Nemzetisport.hu online 2006.10.27 01:05 Frissítve: 2011.01.12 00:04

Minél agresszívebb, annál jobb

Világbajnokságra készül a férfiválogatott (a tornát Németországban rendezik január 19. és február 4. között). Addig pedig a legfőbb szakmai cél, hogy keményebb, agresszívebb és ezáltal hatékonyabb legyen a védekezés. A csapat pénteken Izlanddal játszik előkészületi meccset.

Katzirz Dávid a Bundesliga forró légkör? meccsein edzôdik
Czagány Balázs
Katzirz Dávid a Bundesliga forró légkör? meccsein edzôdik

Az olimpiai negyedik helyezett férfiválogatott világbajnoki felkészülése kezdetén Izland ellen kétszer – pénteken Ózdon, majd szombaton Miskolcon – mérheti fel, hol tart a csapatépítésben. Skaliczki László szövetségi kapitány gárdája a legutóbbi világversenyen, az év elején Svájcban rendezett Eb-n nem jutott tovább a csoportjából, s a 13. helyen zárt. Ezzel nagy csalódást okozott, hiszen elvárható volt, hogy a nyolc közé kerüljön.

Az Eb-t követően a szakmai stáb hozzálátott a keret átalakításához, megfiatalításához. A végső cél már a pekingi olimpia, amelyre a világbajnokságon át vezet az út. Ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy az Eb-n mutatotthoz képest stabilabban védekezzen a csapat. Ennek egyik útja az lehet, hogy a zárt hatos védőfal mellett olyan variációkat is tudjon, amellyel ez a fal megnyitható, ugyanakkor a kapusok és a védőfal együttműködését is csiszolni kell. Az azonos védekezési rendszereken belüli variációkkal, úgynevezett alternatív szisztémákkal úgy lehet felfrissíteni és hatékonyabbá tenni a csapat saját kapuja előtti játékát, hogy az igazodjon a világelit szakmai szintjéhez.

Egyértelmű, hogy a nyitott védekezési formációk sokkal több lábmunkát igényelnek, s elkerülhetetlen a begyakorlásuk és az alkalmazásuk. A legfontosabb az lenne, hogy a hatos védőfalba magas, erős és mozgékony belső védőket állítson a kapitány. Alkatánál, rutinjánál és tudásánál fogva Nagy László úgynevezett hármas védőjátéka előtérbe kerülhet, és mellette Herbert Gábor, Katzirz Dávid és Laluska Balázs kaphat fontos szerepet. Mindhárman kitűnő adottságokkal megáldottak, alkalmasak belső védekezésre.

A szélsőkre zavaróként vár feladat a saját kapujuk előterében, ezt Iváncsik Gergő vagy Vadkerti Attila oldhatja meg. A kapuban nyilván Fazekas Nándor (most családi okok miatt hiányzik) az első számú játékos, mögé a kapitánynak még egy vagy két kapust kell választania a vb-ig. Persze arról, hány kapussal utazik a keret a vb-re, most még nem kell döntenie Skaliczki Lászlónak. Mikler Roland térdműtét előtt áll, s emiatt nem csatlakozhatott a válogatotthoz, amelyben így pillanatnyilag Tatai Péter a legrutinosabb. A többiek fő dolga, hogy szokják a keret és a nemzetközi csaták légkörét, s éljenek a kapitánytól kapott lehetőséggel.
Friss taktikai elképzeléseit Izland ellen pénteken és szombaton már kipróbálhatja az együttes, amely aztán legközelebb decemberben, a hagyományos Karácsony-kupán lép pályára.

VISSZAPILLANTÓ
A magyarok ellenfele pénteken és szombaton Izland lesz. A két csapat először 1958. március 2-án Magdeburgban, a vb-n játszott egymással, akkor 19–16-ra a magyar együttes nyert. Az eddigi 30 mérkőzés mérlege: 18 magyar, 10 izlandi győzelem és két döntetlen. Izland öt olimpiára jutott ki, s a legjobb eredményt 1992-ben érte el: negyedik lett (Athénban a kilencedik helyen végzett). Tíz világbajnokságon vett részt, a legjobb helyezését 1997-ben produkálta: ötödik lett (2003-ban a hetedik, 2005-ben a 15. helyen zárt). Négy kontinensviadalon szerepelt: 2002-ben a negyedik, míg az idén Svájcban a hetedik helyet érte el. Itt találkozott legutóbb a magyarokkal, akik a már tét nélküli csoportmérkőzésen 35–31-re megverték. A magyar csapatban Buday Dániel (9 gól), Gál Gyula (8) és Iváncsik Gergő (7) játszott kiemelkedően.