Nemzetisport.hu online 2006.10.24 00:37 Frissítve: 2011.02.05 00:06

Raúlt nagyon korai volt leírni

Az elmúlt hetekben olyan eseménynek lehettek szemtanúi a Real Madrid szurkolói, amely az utóbbi két évben egyre ritkább volt a királyi gárda háza táján: a korábban sokat bírált Raúl nemcsak hajtott, küzdött, hanem gólokat is lőtt.

Úgy tűnik, a Real Madrid tanult a Getafétól a múlt hét végén elszenvedett vereségből, és az előző hét két nagy feladatát kiválóan teljesítette: kedden a Steaua, vasárnap pedig a Barcelona bánta az együttes formajavulását. A remek teljesítményből oroszlánrészt vállalt Raúl, aki mindkét mérkőzésen góllal segítette csapatát a győzelemhez. És ami talán még ennél is sokkal fontosabb: a klub emblematikus figurája a gárda egyik legjobbja volt, a szurkolók örömmel vették észre, nyomát sem lehetett látni a rá korábban jellemző fásult, erőtlen és gólszegény játéknak.

Az utóbbi években az elemzők nemegyszer arról beszéltek, ebben a Real Madridban a kezdőcsapatba „bérletet váltó” Raúl csak kolonc, és ha az együttes valóban sikeres akar lenni, szabadlistára kellene tennie a 29 éves futballistát. A támadó tíz év után a spanyol válogatottból is kikerült, és már-már úgy tűnt, pályafutása végképp leszálló ágba került.

Rául elmúlt héten mutatott teljesítménye csattanós válasz a bírálóknak, a csatár bebizonyította, hogy korai volt őt leírni. A hozzáállását pedig az a mondat tükrözi leginkább, amelyet a Barcelona elleni diadal után mondott boldogan egy újságírónak: „Csak akkor érhetünk el olyan eredményt, mint vasárnap este, ha mindenki a másikért fut és dolgozik.”

A hét embere: Raúl
Raúl Gonzáles Blanco 1977-ben született, Madridban, labdarúgó-pályafutása 13 évesen, a helyi Atléticóban kezdődött. Élete két év múlva új irányt vett, mivel a csapat nagy hatalmú elnöke, Jesus Gil y Gil takarékossági okokból feloszlatta a klub utánpótláscsapatát. Az ifjú támadó ezután igazolt át a városi rivális Realhoz, ahol karrierje később hihetetlen magasságokba emelkedett. 1994-ben Jorge Valdano, a Real Madrid akkori edzője úgy határozott, kipróbálja a 17 éves tehetséget az első csapatban, s döntését nem bánta meg: első idényében Raúl kilenc gólt szerzett, ráadásul volt csapata hálójába is betalált. Raúl az elmúlt tizenkét évben vitathatatlanul a Real Madrid szimbólumává vált, vezetésével négy bajnoki címet és három Bajnokok Ligája-győzelmet szerzett a csapat, s ő maga két-két spanyol és BL-gólkirályi címmel bizonyította klasszisát. Mindemellett a spanyol válogatott elmúlt évtizedének is meghatározó játékosa volt, azonban itt eddig elkerülték a sikerek.

A hét magyarja: Dárdai Pál
A bőség zavarával küszködünk a hét magyarjának megnevezésekor. Farkas Balázs gólpasszal debütált a Dinamo Kijevben, Hajnal Tamás pedig betalált a Kaiserslautern színeiben. Mégis a tíz éve a Herthában légióskodó Dárdai Pálra esett a választásunk, hiszen kétszázadik Bundesliga-fellépésekor bombagóllal ünnepelte jubileumát.

A hét érdekessége:
Samuel Eto’o, a Barca porcleválással bajlódó csatára nem tette tiszteletét együttese Real Madrid elleni fellépésén: lehet, odahaza jobban érezte magát, mint a VIP-páholyban…