PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ, PIETSCH TIBORonline 2006.10.25 00:38 Frissítve: 2011.04.18 00:00

Euro 2012: korrekt döntést ígér az elnök

Svédországban, Stockholmban él, de a kontinens szinte minden országában otthon van. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökeként Lennart Johansson most éppen Magyarországon tartózkodik, a testület végrehajtó bizottságának tagjával, a helyére pályázó Michel Platinivel ma adják át az MLSZ új székházát.

Lennart Johansson tavasszal jelentheti be, hogy ki rendezi a 2012-es Eb-t
Lennart Johansson tavasszal jelentheti be, hogy ki rendezi a 2012-es Eb-t
Hűvös svéd? Ugyan már! Az étteremben egy – ahogy ő mondja – „ungarische grappával” zárja ebédjét, majd amikor szabadkozunk, hogy tudjuk, nincs sok ideje, mosolyogva közli, nem rohan sehová. Úgy fest, szeret egy székben sokáig ülni: a 77. születésnapját jövő vasárnap ünneplő sportvezető 1990 óta irányítja az UEFA-t.

A portugál példa adhat biztatást

– Nem először, és nem utoljára jár Magyarországon. Tudja, hányadik látogatása ez?
– Adjanak két percet, és megmondom – kér némi türelmet Lennart Johansson, hogy aztán jóval a „gondolkodási idő” letelte előtt megszülje a választ. – A futball révén tízszer, magánemberként háromszor voltam már Budapesten. Sőt nemcsak a fővárosban, hanem Hévízen és… Na, most vagyok bajban. Ha fizetnének, akkor sem tudnám kiejteni a város nevét. Még szerencse, hogy itt a feleségem, ő biztosan kisegít – fordul az UEFA elnöke a párja felé, aki már súgja is: Hajdúszoboszló.

– Kétezer-tizenkettőben is szívesen látnánk…
– Ha Magyarország és Horvátország megkapja az Európa-bajnokság rendezési jogát, örömmel jövök. Mindkét országban sok barátra tettem szert, Budapestet pedig már-már úgy szeretem, mint Stockholmot. Nem azért, mert annyira hasonlít egymásra a kettő, éppen ellenkezőleg, amíg Stockholm hideg és nyugodt, addig a magyar főváros nyüzsgése a mai napig lenyűgöz.

– Nemrég bejelentették, hogy a hat év múlva esedékes kontinensviadal helyszínéről nem decemberben, hanem csak a tavasszal határoznak. Tényleg arra várnak, hogy az olaszok eldöntsék, házigazdái akarnak-e lenni a tornának?

– Az UEFA elnökének elhihetik: szó sincs ilyesmiről. Sokkal inkább arról, hogy a pályázóknak, így Magyarországnak és Horvátországnak még ki kell egészíteniük az anyagot. Éppen a kétezer-nyolcas Eb-nek otthont adó Svájc és Ausztria esete bizonyítja, hogy az olykor jelentéktelennek tűnő részleteknek is mekkora jelentőségük van. Megnyugtathatom önöket, semmivel sem rosszabbak az esélyeik, mint Olaszországnak, valamint a lengyel, ukrán duónak. Rossz elnök lennék, ha most bármit is ígérnék, ám azt nyugodtan leírhatják: maximálisan fair döntést hozunk majd, az, hogy az egyik kandidáló a világbajnok Olaszország, egyáltalán nem befolyásol minket. Megjegyzem, Spanyolország és Portugália párharca során is így volt ez, amíg a spanyolok biztosra vették, hogy ők rendezik az Európa-bajnokságot, addig a portugálok tettek is érte. Nem csupán a kormány, az egész ország az ügy mögé állt, érezni lehetett, kiváló vendéglátók lesznek. És tessék, a futballtörténet egyik legjobb Eb-je volt a legutóbbi. Jó volt látni a portugál embereket, mennyire büszkék a válogatottjukra, a hazájukra. Kívánom, egyszer a magyarok is éljék át, milyen érzés Eb-t rendezni.

Lehet, hogy több ideje lesz pecázni

– Ön mit érzett akkor, amikor értesült arról, hogy Michel Platini boldogan lenne UEFA-vezér?
– Ó, nehogy azt gondolják, hogy ragaszkodom a posztomhoz. Ha jövőre Michelt választják elnökké, legalább lesz időm pecázni. A nyugdíjamat ugyanúgy megkapom majd, meccsekre járok, és felkeresem a barátaimat, hogy jót beszélgessünk a fociról.

FTC-ügy: az MLSZ betartotta a szabályt

Több mint másfél évtized után azért nem lehet ennyire könnyű a szakítás.
– Persze, persze, bánnám, ha nem folytathatnám a munkám. Úgy vélem, eredményes és hasznos, amit csinálok, szerintem a nyugalom és a stabilitás jellemzi ma Európa labdarúgását. Szervezetünk ötvenhárom tagországot tömörít, a magunk módján igyekszünk segíteni mindegyiket, lám, az új MLSZ-székház is a mi támogatásunkkal épült. Szóval, igen, szomorúan fogadnám, ha át kellene adnom a helyem, ugyanakkor ismétlem, nem ragaszkodom a posztomhoz. Attól tartok, ha távozom, a nagyhatalmak végképp a kezükbe vennék az irányítást, és onnantól kezdve a pénz lenne a főszereplő. A sztárklubok létrehoznák a maguk elitbajnokságát, s ezzel az úgynevezett kiscsapatokat végképp megfosztanák a felzárkózás lehetőségétől. Fontos a pénz, anélkül nem lehet magas szinten űzni ezt a játékot, de könyörgök, ne az döntsön, kinek hány milliárd van a bankszámláján. Mindig elképedek, ha azt hallom, ez a játékos ennyit, amaz meg annyit kér, hogy a válogatottban szerepeljen. Hát hová jut így a sportág? Harmadosztályú labdarúgóként csak álmodoztam arról, hogy magamra húzhatom Svédország mezét, biz’ Isten, még fizettem is volna érte…

– Nyilván tud a Ferencváros és a magyar szövetség harcáról.
– Hogyne tudnék. Ha a magyar fociról kérdeznek, elsőként Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán és az amilyen kicsi, olyan jól fejelő Kocsis Sándor, illetve a Ferencváros ugrik be. Sajnálom, ami a klubbal történt, de az MLSZ nem tett mást, mint betartotta a kétségkívül szigorú szabályokat. A szövetség elnökét, Kisteleki Istvánt őszinte embernek ismertem meg, remélem, lesz olyan erős, hogy a rá zúduló kririkák ellenére kitartson, mert az idő szerintem őt igazolja majd. A Fradi számára is tudok biztatót mondani: Svédországban legutóbb az Örebrót kellett a másodosztályba száműzni, ám sopánkodás helyett az egyesület összeszedte magát, egy év elteltével visszaküzdötte magát az élvonalba, és azóta minden rendben van a csapatnál. Ahogy hallom, a Ferencváros vezeti a tabellát, vagyis jó útra tért. Legalábbis ebben bízom.

– Látjuk, teljesen képben van.
– Gyakran járok erre…