Benkő Gáboronline 2006.10.24 00:47 Frissítve: 2011.06.11 00:07

Igazi csapatmunka volt

A heves esőzés ellenére is magas színvonalú játékot hozott a 201. El Clásico, Európa (s tán a világ) legnagyobb érdeklődéssel várt csúcsrangadója, a Real Madrid–Barcelona derbi. A találkozót 2–0-ra nyerte meg a hazai csapat – elsősorban a Fabio Capello által megteremtett egységnek, illetve Frank Rijkaard váratlan, ám balul sikerült húzásainak köszönhetően.

Ruud van Nistelrooy három álmélkodó barcelonai között szerezte a második gólt
Ruud van Nistelrooy három álmélkodó barcelonai között szerezte a második gólt

Megérdemelten nyerte meg a 201. El Clásicót a Real Madrid, miután vasárnap este 2–0-ra legyőzte az ősi rivális (nem mellesleg bajnoki címvédő, és az ősszel a ligában eddig veretlen) Barcelonát. A Santiago Bernabéu Stadionban a szakadó eső ellenére is telt ház, 85 ezer ember fogadta a csapatokat.

A Real remek játékkal nőtt a Barcelona fölé, igaz, Raúl korai, 3. percben szerzett találata megadta az alaphangot a blancók számára, akik ezt követően el is dönthették volna a meccset. Húsz perc után kezdett éledezni az addig kibontakozni képtelen Rijkaard-csapat, és átvette a játék irányítását. A labdabirtoklást illetően hatalmas fölényben lévő Barcelona játékában ekkor benne volt a gól, elsősorban a zseniálisan futballozó Lionel Messi okozott nehéz pillanatokat Ivan Helgueráéknak. A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a vendégeknél volt a labda, a Real az újabb lehetőségre várt. Az 51. percben Guti remekül tartotta meg a labdát négy Barca-játékos között, majd Robinhóhoz továbbított, aki gólpasszt adott Ruud van Nistelrooynak (Victor Valdés rosszul jött a kapujából), és máris két góllal vezetett a Madrid. A hátralévő időben a hazaiak több gólt is szerezhettek volna, míg a bajnok csak szenvedett. Fabio Capello totális taktikai diadalával ért véget a találkozó. A Real Madrid hosszú idő után újra stílusosan, szervezetten futballozott, és ez a győzelem új sikerszéria kezdetét is jelentheti számára, míg a Barcelonánál elkezdhetnek azon gondolkodni, egy ember kiesése és egy másik játékos rossz formája indokolja-e a csapat gyengébb játékát?

A Real érdemei

1. NEM GYÜLEKEZET, HANEM CSAPAT
Fabio Capello három eltékozolt év után elérte, hogy a Real Madrid csapatként, és ne „galaktikus futballisták” gyülekezeteként játsszon. A királyi gárda szervezett, egységes, fegyelmezett volt.
2. ROBINHO KLASSZISA
Robinho a gyorsaságával, váratlan megoldásaival gyakran sokkolta Gianluca Zambrottát. Gólpasszt adott Ruud van Nistelrooynak, és a védekezésből is kivette a részét.
3. RAÚL MÁSODVIRÁGZÁSA
Raúl a második Capello-éra alatt már sokadszorra bizonyítja, hogy még mindig világklasszis. Hetek óta fantasztikus formában van, a Barcelona ellen minden tudását a csapatérdeknek rendelte alá.
4. JÓL ZÁRÓ VÉDELEM
Az elmúlt években sokat szidott védekezést nem érhette kritika. Egy-két kivételtől eltekintve a hátvédsor jól hárította el a Barca próbálkozásait.
5. REMEK EDZŐI HÚZÁS
Fabio Capello remekül érzékelte, amikor az első bekapott gól okozta sokkból kezd kilábalni az ellenfél, ekkor hátrább rendelte az addig támadófelfogásban játszó csapatát.

A Barca kritikája

1. LILIAN THURAM CSŐDJE
Rafael Márquez helyett az eddig kevés lehetőséget kapó 34 éves Lilian Thuram játszott belső védőt. A francia helyezkedési hibájából szerezte a Real az első gólt, és a másodikban is benne volt.
2. KÁR VOLT AZ IZLANDIT JÁTSZATNI
A láthatóan beilleszkedési gondokkal küzdő, rendre rossz megoldást választó Eidur Gudjohnsen kezdett, míg a vizes talajon gyorsaságát jól kamatoztató Javier Saviola csak a 64. percben jött be.
3. ÜRES MARADT A JOBB OLDAL
Gianluca Zambrotta nem tudta tartani Robinhót, és végig tartott a fürge braziltól. Az olasz szélsőhátvéd csak elvétve futott fel, és így alig-alig segítette a vendégek akcióit a jobb oldalon.
4. ALIBIZŐ KLASSZISOK
Deco és Ronaldinho gyengén teljesített. A portugál semmit sem csinált, Ronaldinho pedig a statisztikák szerint húszszor veszítette el a labdát.
5. HOSSZÚRA NYÚLT A SOKK
A Barcelona mindkét kapott gól után megzavarodott. A gránátvörös mezesek játéka Raúl találatát követően húsz percre szétesett, és Ruud van Nistelrooy gólja is visszavetette a vendégeket.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!