VOLESZÁK GÁBOR
2006.10.16 00:36 Frissítve: 2011.08.14 00:12
online

A Dortmund nyert Cottbusban

A Bundesliga vasárnapra maradt két találkozója közül a Cottbus–Dortmund összecsapásnak magyar érdekeltsége is volt, így kitüntetett figyelemmel kísértük az összecsapást, elsősorban a pályára lépő Szélesi Zoltán miatt.

„A múlt heti vereség után változtatott az edzőnk, és a kispadra kerültem – mondta Szélesi Zoltán, az Energie légiósa. Sokáig úgy tűnt, a válogatott játékost a kezdőcsapatba jelöli edzője, Petrik Sander. A kezdéskor azonban kiderült: Mariusz Kukielka, akit két hétig kezeltek porckorongsérvvel, felépült sérüléséből, így visszatérhetett a cottbusi együttesbe a magyar fiú helyén.

A volt újpesti védő mégsem bánkódott, talán sejtette: eljön egyszer az ő ideje is. Nos, erre sokkal hamarabb sor került, mint azt előzetesen bárki gondolta volna. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már az összecsapás eleje érdekesen alakult. Alig telt el egyetlen perc a találkozóból, máris vezettek a vendégek, de még mielőtt örülni tudtak volna idegenben szerzett előnyüknek, a hazai csapat azonnal kiegyenlített a brazil Vragel da Silva révén.

Szélesi Zoltán már hiába lépett pályára a Cottbus csapatában
Szélesi Zoltán már hiába lépett pályára a Cottbus csapatában
Nem csak emiatt érdemes megjegyezni a brazil védőjátékos nevét, hanem azért is, mert fél óra elteltével megsérült, és a harmichatodik percben nem tudta folytatni a játékot, így Szélesi Zoltán lépett helyette pályára. A légiós ebben a szezonban a vasárnapi mérkőzésig három találkozón jutott játéklehetőséghez, az első fordulóban kezdőként, azután csak csereként (előbb néhány perc, később húsz jutott neki), mindez összességében sajnos nem sok…

Majdnem rosszul sikerült a bemutatkozás, hiszen alig négy perc elteltével a lengyel válogatott Ebi Smolarek jócskán megforgatta a ritmust még felvenni nem tudó magyart, aki így csak némi kézimunkával tudta a gólra törő csatárt maradásra bírni (pontosabban fogalmazva: földre vinni).

Az eset több mint kérdéses volt, ám a játékvezető sípja néma maradt, nem úgy, mint a lefújás előtt két perccel, amikor a hazaiaknak adott meg jóindulattal egy tizenegyest. Részrehajlásról mégsem lehet igazán beszélni, mert a találkozó ekkor már eldőlt: a Dortmund kihasználva a hazaiak védelmi hibáit, még két gólt szerzett a második játékrészben. A mérkőzés mégis paprikás hangulatban ért véget.

„Érdekesen indult a meccs, hiszen a harmadik percben már egy egy volt az eredmény. Sajnos szabadrúgás és szöglet után is kaptunk gólt, pedig ezekre a szituációkra külön felkészültünk, így elég dühös vagyok – mondta a lefújás után Szélesi Zoltán, majd érthetően elégedetlenül értékelte a találkozót: – Az első félidőben partiban voltunk a BVB-vel, de a másodikban kétszer hibáztunk, és jelentős hátrányba kerültünk. Mindent megtettünk az egyenlítésért, de az erőnkből csak a szépítésre futotta.”

Ns-szakértő: Lukas Podolski még várhat

„A Werder újból azt az arcát mutatta, amelyet korábban megszokhattunk tőle. Jobb csapat, mint a Bochum, de nem hittem volna, hogy hat gólt rúg idegenben. A brémaiaknál megint jó a hangulat, a játékosok félretették saját érdekeiket, tisztázták a személyes ellentéteket, most mindent a sikernek rendelnek alá. Ami a szintén újból élre törő Bayernt illeti: ha az edzőjük lennék, csak Roy Makaayt és Claudio Pizarrót szerepeltetném a csatársorban. A közvélemény azonban a csapatba követeli Lukas Podolskit, s Felix Magath most engedett a nyomásnak, pedig a sztárként kezelt fiatalnak még sokat kell tanulnia.”

Miriuta László, a Cottbus egykori játékosa

BUNDESLIGA, 7. FORDULÓ
Cottbus–Dortmund 2–3, G: Da Silva (3.), Munteanu (89.), ill. Brzenska (1., 57.), Frei (59.)
Nürnberg–Bielefeld 1–1, G: Polák (39.), ill. Böhme (26. – 11-esből)

Szavazás

Melyik csapat nyeri a német bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!