Nemzetisport.hu online 2006.11.24 01:04 Frissítve: 2011.02.05 00:03

A világ tetején

Ötvenegyedik alkalommal adják át az esztendő végén az Aranylabdát – az újságírók szavazatai alapján a legjobb Európában játszó futballistát ismerik el ezzel a díjjal. Sorozatunkban a kitüntetésre legesélyesebbekről írunk, elsőként a Real Madrid olasz védőjét, a világbajnok Fabio Cannavarót mutatjuk be. Ha győz, 1993, azaz Roberto Baggio sikere után újra olasz játékost ünnepel majd a futballvilág.

Ez az a kék válogatott mez, amely annyi dicsôséget hozott Fabio Cannavarónak ? a Real fehér trikója kicsit kényelmetlenebb
Ez az a kék válogatott mez, amely annyi dicsôséget hozott Fabio Cannavarónak ? a Real fehér trikója kicsit kényelmetlenebb

Nagy talány a Cannavaro-ügy. Ha ugyanis az Aranylabdát kizárólag a világbajnokságon mutatott teljesítmény alapján ítélik oda, nem kétséges, hogy Fabio Cannavarót, a vb-aranyérmes olasz gárda csapatkapitányát illeti a díj. De ha az egész esztendőt nézzük, már vakargathatjuk a fejünket: hogy van az, hogy korunk egyik legjobb védőjátékosa parádézik júniusban, és botladozik októberben?

Túl magas lett most a mérce

Az biztos, hogy aki vb-n brillírozik, előnybe kerül a szavazáson – elég csak megnézni, a világbajnokság évében kik nyertek korábban. A vb a rangja miatt előnyt élvez minden mással szemben, így egy hónapnyi jó formával nagyot lehet dobni, ellentétben azokkal, akik egész évben kiemelkedően teljesítenek, de a világbajnokságon nem igazán jók (kitűnő példa erre Ronaldinho, aki a Barcelonával bajnoki címet és BL-t nyert, de a brazil válogatott többek között az ő visszafogott játéka miatt csalódást okozott Németországban. Még jobb példa a kameruni Samuel Eto’o, aki hiába villogott a katalánoknál, Kamerun selejtezőbeli kudarca miatt csak néző lehetett a vb-n, s ez nyilvánvalóan csökkenti esélyét a díj elnyerésére.)

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy Fabio Cannavaro átesik a labdán a Real Madrid mezében, de tény, hogy a spanyol bajnokságban eddig elmarad attól a teljesítménytől, amelyet meccsről meccsre mutatott a világbajnokságon. Meglehet, a vb okozta fizikai fáradtság és az átigazolása körüli hercehurca, a Juventus sorsát eldöntő ítéletet megelőző napok, hetek idegőrlő várakozása ütközött ki a hátvéd teljesítményén, mindenesetre tény: fehér mezben még nem emlékeztet kék dreszszes vagy zebracsíkos önmagára. Az is igaz persze, Fabio Cannavaro önmaga állította magasra a mércét Fabio Cannavaro előtt…

A győztesek 1956–1965

1956: STANLEY MATTHEWS (angol, Blackpool)
1957: ALFREDO DI STÉFANO (argentin-spanyol, Real Madrid)
1958: RAYMOND KOPA (francia, Real Madrid)
1959: ALFREDO DI STÉFANO (argentin-spanyol, Real Madrid)
1960: LUIS SUÁREZ (spanyol, Barcelona)
1961: OMAR ENRIQUE SIVORI (argentin-olasz, Juventus)
1962: JOSEF MASOPUST (cseh, Dukla Praha)
1963: LEV JASIN (orosz, Dinamo Moszkva)
1964: DENIS LAW (skót, Manchester United)
1965: EUSÉBIO (portugál, Benfica)
Az elvett arany is arany

Amit egy ilyen bemutató alkalmával illik megemlíteni: a 33 éves nápolyi (állítása szerint örökös Diego Maradona-rajongó) fiatalember másfél évtizede elválaszthatatlan Danielától, aki nem tudott ellenállni a nápolyi utca falaira írott szerelmes üzeneteknek. Fabio és Daniela boldog házasságban él, és neveli 1999 óta Christiant, 2001 óta Martinát és 2004 óta Andreát (csak a középső gyermek lány) is, és a hírek szerint a családi idillt nem zavarja, hogy Cannavarót a legszexisebb futballisták csapatába is beválasztották, miként a tréningek, meccsek után a játékosokra vadászó „bombázók” hada sem.

