Nemzetisport.hu online 2006.10.21 02:20 Frissítve: 2010.12.12 00:04

Keményen kritizálják az Austria hibázó védőit

Az UEFA-kupa csütörtökön megkezdődő csoportkörében az egyik meglepetés az volt – legalábbis magyar szemmel nézve a küzdelmeket –, hogy az Austria Wien 4–1-re kikapott hazai pályán a belga Zulte-Waregem csapatától. A bécsiek kapujában Sáfár Szabolcs állt...

Az egyik kiszolgáltatott helyzet a sok közül: Sáfár Szabolcsot (jobbra) rendre cserbenhagyták a védôk
Az egyik kiszolgáltatott helyzet a sok közül: Sáfár Szabolcsot (jobbra) rendre cserbenhagyták a védôk

„Az Austria Wien védelme botrányos volt, egy profi csapatnál nem lehet akkorákat hibázni, mint amekkorákat a védők bakiztak” – Herbert Prohaska szavai voltak ezek, amelyeket az Austria Wien–Zulte-Waregem mérkőzés lefújása után mondott. A korábbi osztrák szövetségi kapitány mostanság egy tv-csatorna szakkommentátoraként dolgozik, s ez a bírálat is a közvetítésben hangzott el. Ám nem csak a hajdani kiválóság kritizálta a bécsiek teljesítményét: az Austria súlyos, 4–1-es veresége után Ausztriában majd’ minden lapban erőteljesen lehúzták az UEFA-kupa-résztvevőt. Az osztrák bajnokság jelenleg élen álló csapatának, a Salzburgnak az edzőközpontjába például olyan újság érkezett, amely azt fejtegette, vajon mi az oka, hogy a bajnoki címvédő ilyen gyengén szerepel az idén.

„Reggeli közben lapoztam át a helyi újságot, és láttam, hogy a szerkesztők élesen bírálták az Austriát – mondta Orosz Péter, a Salzburg futballistája, akit arra kértünk, hogy kívülállóként elemezze a bécsiek kudarcát. – Talán azért foglalkozott nagy terjedelemben a lap a bécsi vereséggel, mert vasárnap hozzánk látogat az Austria. Egyébként valamelyest egyetértek a kritikus szavakkal: bár csak az összecsapás végére értem haza, de az összefoglalót végignéztem, és valóban óriási védelmi hibákból kapták a gólokat Sáfár Szabolcsék. Honfitársunk teljesen kiszolgáltatott helyzetekbe került: az egyik belga gólnál például harminc méterről ívelték a hátvédsor mögé a ladát.”

Csütörtökön ugyan átjáróház volt az Austria védelme, Orosz Péter viszont nem tesztelheti a bécsi lilák hátvédeit, sérülése miatt ugyanis nem szerepelhet a vasárnapi bajnokin.

„A pénteki edzésen Thomas Linke páros lábbal rácsúszott a bokámra – mondta a támadó. – Először úgy tűnt, súlyos sérülést szenvedtem, azonnal elvittek a kórházba, de szerencsére kiderült, nem szakadtak el a szalagok, csak bevérzett a csonthártya. S bár egy ilyen sérülés miatt Magyarországon heteket kellene kihagynom, Ausztriában néhány nap múlva edzhetek. Csak az keserít el, hogy ezúttal benne lettem volna a keretben, s talán lehetőséget is kaptam volna. Lothar Matthäus mindenesetre biztat, mindig kiáll mellettem, úgyhogy remélem, hamarosan pályára lépek. Persze azt sajnálom, hogy én most nem rúghatok gólt.”