Misur Tamásonline 2006.10.30 01:52 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Sértődés a milánói derbin

A hét gólt hozó szombat esti milánói derbi után vasárnap délután is remek meccseket játszottak a Serie A 9. fordulójában. A legszebb találkozó a társlistavezető Palermo firenzei fellépése volt.

Patrick Vieira (Dejan Sztankovics nyakában, középen) sérülése miatt lejött volna a pályáról, de Roberto Mancini (jobbra) nem tudta lecserélni
AFP
Patrick Vieira (Dejan Sztankovics nyakában, középen) sérülése miatt lejött volna a pályáról, de Roberto Mancini (jobbra) nem tudta lecserélni

Az olasz bajnokság vasárnapi játéknapjának felelevenítése előtt érdemes visszatérni a Milan–Inter összecsapásra, hiszen elképesztően izgalmas kilencven perc után alakult ki a 3–4-es végeredmény.

Roberto Mancini, a győztes Inter edzője így értékelte a látottakat: „Megérdemelten nyertünk, bár az utolsó húsz perc pokoli nehéz volt. Marco Materazzinak a szabályok értelmében jogos, mégis túlságosan szigorú kiállítása miatt emberhátrányban játszottunk, ráadásul Patrick Vieira és Zlatan Ibrahimovic is meghúzódott, és már csak egy cserém volt. Zlatant hoztam le, mert ő semmit sem csinált a pályán, erre Patrick, akinek fájt a bokája, megsértődött rám. Az volt a baj, hogy elöl képtelenek voltunk megtartani a labdát, de szerencsére sikerült nyernünk.”

Carlo Ancelotti, a Milan szakvezetője más megközelítésből elemezte a meccset: „Az első félidőben sem játszottunk rosszul, de ellenfelünk a pontrúgásoknál hatalmas magassági fölényben volt, és ezt érvényre is juttatta. A szünet után felgyorsítottuk a ritmust, és majdnem sikerült is kiegyenlítenünk. Igazából csupán a harmadik Inter-gól előtt hibázott nagyot a védelmünk.”

Győzelme ellenére az Inter, amely a bokasérülést szenvedő Vieirát nélkülözni kénytelen majd a keddi, Szpartak Moszkva elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen, nem tudott meglépni a táblázaton, hiszen vasárnap délután nyert a Palermo is, amely Firenzében lépett pályára. A lila–rózsaszín rangadón a vendégek David Di Michele góljával hamar vezetést szereztek, de a hazaiak még a szünet előtt egyenlítettek, a második játékrészben pedig öldöklő – és rendkívül színvonalas! – csata kezdődött meg a győztes(nek hitt) gólért. A hajrában a brazil Amauri be is vette a lilák kapuját, de a Fiorentina minden erejét mozgósította, és parádés akció végén a román Adrian Mutu góljával megint egyenlített. Amauri újabb, a 90. percben esett találatára azonban már nem jött válasz. „Nagyszerű győzelmet arattunk kiváló ellenféllel szemben” – dicsért meg mindenkit Francesco Guidolin, a Palermo edzője.

A forduló többi eredménye közül érdemes kiemelni a pontlevonása ellenére immár a negyedik helyen álló Siena újabb győzelmét, valamint – sorozatban hat döntetlen után! – a Cagliari első sikerét a bajnokságban.

Végül említsük meg, hogy szombat este hazatért Gianluca Pessotto, a Juventus volt védője, jelenlegi csapatmenedzsere, aki június 27-én öngyilkossági szándékkal ugrott le a Juve-székház tetejéről, és aki a hosszú kórházi ellátás után a legutóbbi hat hetet rehabilitációs klinikán töltötte.

NS-szakértő: Del Piero, a mester

„Hihetetlen, amit Alessandro Del Piero, a Juventus klasszisa elért azzal, hogy a hét végén megszerezte a kétszázadik gólját a klubban. Sajnos nekem nem adatott meg a lehetőség, hogy játsszak ellene, de miután berobbant a csapatba, figyelemmel követtem pályafutását. Elképesztő a technikai tudása, de azt hiszem, a játék iránti alázata az, ami a legnagyobbak közé emelte. Rúgótechnikája páratlan, jobbal és ballal egyaránt remekül lő, de ami megkülönböztette a többiektől, egyértelműen az, hogy mindig képes volt váratlan húzásokra. Sohasem erőből, mindig fineszből, »pengésen« oldotta meg a helyzeteket. Világklasszis és a Juve halhatatlanja.”

Vincze istván, a Lacce korábbi játékosa

A-liga, 9. forduló
Ascoli–Siena 0–1, G: Codrea (85.)
Cagliari–Sampdoria 1–0, G: Conti (45.)
Catania–Torino (Bariban) 1–1, G: Spinesi (20. – 11-esből), ill. I. Franceschini (86.)
Fiorentina–Palermo 2–3, G: Barzagli (32. – öngól), Mutu (88.), ill. Di Michele (8.), Amauri (79. és 90.)
Lazio–Reggina 0–0
Messina–Chievo 2–1, G: Rigano (45.), Floccari (94.), ill. Tiribocchi (33.)
Parma–Atalanta 3–1, G: Budan (1.), Grella (69. – 11-esből), Muslimovic (88.), ill. Doni (57.)
Livorno–Empoli 0–0

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!