SZ. NAGY TAMÁSonline 2006.10.26 00:11 Frissítve: 2011.06.24 00:04

„Nem jelenthet előnyt a futballistakarrierem!”

Micsoda csapat járt Budapesten! Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) svéd elnöke és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnöke, a korábbi kiváló francia labdarúgó, Michel Platini is a főváros vendége volt. Lennart Johansson kedden, Michel Platini szerdán adott interjút lapunknak.

Michel Platini a sikeres emberek magabiztosságával tekint a jövôbe
Czagány Balázs
Michel Platini a sikeres emberek magabiztosságával tekint a jövôbe
Furcsa helyzet volt, hiszen együtt volt a színpadon az UEFA elnöke és a trónkövetelő. Talán ezért is hangsúlyozta Michel Platini, hogy ezúttal a FIFA alelnökeként vesz részt az ünnepségen. Más kérdés, hogy aztán 2007 januárjában Düsseldorfban megmérkőzik Lennart Johanssonnal az UEFA-elnöki székért.

A francia sportvezető nem a legjobb formáját mutatta Budapesten, fáradtság tükröződött az arcán. Bár délben az MLSZ-székház avatásán megígérte, hogy a Parlamentben elköltött díszebéd után időt szakít a Nemzeti Sportra, amikor figyelmeztettem ígéretére, széles mosollyal az arcán így felelt: „Uram, én diplomata vagyok, néha hazudok”, majd intett, hogy néhány kérdésre azért szívesen válaszol.

– Monsieur Platini, úgy tudom, pályafutása alakulásában szerepe volt egy magyar futballistának, Kubala Lászlónak is. Igaz a történet?
– Igen, de ez már régen volt, valamikor gyermekkoromban – mondta Michel Platini. – Apám vitt ki egy gálamérkőzésre, ahol a Barcelona játszott a Metzcel, és a spanyoloknál Kubala László is pályára lépett. Kiváló futballista volt, játéka és az a képessége, ahogyan látott a pályán, később tényleg meghatározta a karrierem.

– Ez a páratlan pályafutás előnyt jelenthet az UEFA-elnök-választásnál?
– Nem jelenthet előnyt a futballistakarrierem, hiszen a szövetség elnökét nem a játékosmúlt alapján választják meg a küldöttek. A felkészültség és a jelöltek által előterjesztett program lesz a döntő szempont a szavazásnál.

– Egy nem is olyan régi interjúban azt mondta, hogy igazi vezértípus, és acélos ügyvivői csapattal kívánja körbevenni magát. Tudja már, kik lesznek a csapat tagjai?
– Ha úgy alakul, hogy én leszek az UEFA elnöke, akkor a szintén demokratikusan választott szakemberekből álló végrehajtó bizottsággal kell majd együtt dolgoznom, tehát nem rajtam múlik, kik lesznek a munkatársaim.

– No, de egy szakértői csoport minden bizonnyal segíti majd a munkáját, és ennek tagjait ön választhatja ki. Korábbi kiváló futballistákra is számít majd a testületben?
– Ne szaladjunk ennyire előre. Először azt szeretném, ha megkapnám a bizalmat, megválasztanának elnöknek, aztán majd beszélhetünk ilyen kérdésekről. Ahogy egy francia közmondás tartja: tedd meg az első lépést, a többi megy magától!

– Néhány órával ezelőtt ön emelte ki, hogy a futballelit visszavárja a magyarokat. Mit kellene tennünk azért, hogy jobb legyen a futballunk?
– Nem mondok újat, a lényeg a kemény munka, dolgozni kell szívvel-lélekkel. Úgy gondolom, hogy a fiatalok felé kell fordulni, meg kell találni az ifjú reménységeket. Ez a lényeg, a talentum, elvégre csak tehetséges futballistákkal lehet győzni.

– Mit gondol, például érdemes bedobni tehetséges, tizennyolc, tizenkilenc éves fiatalokat a válogatottba?
– Ne haragudjon, ebben a kérdésben nem tudok tanácsot adni, ezt a hazai szakembereknek kell eldönteniük. A fiatal, tehetséges futballistákat menedzselni kell, de az sem jó, ha túl korán nagy terhet raknak rájuk.

– Bizonyára ön is értesült a legnépszerűbb magyar csapat, a Ferencváros kálváriájáról. Mi a véleménye arról, hogy az MLSZ a másodosztályba száműzte a klubot?
– A bűnösöknek bűnhődniük kell a hibáikért, ez teljesen egyértelmű. Aki nem felel meg az élvonal követelményeinek, az csak alacsonyabb osztályban indulhat. Ez olyan, mint az autóvásárlás. Az ember csak akkor vesz Ferrarit, ha van hozzá elég pénze…