SZ. N. T., V. G.online 2006.10.20 01:11 Frissítve: 2010.12.26 00:05

Sáfár Szabolcsék kudarca

Csütörtök este tizenhat mérkőzéssel megkezdődött a második számú európai sorozat, az UEFA-kupa csoportköre. A még érdekelt magyar játékosok közül az első játéknapon csak Sáfár Szabolcs, az Austria Wien légiósa lépett pályára, igaz, ebben sem volt köszönet, négy gólt kapott a kapus.

Tim Matthys (7) háromszor mattolta Sáfár Szabolcsot, az Austria védelme nem volt a helyzet magaslatán
Reuters
Tim Matthys (7) háromszor mattolta Sáfár Szabolcsot, az Austria védelme nem volt a helyzet magaslatán
Sáfár Szabolcs együttese, az Austria Wien, amely az osztrák klubok közül immáron egyedül van versenyben a nemzetközi porondon, a belga kupagyőztes Zulte-Waregem gárdáját fogadta csütörtök este a Franz Horr Stadionban

„Csak a győzelem számít, nyernünk kell!” – adta ki az utasítást a bécsiek vezetőedzője, Frenkie Schinkels a mérkőzés előtt. Persze a szakembernek tudnia kellett, hogy a Waregem gyatra bajnoki szereplése ellenére (a hét végén a Juhász Rolanddal felálló Anderlecht verte el őket hazai pályán 4–0-ra, így a 16. helyen állnak a 18 csapatos ligában) legutóbb az orosz Lokomotiv Moszkvát búcsúztatta az UEFA-kupából.

A belgák elsősorban gyors kontratámadásaikban bíztak, de erre persze Schinkels mester is felkészítette fiait: „Biztos védekezésből akarjuk felépíteni játékunkat. Az a gárda, amely a Lokomotiv együttesét búcsúztatta, nem holmi tessék-lássék futballt játszhat.” Mint utóbb kiderült, a biztos védekezéssel ezúttal akadtak problémák, de ne szaladjunk ennyire előre...

Mindkét csapat határozott, pörgős futballt mutatott az első húsz percben, majd a huszonkettedikben egy hazai kontratámadás végén Andreas Lasnik betalált. Csak tíz percig örülhettek az osztrákok, ugyanis a Waregem Tim Matthys révén egyenlített, sajnos ennél a gólnál Sáfár Szabolcs sem állt a helyzet magaslatán. Összességében elmondható, hogy az első félidőben a vendégek voltak aktívabbak és gólveszélyesebbek.

A második felvonás igazi rémálommá vált az Austria és Sáfár számára. A belgák remekül szervezték meg játékukat, állták a hazai rohamokat, és többször is zavarba hozták az osztrák védelmet. A rendkívül agilisan játszó Tim Matthys az 56. és a 69. percben is eredményes volt, a kegyelemdöfést pedig Wouter Vandendriessche adta meg az utolsó pillanatokban a bécsieknek, akik az utolsó húsz percben saját szurkolóik füttykoncertje közepette játszottak.

A széteső védelem többször hozta lehetetlen helyzetbe Sáfár Szabolcsot, ezt emelte ki Frenkie Schinkels is a találkozó után: „Túlzottan naivak voltunk, megérdemelt vendégsiker született. A második félidőben a védelemben – amely egyébként az erősségünk – gyermeteg hibákat követtünk el. Szeretném tudni, hogy rutinos játékosaim miért hibáztak ennyit, ennek az okát a csapaton belül minél hamarabb tisztáznunk kell.”

Végül két érdekesség a statisztikák szerelmeseinek: az Austria 2005 októbere óta nem kapott ki hazai pályán, míg a Waregem 21 év óta nem nyert mérkőzést idegenben a nemzetközi kupákban.

Austria Wien (osztrák) - Zulte-Waregem (belga) 1–4
Bécs, 11 100 néző
V: Jakobsson (izlandi)
G: Lasnik (22.), ill. Matthys (33., 56., 69.), Vandendriessche (90.)

Frankfurtban nyert a Palermo

Igazi presztízscsatát hozott a német középmezőnyben szerénykedő Eintracht Frankfurt és az olasz bajnokságban a harmadik helyen álló Palermo mérkőzése. Az első félidő hosszabbításában érett góllá a hazaiak mezőnyfölénye, Albert Streit tizenhat méterről bombázott jobbal az olasz kapuba.

Nem sokáig voltak azonban előnyben a németek, mindössze négy perc telt el a második játékrészből máris egyenlített a szicíliai gárda. Franco Brienza egy szöglet után lecsorgó labdát küldött a kapuba. A mérkőzés további részében kiegyenlített küzdelmet láthatott a publikum, mígnem elérkezett a 87. perc, és a csereként pályára lépő Mark Bresciano hosszan előreívelt labdáját a világbajnok Cristian Zaccardo bólintotta öt méterről a kapu sarkába. Ezzel igen értékes győzelemet aratott a Palermo, amely, úgy tűnik, a hazai bajnokság mellett az UEFA-kupára is megfelelően tud koncentrálni.