Az idén látott hullámzáshoz hasonlóra figyelhetünk fel, ha a védő karrierjét nézzük. Amíg Parmában és később a Juventusban világklasszis szinten teljesített, a kettő között eltöltött két idényt az Internazionaléban is, és a milánói kék-feketék nem úgy emlékeznek rá, mint mondjuk a torinói drukkerek. Nemegyszer éppen a rábízott csatár verte meg az Intert, vagy az ő hibája, ütemtévesztése okozott fájó kudarcokat a klubnak – arról az „árulásról” nem beszélve, hogy Fabio Cannavaro ötven bajnoki után éppen az Inter egyik nagy riválisához, a Juvéhoz igazolt, ahol újra kivirult. Ebből is látszik, a környezet, az edző, a klub a legnagyobbak produkcióját is alapvetően meghatározza…

Aligha kétséges: Fabio Cannavaro a Juventusból megy nyugdíjba, ha nem zárják ki a csapatot a klubvezetők maffiaszerű üzelmei miatt. „Megnyertük a bajnokságot, a pályán legalábbis, tehát ezt a címet hozzáadom a dicsőséglistámhoz, hiába vették el azt a klubtól a bíróságon” – makacskodott Fabio Cannavaro, de itt máris elértünk a játékos kétségkívül nagyszerű 2006-os évéhez. A Juve ugyanis a tavasszal többek között a végig remeklő védő hathatós közreműködése révén lett első az olasz bajnokságban.

Ezt követte a nyári világbajnokság, amelyen Cannavaro mindenkit elkápráztatott: de az is igaz, hogy a vb előtt-alatt már kiderült, a Juventus nem éppen patyolattiszta eszközökkel ért célba, így az edzőtáborban a játékosok bizony azzal is foglalkoztak, mi lesz velük. Melyik osztályba sorolják vissza klubjukat? Az olaszok tehát elképesztő idegállapotban érkeztek a világbajnokságra – így még értékésebb, hogy aztán a trófeával utaztak haza. Fabio Cannavaro meccsről meccsre lett erősebb, gyakorlatilag átjátszhatatlan volt, a németek elleni elődöntőben hihetetlen mennyiségű hazai akciót állított meg – próbálkozhatott az ellenfél földön vagy levegőben.

Vb-döntő: ünneplés előtte és utána

Keveseknek adatik meg, hogy százszor képviseljék hazájukat a futballpályán, s a jubileum mindig nagy szó, emlékezetes pillanat, miképpen nem sokan játszottak világbajnoki döntőt sem – micsoda forgatókönyvíró a (futball) élet, hogy Fabio Cannavaro éppen Berlinben, a július 9-i, Franciaország elleni döntőn vehette fel századik alkalommal az azúrkék mezt! És bár a fináléban egy másik védő, Marco Materazzi lett a főszereplő (gólt fejelt, értékesített egy tizenegyest, és kiállíttatta Zinedine Zidane-t), Fabio Cannavaro emelhette magasba a világbajnoki trófeát.
A vb után edzőjét, Fabio Capellót követve, a Real Madridhoz igazolt, és az ősszel kevéssé emlékeztetett nyári vagy akár csak tavaszi önmagára. Hihetünk az olasz edzőnek, aki szerint Fabio Cannavaro hamarosan a Realban is megmutatja: miért tartják őt a világ legjobb védőjének.

Fabio Cannavaro

Született: 1973. szeptember 13.
Magasság/súly: 175 cm/73 kg
A karrierje számokban
Év Klub Bajnoki/gól
1992–95 SSC Napoli 68/2
1995–2002 FC Parma 212/5
2002–04 Internazionale 50/2
2004–06 Juventus 74/6
2006– Real Madrid 9/0
Összesen 413/15
Az olasz válogatottban: 105/1