Bonds 2003-ban belekeveredett a BALCO-laborhoz fűződő botrányba. (Állítólag ez a műhely látta el tiltott szerekkel többek között a háromszoros olimpiai rövidtávfutó bajnoknőt, Marion Jonest és a 100 méteren világcsúcsot is elérő, örökre eltiltott Tim Montgomeryt is.) Az ügy folyományaképp a játékos személyi edzőjét börtönbüntetésre is ítélték, maga Bonds azonban azt vallotta a bíróságon, hogy a szigorú edzéseknek köszönhetően változott meg a testalkata, tudatosan sohasem szedett tiltott anyagokat. Így megúszta a büntetést és az eltiltást, később azonban hamis tanúzás miatt eljárás alá vonták, amely még nem zárult le.

Bonds 2001 és 2004 között egymásután négy alkalommal (összesen hétszer) lett az MLB legértékesebb játékosa. Számos más rekord mellett 734 hazafutásával második az örökranglistán, és 73-mal ő tartja az egy szezonban elért hazafutások csúcsát is.