KEMÉNY KRISTÓFonline 2006.10.27 01:05 Frissítve: 2011.06.05 00:02

Nagy pofonok a pécsieknek

Kínosabbnál kínosabb eredmények, fordulóról fordulóra élvezhetetlen mérkőzések, hétről hétre egyre kevesebb szurkoló. A Pécs labdarúgócsapata botrányosan szerepel az idén: a bajnokságban mindössze egyszer, Diósgyőrben hagyta el győztesen a pályát, s még öt döntetlent könyvelhet el, a Magyar Kupában pedig az alacsonyabb osztályban szereplő Ferencváros ellen kiütéses, 4–0-s vereséget szenvedett.

Keszei Ferenc büszkén vallja, hogy tíz csapatával is feljebb lépett egy osztályt ? Pécsett az is elég lenne, ha a jelenlegit bent tartaná
Keszei Ferenc büszkén vallja, hogy tíz csapatával is feljebb lépett egy osztályt ? Pécsett az is elég lenne, ha a jelenlegit bent tartaná

„Természetesen sok minden megfordul az ember fejében, így az is, hogy feláll. De én még bízom ebben a társaságban.” (Keszei Ferenc maradásának okáról)
– Mi a kínosabb, hogy kiesett a csapat, vagy az, hogy másodosztályú együttes búcsúztatta?
– A Ferencváros csak papíron másodosztályú, játékosállománya alapján az első osztályban is meghatározó csapat lenne – mondta Keszei Ferenc, a Pécs vezetőedzője.

– A PMFC viszont az első osztályban szerepel, ám játéka alapján nem biztos, hogy a legjobbak között a helye...
– Én állítom, hogy ott van! Az életemet tenném rá, hogy az együttes bent marad az élvonalban.

– Már negyedik éve folyamatosan a bentmaradásért küzd a Pécs. Nem gondolja, hogy szörnyű ez a csapat szurkolóinak?
– Való igaz, hogy csapatunk játéka nem közönségszórakoztató. Sajnos ez a keret inkább csak védekező játékra képes. A szezon előtt leültünk a vezetőkkel, és átbeszéltük az előttünk álló idényt. Én jeleztem, hogy ezekkel a játékosokkal várhatóan nem lehet majd felülmúlni az elmúlt évek teljesítményét. Több támadót is megpróbáltunk megszerezni a nyáron, ám végül sem Horváth Ferencet, sem Földes Gábort, sem pedig Sztipánovics Barnabást nem sikerült megszereznünk.

– Ha előre tudta, hogy ezzel a kerettel képtelenség számottevő eredményeket elérni, miért vágott bele?
– Az év elején megállapodtunk, hogy több fiatal, saját nevelésű futballistát megpróbálunk beépíteni az együttesbe. Nézze meg, ez meg is valósult: szűkítettük a keretet, és feltöltöttük ifistákkal. Néhányuk már bajnoki meccsen is bemutatkozott.

– Nem válaszolt a kérdésre. Tudta, hogy gyenge képességű labdarúgók alkotják a keretet, mégis vállalta a feladatot: meg akarta égetni magát?
– Higgye el, ha tehetném, én is a legjobb együtteseknél dolgoznék: szívesen irányítanám például a Debrecent vagy a Zalaegerszeget. Az eddigi pályafutásom során a jó csapatokból tudtam még erősebbet kovácsolni. Ha jól számolom, összesen tíz alkalommal jutottam fel egy osztállyal feljebb az aktuális csapatommal.

– A Péccsel azonban csak vergődik. A bajnokságban mindössze egy győzelmet és öt döntetlent értek el, ami igen kevés.
– Azt viszont ne felejtse el: a négy vereségünket a négy legjobb együttestől szenvedtük el. Két döntetlent pedig úgy „hoztunk össze”, hogy már két góllal is vezettünk.

– Ilyenkor mondják, hogy az edző a hibás…
–A Fehérvár elleni meccset magamra is vállalom: kettő nullás vezetésnél nem jöttek be a cseréim.

– Ezért is vetette fel, hogy a játékosok mellett önt is büntesse meg a vezetőség?
– Azt javasoltam, hogy az év végi prémiumokból tartsanak vissza pénzeket. Ezt egyébként elvetette a klubvezetőség, és új ultimátumot adott. Ha a következő öt fordulóban nem szerez legalább tíz pontot a csapat, szankciók várhatók.

– Ezek önt is érinthetik?
– Igen, érinthetnek. Ha nem teljesítünk, személyi változások is lehetnek.

– Az előjelek nem túl jók. Nem lenne okosabb lemondania?
– Természetesen sok minden megfordul az ember fejében, így az is, hogy feláll. De én még bízom ebben a társaságban, s úgy érzem, ők is bíznak bennem…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!