Kemény Kristófonline 2006.10.13 00:28 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Bikák, irány az elitkör!

Kis pálya, nagy siker. Eddigi két összecsapásából kétszer győzelemmel hagyta el a Körcsarnok parkettjét a Gödöllői Bikák futsalcsapata, s bár pénteken 18 órától a favorit Sahtar Doneckkel mérkőzik a csoportgyőzelemért, már továbbjutott az UEFA-futsal-kupában a budapesti kvartettből.

Már minden eldôlt! Többek között Madarász János (balra) remek játékának köszönhetôen a Gödöllôi Bikák kispályás együttese továbbjutott a budapesti csoportból, és nyugodtan várhatja a mai, Sahtar Doneck elleni összecsapást
Mirkó István
Már minden eldôlt! Többek között Madarász János (balra) remek játékának köszönhetôen a Gödöllôi Bikák kispályás együttese továbbjutott a budapesti csoportból, és nyugodtan várhatja a mai, Sahtar Doneck elleni összecsapást

Mátrai Zsolt telefonja folyamatosan csöngött. A Gödöllői Bikák szakosztály-igazgatóját csapata mérkőzései alatt internetes portálok tudósítói, hírügynökségek újságírói zaklatták, s érdeklődtek, hogyan áll éppen az összecsapás. A vezető minden hívást fogadott, s rögvest újságolta az aktuális eredményt.

„Szeretem ezt csinálni” – fordult egyik kollégájához a szakosztály-igazgató.

Mátrai Zsolt azért pályázta meg az UEFA-futsal-kupa csoportkörének rendezését, mert nem kívánta az utazással járó költségekbe verni klubját, valamint saját örömére is a hazai lebonyolítás mellett döntött. Most már kijelenthetjük: jól! A magyar bajnok simán megnyerte az első két találkozóját (Raba Riga 4–0, Toligma Chisinau 6–1), és ezzel már biztos, hogy továbbjutott a négyesből.

„Európa legjobb tizenhat csapata közé kerültünk – mondta a csütörtöki szünnapon Kis János, a Gödöllői Bikák edzője. – Ám mindenkit óva intek attól, hogy elbízza magát. Óriási még a lemaradásunk az élklubokkal szemben. Hiába dolgozunk keményen, még rengeteget kell edzenünk, hogy a legjobbakkal felvehessük a versenyt. Elsőként fizikailag kell behozni a lemaradást, s ebben Tóth Keve és Pintér Attila korábbi segítője, Farkas József segíti a gárdát. Ha erőnlétileg egyenrangú ellenfelei leszünk Európa élcsapatainak, akkor lehet kidolgozni az újabb és újabb taktikai elemeket. A futsal tulajdonképpen könyvjáték, ám ha nincs meg az elegendő oxigén, a játékosok nem tudnak minden taktikai elemet tökéletesen végrehajtani. Szemléletesebben: ha felülök a lelátóra, és nézem a Sahtar Doneck meccsét, akkor minden passzt, lövést előre bemondhatnék a mellettem helyet foglalónak. És ehhez nem kell jóstehetség, itt tényleg minden papíron dől el. Ezért sem értem, hogy a magyar s főleg a budapesti futsalcsapatok edzői, játékosai miért nincsenek jelen egy mérkőzésen sem. Pedig lenne mit tanulniuk. Mondjuk a Donecktől, de nyugodtan mondhatom, már a Gödöllőtől is van mit ellesni.”

Például Madarász János mozdulatait. A gödöllői csatár az első játéknapon kétszer volt eredményes, szerdán pedig három gólt lőtt.

„Kicsit szégyellem magam, mert összeszólalkoztam a mesterrel – mondta Madarász János, akit Kis János edző néhány percre levett a pályáról szerda este. – Az elején vezetett az ellenfél, feszült volt a hangulat, és nem hallottam, hogy Kis János lehívott a pályáról. Amikor lesétáltam, rám szólt, én pedig rosszul reagáltam... Beküldött néhány percre az öltözőbe, hogy lenyugodjak, én azonban a játékoskijárónál maradtam. Amikor kisbüntetőhöz jutottunk, üzent, hogy én lövöm a tízméterest. Sikerült gólt szereznem, és ezzel kijavítottam a hibámat. A következő büntetőhöz is engem irányított a mester, s bár a végén szereztem még egy akciógólt is, tulajdonképpen a három gólból kettő Kis Jánost illeti.”

A dicsőség azonban az egész gödőllői csapatot, amely péntek este hatkor a csoportgyőzelemért mérkőzik a favorit Sahtar Doneckkel.

A végeredménytől függetlenül a minimális célt már teljesítette a csapat: bejutott a decemberi elitkörbe.